Lukas favoriträtt
30 min |4 portioner

Du behöver

  • 400 g Yipin naturell fast tofu
  • 1 tsk sichauanpeppar
  • neutral olja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 msk sambal oelek*
  • 3 msk japansk sojasås
  • 1 tsk sesamolja
  • 200 g valfri färs
  • 2 tsk misopasta*
  • 2 msk vitt vin
  • 4–5 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 1 msk majsstärkelse utblandat i 1 msk vatten

 

Tillbehör

  • ris
  • salladslök
  • koriander

 

Tips!

Handla Yipin fast tofu naturell på Mathem.

 

Så gör du

  1. Hetta upp en stor stek- eller wokpanna, häll ned sichuanpeppar och rosta i någon minut. Häll sedan upp pepparn i en mortel och mortla finkornigt.
  2. Häll i olja i pannan och fräs riven vitlök, riven ingefära, sambal oelek, sesamolja och sojasås. Tillsätt färs och stek hårt.
  3. Addera misopasta och sedan vinet. Koka på låg värme en stund. Under tiden, tärna tofun i ca 1 ½ cm stora kuber och koka ris enligt instruktioner på förpackningen.
  4. Häll över vatten, socker, tärnad tofu och sichuanpepparn i pannan. Koka i ca 10–15 minuter. Blanda sedan ut majsstärkelse i lite vatten och blanda i pannan. Låt koka några minuter tills önskad konsistens.
  5. Servera med kokt ris och toppa med hackad salladslök och koriander. Njut av din smarriga mapo tofu!

 

Ett klassiskt autentiskt mapo tofu recept görs med nötfärs; däremot går det minst lika bra att använda vegetarisk färs. Detta är vår take på mapo tofu, en gryta som är en stor favorit i vår familj i flera decennium!

Här använder vi vår fasta naturella tofu som har den perfekta konsistensen i en mapo tofu, relativt mjuk men som håller ihop väl i grytan och nästan smälter i munnen. När tofun får ligga och puttra en stund i grytan absorberar den fyllig smak från ingefäran, miso och inte minst sichuanpeppar. Kryddigt, smakrikt och värmande!

*Vill du att din mapo tofu ska bli ännu mer autentisk och har tillgång till ett brett sortiment av asiatiska produkter? Använd 2 msk doubanjijang (fermenterad bönpasta) istället för misopasta och sambal oelek.

Upptäck Tofuguiden!

Laga tofu
Tips och artiklar
5 veganska snittar till fest
av Stina på Yipin

Är en av årets stora högtider runt hörnet, eller ska du ha fest? Då är veganska snittar världens bästa idé. Här har vi listat fem snittar som vi älskar!

Laga tofu
Tips och artiklar
Vegansk julmat – 7 goda recept
av Stina på Yipin

Vill du servera veganska alternativ på årets julbord? Här är våra 7 godaste recept på vegansk julmat som passar hela familjen; från vegansk julskinka, vegansk jansson till tofusill.

Laga tofu
Tips och artiklar
Adventsfika – 5 goda tips
av Jenny på Yipin

Finns det något mysigare än att fika på advent? Vi tror inte det. Så förbered glöggen och bjud sällskapet på riktigt god adventsfika! Bland våra tips hittar du något för alla.

Laga tofu
Tips och artiklar
Tillaga tofu – 7 enkla och goda sätt
av Stina på Yipin

Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; alltifrån att marinera, ugnsbaka, panera till att steka tofu. Här lär du dig 7 goda och enkla sätt som får dig att älska tofu.

Tofu, vad är det?
Vad är tofu?
av Stina på Yipin

Legenden säger att tofu har funnits lääänge. Men vad är tofu egentligen, var kommer det ifrån och hur tillverkas det? Här är artikeln för dig som är ny på tofu.

Tips och artiklar
Vad är tempeh?
av Stina på Yipin

Har du hört talas om det växtbaserade superproteinet tempeh? Det har en 1000-årig lång historia men det är först på senare år som Sverige äntligen fattat grejen! Så vad är tempeh egentligen, vad är det gjort av och hur kan det tillagas? Lär dig mer här!

Laga tofu
Tips och artiklar
Så lagar du krispig tofu
av Stina på Yipin

Vad är vägen till en tofuskeptikers hjärta? Svaret är enkelt: knaprig och krispig tofu. Och tro det eller ej, men vägen dit är både snabb och enkel. Här har vi samlat 3 knep för att få tofun riktigt krispig.

till tofuguiden!