Johannas favoritrecept
20 min |2 portioner

Du behöver

  • 200g Yipin friterad tofu
  • 2 port. risnudlar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk japansk soja
  • ½ msk socker
  • 1 msk olja
  • 2 msk vatten
  • juice från 1 lime
  • 1 msk tamarindpasta (valfritt, se tips efter instruktioner)
  • 2 morötter
  • 1 röd chili
  • valfritt: 1 ägg eller 100g silkestofu (vispad)

Tillbehör

  • osaltade jordnötter
  • färsk koriander

Tips!

Handla Yipin friterad tofu på ICA, Hemköp, Coop eller MatHem.

 

Så gör du

  1. Koka eller lägg risnudlarna i blöt enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. I en skål, blanda ihop pressade vitlöksklyftor med ingefära, soja, socker, olja, vatten, limejuice och tamarindpasta (valfritt).
  3. Hacka morötter fint och hetta sedan upp en stekpanna med lite olja. Stek morötterna tills de mjuknat något, samtidigt som du steker tofun på medelhög värme, i cirka 3-5 minuter eller tills den blir krispig och gyllene. Valfritt: Tillsätt ett vispat ägg eller silkestofu och låt stekas någon minut.
  4. Hacka jordnötter och chili och tillsätt sedan chilin och vitlöksblandningen i stekpannan.
  5. Häll över de kokta nudlarna i stekpannan och rör om. Servera din vegetariska pad thai och toppa till sist med hackade jordnötter, färsk koriander. Njut!

 

Pad thai – en favorit i Thailand

Pad thai är en rätt som går att variera på många sätt. Traditionellt används kyckling, men det är minst lika gott med krispig tofu för en ultimat vegetarisk pad thai. Vi använder gärna friterad tofu som enkelt får en härligt krispig yta vid stekning. Den adderar tuggmotstånd till rätten och är dessutom en höjdare på att dra till sig smaker – ju längre du låter den ligga och gotta sig i denna tofu pad thai, desto djupare smak får den. Om du föredrar att använda extra fast naturell tofu går det också fint.

 

Tips!

Använd tamarindpasta i din pad thai för en mer autentisk sötsyrlig smak. Isåfall rekommenderar vi att ta bort limejuice i receptet och öka sötningen till 1 ½ – 2 msk.