Vegetarisk mat – 7 goda tips och recept!
Vill du variera med mer vegetarisk mat och söker lite vägledning? Perfekt, för här bjussar vi på goda tips och recept! Vegetarisk mat innebär mååånga goda möjligheter; krispigt, smakrikt, saftigt eller krämigt? Du kan få allt! Genom att variera med fler vegetariska rätter i veckan gör du också en god insats för både din egen och klimatets hälsa. Här listar vi tips och recept som gör det enkelt att äta riktigt god vegomat. Häng på!
1. Byt ut proteinet i dina vardagsrätter
Börja med att titta på din matplanering under en typisk månad; vilka rätter roterar du mellan? Ofta handlar det om cirka 10 recept, och du kan med största sannolikhet göra i princip alla helt vegetariska bara genom att byta proteinkällan, såsom biffen mot kikärtsbiff eller skinka till alspånsrökt tofu. Svårare än så behöver det inte vara. Se exempel på en ersättningsguide nedan, och skynda till vegokylen, vegofrysdisken och hyllan där baljväxter finns!
Köttersättningsguide
Köttfärs: soja- eller ärtfärs, hemlagad linsbolognese, hemlagad tofufärs
Skinka, bacon och korv: ”fejkon”, vegokorv, alspånsrökt tofu
Biff: sojafärsbiffar, kikärtsbiffar
Kyckling: friterad tofu, sojamarinerad tofu, tempeh, sojafiléer, quorn, oumph
Fisk: tofu sjögräs & dill, fuskpinnar (färdiga eller hemlagade tofupinnar), ”salmoonish”
Tips! Variera gärna ”köttsubstitut” med mindre processade råvaror för att din kost ska bli så näringsrik som möjligt. Bra och minimalt processade alternativ här är exempelvis tofu, tempeh, linser, bönor, quinoa, nötter och frön. Söker du ännu mer information om näringsriktig vegomat? Utforska YourBeet.
2. Hitta inspiration på vegetarisk mat
Ge dig tid till att hitta nya recept, och spara dem direkt i telefonen med en screenshot! Följ matkonton på Instagram (såsom Jävligt Gott), utforska Googles-sökfunktion eller upptäck Yipin’s receptbank. Inspiration finns överallt!
Utgå gärna från vilka smaker du gillar, kanske är det mer asiatiskt eller italienskt som får dina smaklökar att dansa? Längre ned bjussar vi 4 recept på vegetarisk mat som vi tror att du kommer älska.
3. Följ recept & våga krydda
Följ instruktionerna i recepten noga i början och läs gärna på om vegetariska proteinkällor för att förstå hur de kan tillagas. Och va inte snål med kryddorna! Vegetarisk mat kan behöva lite mer smaksättning och kryddning än kötträtter, då många proteiner har en mer neutral smak i sin naturliga form.
Byter du till linser eller sojafärs i ditt standard köttfärsrecept? -> Smaka av och krydda gärna lite extra.
Ska du laga tofu för första gången? -> Smaksätt ordentligt genom att marinera eller krydda direkt i stekpannan, precis som du gör med kyckling. Stek tills du får en gyllene yta och snåla inte på oljan.
Läs mer: Så tillagar du tofu.
4 vegetariska recept – enkla och goda
1. Nudelwok med marinerad tofu (Chow Mein)
Välkommen till nudelhimlen! Detta är en kinesisk wok-klassiker där såsen tar stor plats i rätten med fyllig smak av sojasås, vitlök och ingefära. Muuuums, med andra ord! Klassiska ingredienser i är strimlad vitkål, morot, paprika och slutligen biff eller kyckling. Men vet du vad? Vi bytte köttet mot sojamarinerad tofu, och oj så gott det blev!
Till receptet >
2. Currygryta med friterad tofu
Denna röda currygrytan är perfekt för kyligare månader och känns nästan som en lång och varm kram i matform. Grytan är lättlagad och görs med färdigfriterad tofu som adderar krispighet och tuggighet till grytan. Ett snällare alternativ för miljön, dessutom!
Till receptet >
3. Poké bowl med tempeh
Denna exotiska sallad med ris härstammar från Hawaii och har blivit en storfavorit även i Sverige. Traditionellt serveras poké bowl med rå tonfisk, men den blir oootroligt god med smakrik och saftig tempeh; en näringsrik råvara från Indonesien. Servera med tillbehör som mango, avokado och picklad rödlök. Mums!
Till receptet >
Läs mer: Vad är tempeh?
4. Carbonara med alspånsrökt tofu
Från och med nu kommer du inte sakna skinka och bacon! Krispigt stekt alspånsrökt tofu, svartpeppar, persilja och parmesan gör denna carbonara till en vardagsräddare av rang. Dessutom är den galet enkel också och tar bara 15 minuter att laga. Galet bra vegetarisk mat, helt enkelt!
Till receptet >
Ännu mer nyfiken på vegetarisk mat?
Vi löser det. Här hittar du ännu mer vegetarisk mat: recept som vem som helst kan älska!
Lär dig mer om tofu och tempeh
Tofu och tempeh är proteinrika råvaror från Asien med mer än 1000-år långa historier. De innebär oändliga möjligheter och passar särskilt bra i asiatiska rätter. Här kan du lära dig mer om tofu och tempeh tillsammans med vår familj!
Legenden säger att tofu har funnits lääänge. Men vad är tofu egentligen, var kommer det ifrån och hur tillverkas det? Här är artikeln för dig som är ny på tofu.
Vad är vägen till en tofuskeptikers hjärta? Svaret är enkelt: knaprig och krispig tofu. Och tro det eller ej, men vägen dit är både snabb och enkel. Här har vi samlat 3 knep för att få tofun riktigt krispig.
Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; alltifrån att marinera, ugnsbaka, panera till att steka tofu. Här lär du dig 7 goda och enkla sätt som får dig att älska tofu.
Har du hört talas om det växtbaserade superproteinet tempeh? Det har en 1000-årig lång historia men det är först på senare år som Sverige äntligen fattat grejen! Så vad är tempeh egentligen, vad är det gjort av och hur kan det tillagas? Lär dig mer här!
Are you tempehted yet? Snart är du det i alla fall! Här hittar du våra 7 favorit-tempeh recept som är fasligt goda och enkla. Alltifrån husman och wok, till wrap och sallad.