7 asiatiska recept – enkla & smakrika!
1. Nudlar med marinerad tofu (Chow mein)
20 min | 2 portioner
Chow mein är en kinesisk klassiker och en rätt som vår familjen Lu, bakom Yipin, vuxit upp i Kina. Här får såsen ta stor plats i rätten som erbjuder fyllig smak av sojasås, vitlök och ingefära. Klassiska ingredienser är även strimlad vitkål, morot, paprika och slutligen biff eller kyckling. Välj protein själv; vi bytte köttet mot stekt sojamarinerad tofu, och det blev så gott!
2. Krispig kung pao tofu
20 min | 4 portioner
Med rötterna i den kinesiska provinsen Sichuan har kung pao blivit en storfavorit bland asiatiska recept världen över. Vi förstår varför! Typiska smaker är jordnötter och en kryddig sås med smak av chili, ingefära och sichuanpepparn; en het krydda med en värmande egenskap som ger likt en bedövande effekt på tungan (lugn bara, du behöver inte ha mycket!).
3. Ramen med alspånsrökt tofu
30 min | 2 portioner
Slurp! Bland tusentals asiatiska rätter hamnar denna på bland toppen! Visste du att du enkelt kan laga en ramen hemma som är både sanslöst god och snabblagad? Så är det; på bara 30 minuter har du den serverad! Den är god också, mycket tack vare buljongen som erbjuder djupa smaker av fyllig sojasås, sesam och vitlök. Traditionellt serveras ramen med fläsk, men vi använder gärna alspånsrökt tofu som ger både krisp och smak av äkta alspån. God, klimatsmart och snabblagad asiatisk mat!
4. Mapo tofu
30 min | 4 portioner
Här har du en riktig klassiker med extra sting! Mapo tofu, även kallad mapo doufu, är en populär maträtt från Sichuanprovinsen i Kina med färs och tofu som huvudingredienser. Signaturkryddan sichuanpeppar är stjärnan även i denna rätt vilken hyllas för sin kryddiga och värmande egenskap. Använd varsamt, eller gå all in!
5. Pad thai med friterad tofu
20 min | 2 portioner
En thailändsk favorit! Pad thai med tofu är en enkel nudelrätt som tar smaklökarna till Thailand. I detta recept används en friterad tofu istället för kyckling, och det blev faktiskt magiskt gott. Tofun steks nämligen löjligt krispig och får dessutom ta smak av den fylliga sötsyrliga såsen. Här är asiatisk mat när den är som bäst, helt enkelt!
6. Banh mi (vietnamesisk baguette)
30 min | 2-4 portioner
När Vietnam blev kolonaliserat av Frankrike på 1800-talet tog fransmännen med sig den typiska baguetten. Decennium senare anpassades baguetten däremot till det vietnamesiska köket och vips så blev banh mi till! Banh mi fylls ofta med majonnäs, picklade grönsaker, koriander och fläsk, men det är också gott med marinerad tofufilé!
7. Bao buns med marinerad tofufilé och picklad rödlök
45 min | 4 portioner
Asiatiska bao buns med vitlöks- och sojamarinerad tofu är ett vinnande koncept! Tofufilén är fylld av asiatiska smaker och får dessutom en härligt krispig stekyta och saftigt inre. Pricken över i:et är att servera med picklad rödlök, morot och koriander i fluffiga, nänstan molnliknande, bao buns. Välj mellan att göra hemgjorda eller köp på asiatisk livs. Psst! Se till att ha ett durkslag eller ångkorg hemma för att ånga dina bao buns!
Vilka asiatiska recept blir dina favoriter?
Välj och vraka bland recepten för att göra vardagen ännu godare; eller laga enkel lyxmiddag till helg och fest! Asiatisk mat är något som alla kan laga och uppskatta, det är vi helt övertygade om!
Smaklig måltid önskar Yipin och familjen Lu!
Fler asiatiska recept?
Vi löser. Här har du fler serverade på ett silverfat!
Tips på produkter!
Tofu passar utmärkt i asiatiska recept och kommer i många olika smaker och konsistenser. Vi älskar friterad tofu i grytor och marinerad tofu i alltifrån wok, nudlar, banh mi men också bao buns. Välj en färdigmarinerad tofu eller smaksätt din tofu själv med sojasås, vitlök och ingefära direkt i stekpanna. Så enkelt och så gott!