Johannas favoritrecept
45 min |4 portioner

Du behöver

  • 400 g fast tofu naturell
  • 8–12 st bao buns (färdigköpta på asiatisk livs, eller hemgjorda)

 

Marinad

  • 4 msk japansk sojasås
  • 2 msk olja
  • ca 4 tsk agavesirap eller annan sötning
  • 4 tsk riven färsk ingefära
  • 4 vitlöksklyftor
  • två nypor chiliflakes
  • 2 tsk sesamolja
  • 4 msk vatten
  • 2 msk limejuice
  • 4 msk majsstärkelse
  • salt och peppar

 

Grönsaker

  • 3 morötter
  • ca 3 dl strimlad rödkål
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • salt och peppar

 

Tillbehör

  • koriander
  • lime
  • sririacha majonnäs

Så gör du

  1. Skiva morot och strimla rödkål. Lägg rödkålen i en bunke och pickla genom att tillsätta vitvinsvinäger, socker, salt och peppar över rödkålen. Blanda och låt stå i kylskåpet under tiden som du förbereder övriga ingredienser.
  2. För fastare tofu, pressa tofun på vatten: lägg den i en kökshandduk mellan två skärbrädor och ställ något tugnt ovanpå. Låt stå i ca 20 min.
  3. Skiva tofun i 1 cm tjocka filéer. I en bunke, blanda marinaden och lägg i tofun. Låt stå kylt i minst 20 min, gärna längre för djupare smak, t. ex. över natten.
  4. Bao buns:

    Häll 2–3 cm vatten i en kastrull, koka upp (låt småputtra) och placera ett durkslag eller ångkorg över vattenångorna. Täck med lock. Se till att korgen/durkslaget inte nuddar vattnet. Ånga i 8-10 minuter.

  5. Stek på tofun tillsammans med marinaden tills den fått fin färg. Montera dina bao buns med samtliga ingredienser, toppa med koriander, lime och sririacha majonnäs! Mums.

 

Yay! Nu vet du hur du lagar bao buns (även kallat steamed buns). .Det kan också klassas som Dim Sum, en form av asiatisk tapas. Troligtvis världens bästa bjudmat, prova och se!

I detta recept använder vi vår fasta naturella tofu som får marineras med vår familjs favoritmarinad, men det går lika bra att använda smaksatt tofu eller tempeh.