Tillaga tempeh – 7 enkla och goda recept
Det tog bara 1000 år, men nu har äntligen Sverige fattat grejen med tempeh – en proteinrik och mångsidig råvara gjord av fermenterade sojabönor. Att tillaga tempeh är enkelt; det är mångsidigt och passar i alla typer av kök och maträtter, alltifrån husman och asiatisk wok till wraps och trendiga sallader. Så vad väntar du på? Upptäck superproteinet tillsammans med oss och tillaga tempeh utifrån våra 7 favoritrecept!
1. Tempeh wok
Finare än fisken! Yep, så bra trivs tempeh i det asiatiska köket. Tempeh är perfekt i en kinesisk wok som ett gott och växtbaserat alternativ till kyckling. Dessutom är detta receptet en vardagsräddare av rang; på bara 20 minuter är din middag serverad! Det ända du behöver göra är att värma en stekpanna och tillaga tempeh gyllene tillsammans med wokgrönsaker. Du väljer själv om du vill ha en färdigmarinerad variant (teriyaki tempeh) eller att smaksätta naturell tempeh själv, till exempel med sojasås och sesamolja direkt i stekpannan. Gott!
Till receptet >
Läs mer: Vad är tempeh?
2. Poké bowl
Låt smaklökarna ta en tur till Hawaii med denna fräscha och smakrika poké bowl! Denna maträtt utsågs till Sveriges trendigaste rätt 2021, fylld av exotiska smaker och som traditionellt serveras med rå fisk. Men vet du vad? Fisken kan du med fördel byta ut mot tempeh (det är faktiskt ännu godare, om vi får säga det själva!). Klart på 15 min!
Till receptet >
3. Fried rice
Denna kinesiska klassiker har vi twistat om och gjort helt vegansk, och wow vilken succé det blev! Istället för kött eller räkor får tempeh stå i rampljuset ihop med stekt ris och krispiga grönsaker. Glömde vi säga att detta det bara tar 20 min att laga tempeh-rätten?
Till receptet >
4. Tempeh satay
Jordnötssås + tempeh = sant! Det här är en indonesiskt inspirerad rätt där vår färdigtärnad och naturell tempeh får marineras med en fyllig jordnötssås. Trä din tempeh på spett eller tillaga i stekpannan på bara några minuter. Vi lovar att det är festligt, förvånansvärt enkelt och försvinnande gott.
Till receptet >
5. Tempeh BBQ-wrap
Utelunchen kallar på dig! Stek och smaksätt tempeh med BBQ-sås, servera i en wrap med dina favoritgrönsaker. Det behöver inte vara svårare än så.
Till receptet >
6. Tempeh tacos
Ge tacofredag en asiatisk twist med denna smakrika taco. Här byts den traditionella färsen ut till krispigt stekt tempeh, smaksatt med japansk sojasås och sesamolja. Serverar du den tillsammans med avokado, picklad rödlök och mango så kan du inte gå fel. Festligt värre!
Till receptet >
7. Pyttipanna
Vill du ha en växtbaserad variant på pyttipanna? Ersätt köttet med tempeh så har du en vegopytt redo att njutas av hela familjen. Faktiskt godare än originalet (om du frågar oss i alla fall!).
Till receptet >
Vilket blir ditt favoritrecept med tempeh?
Vad kan du INTE laga med tempeh? Ja du, inget? Vid det här laget förstår du nog att tempeh passar i typ allt och kan användas på mängder av sätt – till och med som köttsubstitut. Du kan också tillaga det på mängder av sätt, såsom steka, marinera, ha i gryta, grilla eller ugnsbaka… you name it! Eller varför inte äta vår tempeh precis som den är, direkt ur förpackningen?
Och du, tempeh är inte bara fantastiskt gott; det är också fullt av nyttigheter såsom hela 20 g protein(!!)*, järn, fibrer och goda bakterier som är schyssta mot magen. Läs mer om tempeh längre ned och bli expert tillsammans med oss!
Till receptet >
Lär dig mer om tempeh och tofu…
Har du hört talas om det växtbaserade superproteinet tempeh? Det har en 1000-årig lång historia men det är först på senare år som Sverige äntligen fattat grejen! Så vad är tempeh egentligen, vad är det gjort av och hur kan det tillagas? Lär dig mer här!
Legenden säger att tofu har funnits lääänge. Men vad är tofu egentligen, var kommer det ifrån och hur tillverkas det? Här är artikeln för dig som är ny på tofu.
Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; alltifrån att marinera, ugnsbaka, panera till att steka tofu. Här lär du dig 7 goda och enkla sätt som får dig att älska tofu.
Vad är vägen till en tofuskeptikers hjärta? Svaret är enkelt: knaprig och krispig tofu. Och tro det eller ej, men vägen dit är både snabb och enkel. Här har vi samlat 3 knep för att få tofun riktigt krispig.