Johannas favoritrecept
10 min |2-4 portioner

Du behöver

  • 400g Yipin silkesmjuk tofu
  • 3 msk sojasås
  • 2 tsk sötning
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk sesamfrön
  • 3 salladslökar
  • 1-2 nypor chiliflakes eller gochugaru (koreansk chili)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk risvinäger

Tips! 

E-handla Yipin silkesmjuk tofu från Mathem.

Så gör du

  1. Öppna och töm silkestofun på vatten. Vänd sedan förpackningen upp och ner över en tallrik.
  2. Hacka salladslöken. Blanda samtliga ingredienser och häll sedan över tofun.
  3. Toppa med salladslök och sesamfrön. Njut!

Tips! Se till att tofun är kylskåpskall vid servering, så att den blir sådär svalkande god.

 

Japansk förrätt = din nya grej?

Vi tror det! Det fina med just hiyayakko är att det går att variera i (typ) all oändlighet, både när det kommer till såsen och till ingredienserna. Du kan till exempel addera riven ingefära, toppa med andra grönsaker såsom körsbärstomater, gurka eller majs. Du kan även ersätta chilin med wasabi, eller skippa den helt.

När det kommer till val av sås kan du t ex använda japansk soja eller ponzu, eller varför inte prova med vår Hoisinsås Chili & Sesam för variation? En traditionell hiyayakko gör du dock med japansk soja, salladslök, riven ingefära och benito flakes (katsobushi); rökta och torkade flingor av tonfisk.