Det asiatiska köket har ett brett urval av olika såser – alltifrån den sötsalta hoisinsåsen till den kraftfulla umamisåsen eller den krämiga sataysåsen. Låt oss utforska fem populära asiatiska såser; deras ursprung, användning och olika recept. Oavsett om du är en erfaren hemmakock eller ny på asiatisk mat så kommer du hitta inspiration och kunskap som tar dina rätter till nya såååsiga höjder! 😎
1. Hoisinsås
Hoisinsås är en mångsidig och härligt klibbig sås från södra Kina. Dess unika smakprofil kombinerar sötma, sälta och lite rökighet. Ursprungligen användes den som dippsås för pekinganka, men idag används den till lite allt möjligt – bland annat till vårrullar och wokrätter. Ordet ”Hoisin” kommer från kinesiskans ”海鮮” som betyder ”havsmat”, men såsen innehåller faktiskt ingen fisk utan namnet kommer från dess rika umamismak 🌊😋
Apropå rik umamismak, du har väl inte missat vår nya umamisås med soja och shiitake? 🥳 Den unika umamismaken skapas tack vare två umamibomber, nämligen sojasås och shiitake-svamp! Sojasås anses vara en av världens äldsta kryddor och görs av fermenterade sojabönor, vetemjöl, salt och vatten. Under fermenteringsprocessen bryts gluten från vetemjölet ner, så såsen räknas som glutenfri enligt Livsmedelsverket – toppen, eller hur? Vår umamisås är dessutom ett perfekt växtbaserat substitut till ostronsåsen 👍 Upptäck några recept med umamisås nedan:
En artikel om asiatiska såser kan inte undgå den viktigaste asiatiska såsen av alla – sojasåsen! Denna sås har som sagt en lååång historia, men visste du att den från första början var en tjock pasta snarare än den flytande sås som vi känner till idag? Det finns dessutom olika typer av sojasås, dels en ljus och mörk version, där den ljusa är tunn och söt medan den mörka är saltare och rikare. Den ljusa sojasåsen brukar vi kalla för japansk soja, medan den mörka brukar gå under namnet kinesisk soja. 🌏
Sambal – en het chilisås eller kryddblandning som har sina rötter i sydostasiatisk matlagning, mer specifikt Indonesien. 🔥 Namnet ”sambal” härstammar från det malajiska ordet ”sambel,” som betyder att mala eller blanda. Passande, eftersom sambal görs genom att mala eller blanda olika ingredienser. Den mest kända blandningen är sambal oelek, som bland annat innehåller chilipeppar, vitlök och lime. Den är mångsidig och kan användas som dipp, marinad eller smaksättning för ris, nudlar, soppor, grönsaker eller olika proteiner! Prova ett av våra recept med sambal nedan:
Sriracha är en annan het sås som passande nog är inspirerad av just sambal 🌶️ Denna heting har sitt ursprung i Thailand, där den första varianten av såsen sägs ha skapats av en man vid namn Thanom Chakkapak på 1930-talet. Den ursprungliga srirachasåsen kallades ”Nam Prik Sriracha” och var en kryddig vitlökssås som tillverkades i den thailändska staden Si Racha – därav namnet ”sriracha”! Sedan dess har den blivit så populär att det till och med finns sriracha-festivaler och evenemang världen runt, där människor kan prova rätter med sriracha och tävla i sriracha-matlagningstävlingar 🤭 Upptäck srirachasås i våra recept nedan: