• Hem
  • Produkter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
  • [FI]
SV
  • Svenska
  • Hem
  • Produkter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
  • [FI]
SV
  • Svenska
Tofuguiden Laga tofuTillaga tofu – 7 enkla och goda sätt
Laga tofuTips och artiklar

Tillaga tofu – 7 enkla och goda sätt

av Stina på Yipin

”Inget är omöjligt!” – så lyder tofuns motto. Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; marinera tofu, ugnsbaka, panera eller steka tofu. Du kan till och med använda tofu som krämig bas i bakning! Tack vare sin neutrala smak kan naturell tofu smaksättas och anpassas till alla typer av kök. Vi har listat 7 enkla och goda sätt att tillaga tofu. Häng med och bli tofuexpert med oss!

 

1. Pressa och marinera tofu

Tofu marineras i en skål
Naturell tofu i en skål med marinad. Tofu drar åt sig djupa smaker om den marineras i minst 20 minuter.

Ger du naturell tofu lite kärlek, så kommer du att få kärlek tillbaka. Garanterat. Fast naturell tofu mår bra av att pressas på vatten och smaksättas med kryddor eller marinad före tillagning. Då hjälper du tofun att nå sin fulla potential; få djupare smak, bättre tuggmotstånd och en krispigare yta. Mums!

 

Pressa tofu

  1. Häll av vattnet ur tofuförpackningen och vira in tofublocket i en ren kökshandduk.
  2. Placera tofun mellan två skärbrädor eller platta tallrikar. Lägg något tungt ovanpå, såsom en gryta eller en tjockare kokbok (eller varför inte Sveriges lagbok?).
  3. Låt stå i kylskåp i cirka 20 minuter eller mer. Ju längre tofun pressas, desto fastare blir den.

 

Det går såklart också bra att tillaga tofu utan detta steg. Då rekommenderar vi att använda tofu med extra fast konsistens, eller att torka av din fasta tofu med en ren kökshandduk före tillagning.

 

Marinera tofu

  1. Ta fram din favoritmarinad, färdig eller hemmagjord. Häll marinaden i en bunke eller plastpåse.
  2. Valfritt: Pressa tofun enligt instruktionerna ovan, eller välj en extra fast tofu.
  3. Dela tofun i skivor eller kuber. Lägg den i marinaden så att alla tofubitar täcks. Låt marinera i kylskåp i 20 minuter eller mer. Längre tid ger djupare smak.

 

Nu är du redo att tillaga din tofu! Men hur då? Fortsätt läs så får du massor av goda tips.

Tofu i kuber som marinerats med vitlök, sesamolja och sojasås
Tofu i kuber som Tofu som marinerats med vitlök, sesamolja och sojasås och sedan stekts krispig.

2. Steka tofu

Tofu mår bra av att stekas på ganska hög värme för att få en fin stekyta. Var inte rädd för att använda olja så att tofun inte blir torr.

  1. Skär tofun i cirka 1 cm tjocka skivor eller kuber.
  2. Stek tofun gyllene i olja på medelhög till hög värme i cirka 5-10 minuter beroende på önskad krispighet. Smaksätt eller krydda som du vill.
  3. Servera till exempel i en sallad, pasta eller med ris och grönsaker. Njut!

 

3. Tillaga tofu i ugn

En plåt av tillagad tofu i ugn
Tofu som marinerats och ugnsbakats med krispiga broccolibuketter.

Ugnsbaka tofu? Javisst! Detta är ett enkelt sätt att tillaga tofu på, och det blir extra gott om tofun är smaksatt med en marinad och/eller kryddor.

  1. Sätt ugnen på 200°C. Skär tofun i cirka 1–1 ½ cm tjocka filéer eller kuber.
  2. Lägg tofun på en plåt med bakplåtspapper och ugnsbaka i mitten av ugnen i 20–30 minuter.
  3. Servera med en god sallad, ugnsrostad potatis eller ris och grönsaker.

 

4. Panera tofu

Pankopanerad tofu med sötsursås på ett fat
Pankopanerad tofu med salladslök, sesamfrön och sötsursås

Att panera tofu blir sanslöst krispigt och gott. Panera tofun med panko eller vanligt ströbröd och laga alltifrån veganska fiskpinnar, tofu tacos till panerad tofu med sötsur sås, couscous och grönsaker.

 

  1. Skär extra fast tofu eller fast tofu i cirka 1 cm tjocka skivor eller kuber. Häll upp majsstärkelse, panko och växtbaserad grädde i separata skålar. Blanda ner lite salt och peppar i den växtbaserade grädden.
  2. Doppa en av tofukuberna först i majsstärkelse, sedan i grädde och slutligen i panko. Repetera sedan genom att doppa kuben ytterligare en gång i grädden och panko för dubbelpanering.
  3. Hetta upp en panna eller kastrull med rikligt med neutral olja så det täcker botten. Stek tofun på medelhög värme tills alla sidor är gyllene och krispiga. Du kan också fritera tofun i en fritös eller airfryer om du har det.
  4. Servera och upplev krispet!

Psst! Du kan också använda mjöl istället för majsstärkelse om du föredrar det.

 

Läs mer: Så lagar du krispig tofu.

 

Panera silkestofu

Visste du att det också går att panera silkestofu? Det krävs liiite mer tålamod, men det är så värt det! Tricket är att dela silkestofun i större kuber (ca 2 cm stora) och frysa in dem på en bricka i cirka 20 min. Sen är det bara att tina i någon minut innan du vänder dem i panering. Resultatet? Farligt god tofu med krispig yta och en len krämig insida.

 

5. Tofu i gryta

Bilden visar en vegansk tofu tikka masala i en gryta
Friterad tofu i en tikka masala serverad med naanbröd

Grytor är en god genväg till riktigt smakrik tofu. Det är ett vinnande koncept, särskilt under kallare månader!

  1. Stek friterad tofu eller tärnad naturell tofu i olja tills den fått en gyllene yta. För krispigare yta: vänd tofun i maizena (majsstärkelse) innan stekning.
  2. Lägg till den stekta tofun i din favoritgryta och låt puttra i några minuter, så att tofun får dra åt sig alla goda smaker. Mums!

 

6. Grilla tofu

På sommaren (eller året runt, för all del!) får du inte glömma att grilla tofu. Vi lovar att den trivs jättebra även på grillen.

  1. Dela rökt eller marinerad tofu i cirka 1 cm tjocka skivor, eller skär i kuber och trä på grillspett tillsammans med grönsaker.
  2. Grilla varje sida i 3–5 minuter tills tofun får en krispig och gyllene yta.

 

Tips! Prova våra grillfärdiga tofuburgare eller grilla smarriga tofuspett med grönsaker och servera med en krämig grillsås. Mums!

 

7. Silkestofu som krämig bas i mat och bak

Bilden visar en fyllig och krämig chokladmousse gjord med mixad silkestofu.
Fyllig och krämig chokladmousse gjord med mixad silkestofu.

 

Nu har du nog märkt att du kan tillaga tofu på mängder av sätt. Och det tar inte slut här. Visste du även att silkestofu är fantastiskt i mat, bak och desserter? Silkestofu är en mjuk tofu med en len och yoghurtliknande konsistens. Silkestofun blir ännu slätare om den mixas, vilket gör att den passar utmärkt som krämig bas i soppor, såser, smoothies, bakverk och desserter. Den kan även användas som äggstanning i paj eller som äggersättning i bullar och muffins. Som grädden på moset tillför den extra protein och näring till din mat och bakning.

 

Psst! Snart kommer du kunna lära dig mer om hur du kan baka med tofu i en ny artikel som är på ingång. Mumsigt värre, vi lovar!

Hitta ditt favoritrecept med tofu

Goda tips från familjen Lu!
Lisas favoritrecept
Tofu tikka masala
30 min | Friterad tofu
Lisas favoritrecept
Tofu carbonara
15 min | Alspånsrökt tofu
Recept av Julia Thielen
Bao buns med jordnötsmarinerad tofu
45 min | Extra fast tofu naturell (230g)
Recept av Yipin
Marinad till tofu och tempeh
30 min | Extra fast tofu naturell (230g)
se 100+ recept!

Lär dig mer om tofu

Laga tofu
Tips och artiklar
Så lagar du krispig tofu
av Stina på Yipin

Vad är vägen till en tofuskeptikers hjärta? Svaret är enkelt: knaprig och krispig tofu. Och tro det eller ej, men vägen dit är både snabb och enkel. Här har vi samlat 3 knep för att få tofun riktigt krispig.

Klimat och hälsa
Är tofu nyttigt?
av Stina på Yipin

Alltfler äter växtbaserad mat oftare; en kost som rekommenderas av dietister och kostvetare. Men tofu då? Är det nyttigt? Läs vidare och lär dig om 5 hälsofördelar med tofu.

Tofu, vad är det?
Klimat och hälsa
Vilken är den bästa tofun?
av Stina på Yipin

Tofu finns i många olika konsistenser och smaker. Men vilken är egentligen den bästa tofun? Här lär du dig allt du vill veta om olika sorters tofu och hur de kan användas.

Se alla artiklar
Säg hej! <3

Har du frågor eller idéer? Vill du sprida tofukärlek? Hör av dig!

[email protected]

Följ oss

  • Bästsäljare
    • Fast tofu naturell
    • Alspånsrökt tofu
    • Friterad tofu
    • Örtmarinerad tofu
    • Tempeh original
  • FAQ
  • Kontakta oss
  • Tävling – Guldbiljett
  • Recept
  • Tofuguiden
  • Köp Yipin
  • [ENG]
Vi använder veganska kakor för att förbättra din upplevelse på sidan! - Läs mer