• Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
  • Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
Tofuguiden Tips och artiklar5 populära asiatiska såser – så använder du dem
Tips och artiklar

5 populära asiatiska såser – så använder du dem

- Sally på Yipin

Det asiatiska köket har ett brett urval av olika såser – alltifrån den sötsalta hoisinsåsen till den kraftfulla umamisåsen eller den krämiga sataysåsen. Låt oss utforska fem populära asiatiska såser; deras ursprung, användning och olika recept. Oavsett om du är en erfaren hemmakock eller ny på asiatisk mat så kommer du hitta inspiration och kunskap som tar dina rätter till nya såååsiga höjder! 😎

 

1. Hoisinsås  

Hoisinsås är en mångsidig och härligt klibbig sås från södra Kina. Dess unika smakprofil kombinerar sötma, sälta och lite rökighet. Ursprungligen användes den som dippsås för pekinganka, men idag används den till lite allt möjligt – bland annat till vårrullar och wokrätter. Ordet ”Hoisin” kommer från kinesiskans ”海鮮” som betyder ”havsmat”, men såsen innehåller faktiskt ingen fisk utan namnet kommer från dess rika umamismak 🌊😋

 

🥗 Vietnamesisk nudelsallad med hoisinsås >

🥡 Hoisinwok med krispiga grönsaker > 

👨‍🍳 Bao buns med hoisinsås >

 

Asiatisk sås hoisinsås nudelsallad
Fräsch nudelsallad med grönsaker och Yipin Hoisinsås chili & sesam.

 

2. Umamisås  

Apropå rik umamismak, du har väl inte missat vår nya umamisås med soja och shiitake? 🥳 Den unika umamismaken skapas tack vare två umamibomber, nämligen sojasås och shiitake-svamp! Sojasås anses vara en av världens äldsta kryddor och görs av fermenterade sojabönor, vetemjöl, salt och vatten. Under fermenteringsprocessen bryts gluten från vetemjölet ner, så såsen räknas som glutenfri enligt Livsmedelsverket – toppen, eller hur? Vår umamisås är dessutom ett perfekt växtbaserat substitut till ostronsåsen 👍 Upptäck några recept med umamisås nedan:

 

🍝 Krämig asiatisk köttfärssås med nudlar >

🥬 Stekt pak choi med umamisås > 

🧆 Asiatiska köttbullar med ris > 

 

asiatisk sås umamisås asiatisk köttfärssås med nudlar
Mättande och smakrik asiatisk köttfärssås med nudlar och salladslök.

 

3. Sojasås

En artikel om asiatiska såser kan inte undgå den viktigaste asiatiska såsen av alla – sojasåsen! Denna sås har som sagt en lååång historia, men visste du att den från första början var en tjock pasta snarare än den flytande sås som vi känner till idag? Det finns dessutom olika typer av sojasås, dels en ljus och mörk version, där den ljusa är tunn och söt medan den mörka är saltare och rikare. Den ljusa sojasåsen brukar vi kalla för japansk soja, medan den mörka brukar gå under namnet kinesisk soja. 🌏

 

🍮 Hiyayakko – japansk förrätt med silkestofu >

🥢 Vegetarisk pad thai med tofu > 

🍽️ Asiatisk nudelsallad med marinerad tofu > 

 

asiatisk sås sojasås pad thai med tofu
Pad thai med tofu – klar på bara 20 min!

 

4. Sambal

Sambal – en het chilisås eller kryddblandning som har sina rötter i sydostasiatisk matlagning, mer specifikt Indonesien. 🔥 Namnet ”sambal” härstammar från det malajiska ordet ”sambel,” som betyder att mala eller blanda. Passande, eftersom sambal görs genom att mala eller blanda olika ingredienser. Den mest kända blandningen är sambal oelek, som bland annat innehåller chilipeppar, vitlök och lime. Den är mångsidig och kan användas som dipp, marinad eller smaksättning för ris, nudlar, soppor, grönsaker eller olika proteiner! Prova ett av våra recept med sambal nedan:

 

🌶️ Mapo tofu > 

😋 Krämig vegansk dipp > 

🍣 Sushiwrap med tofu > 

 

asiatisk sås sambal mapo tofu
Mapo tofu – perfekt för dig som gillar lite hetta

 

5. Sriracha

Sriracha är en annan het sås som passande nog är inspirerad av just sambal 🌶️ Denna heting har sitt ursprung i Thailand, där den första varianten av såsen sägs ha skapats av en man vid namn Thanom Chakkapak på 1930-talet. Den ursprungliga srirachasåsen kallades ”Nam Prik Sriracha” och var en kryddig vitlökssås som tillverkades i den thailändska staden Si Racha – därav namnet ”sriracha”! Sedan dess har den blivit så populär att det till och med finns sriracha-festivaler och evenemang världen runt, där människor kan prova rätter med sriracha och tävla i sriracha-matlagningstävlingar 🤭 Upptäck srirachasås i våra recept nedan:

 

🥗 Poké bowl med tofu > 

😍 Crispy tofu med sötsurlig nudelsallad > 

🤤 Bibimbap med tofu och svamp >

 

asiatisk sås sriracha crispy tofu
Krispig tofu med sötsyrlig nudelsallad

 

Har du provat våra såser än? 💛

Våra nya asiatiska såser, Hoisinsås Chili & Sesam och Umamisås Soja & Shiitake, finns på ICA, Willys, Hemköp och City Gross! Ryktet på gatan säger att de är kriminellt goda till cirka ALLT: Wokrätter, bowls, sallader, svamp… Prova du också, så kommer du förstå varför 🤤

Läs mer om asiatisk mat

Tips och artiklar
Kinesisk mat för nybörjare: En guide till smaksättare
av Yipin

Hallå där, foodie! Älskar du kinesisk mat? Då är du inte ensam! Kinesiskt är en av de mest älskade matkulturerna runt om i världen med stor variation och unika smaksättare. Maten är ofta smakintensiv och rätterna många och varierade. Och allt kan du faktiskt laga hemma; allt du behöver är en grundförståelse för grundsmakerna och tillagningstekniker. Så ta på dig förklädet så dyker vi in i den fantastiska världen av kinesisk mat.

Tips och artiklar
Olika nudlar – din guide till de bästa nudlarna!
av Jenny på Yipin

Nudlar är verkligen fantastiska! De kommer i alla former, texturer och storlekar, och det finns så många olika nudelsorter att testa. Så låt oss ta en rundtur i nudelvärlden för att upptäcka några av de mest populära varianterna; ramen, äggnudlar, udon, soba, glasnudlar och risnudlar.

Tips och artiklar
Det kinesiska köket: Tillagning & tekniker
av Jenny på Yipin

Vill du bemästra det kinesiska köket? Då har du hamnat rätt. Här får du lära dig mer om 5 vanliga tillagningssätt och tekniker för att laga några av Kinas mest populära maträtter!

Upptäck fler asiatiska recept!

Recept av Maria Märlegård
Korean fried tofu
ca 1h | Fast tofu naturell
Jocelines favoritrecept
Vegetarisk ramen med alspånsrökt tofu
20 min | Alspånsrökt tofu
Johannas favoritrecept
Chow mein med marinerad tofu
20 min | Tofu Soja & ingefära
Dietistens val /Johanna
Tofu carbonara
15 min | Alspånsrökt tofu
Fridas favoritrecept
Dan dan nudlar med tempeh
10 min | Tempeh original
Stinas favoritrecept
Krispig panerad tofu
20 min | Fast tofu naturell
Recept av Yipin
General tso tofu
20 min | Fast tofu naturell
Dietistens val /Johanna
Tofu stroganoff
20 min | Alspånsrökt tofu
se 100+ andra recept!
Säg hej! <3

Har du frågor eller idéer? Vill du sprida tofukärlek? Hör av dig!

hej@yipin.se

Följ oss

  • Bästsäljare
    • Fast tofu naturell
    • Alspånsrökt tofu
    • Friterad tofu
    • Tofu soja & ingefära
    • Tempeh original
  • FAQ
  • 100+ recept
  • Tofuguiden
  • Köp Yipin
  • Kontakta oss
  • Integritetspolicy
  • IN ENGLISH