Lukas favoritrecept
30 min |2 portioner

Du behöver

  • 230g Yipin tofu soja & ingefära
  • olja till stekning
  • 1 cm riven ingefära
  • 1 msk limejuice
  • 1 baguette (25-30 cm)
  • koriander
  • srirachamajonnäs
  • grön chili för den vågade

Picklade morötter och rättika

  • 1 dl ljummet vatten
  • ½ dl socker
  • 2 msk ättiksprit
  • 2 morötter
  • 1 rättika

Picklad rödlök (färdig eller hemgjord)

  • ½ rödlök
  • ½ dl ljummet vatten
  • ca 1 msk socker
  • 1 msk ättikssprit

Tips!

Du kan köpa Yipin marinerad tofu soja & ingefära på Mathem.

Så gör du

  1. Koka upp vatten och ställ sedan åt sidan tills ljummet. Picklade grönsaker: Blanda socker, ättika och vatten i en burk eller skål. Hacka morötterna och rättikan och lägg sedan i en glasburk. Låt stå i ca 30 min. Om du vill pickla rödlök själv, så gör du på samma vis med tunt skivad rödlök.
  2. Skiva marinerad tofu i 1,5 cm tjocka filéer. Stek tofufiléerna på medelhög-hög värme i neutral olja. När de börjar bli gyllene på båda sidor, sänk värmen och tillsätt riven ingefära för extra mycket smak.
  3. Skär baguetten på mitten så att du får två bitar. Skär ett snitt i mitten av varje baguette (inte hela vägen). Lägg i picklade grönsaker, marinerad tofu och picklad rödlök. Toppa dina banh mi med koriander och generöst med srirachamajonnäs eller hoisinsås. Ät direkt eller ta med på picknick. Yum!

 

Banh mi + tofu = sant!

Visst är det en god idé att byta fläsket mot marinerad tofu? Då får du en smakrik upplevelse som dessutom är helt växtbaserad. Win-win! I detta recept på banh mi använder vi extra fast naturell tofu, en tofu med extra fast konsistens. Det gör att den lätt steks krispig och även drar åt sig smaker som ett riktigt proffs.

Det går också bra att använda en fast tofu naturell, som är något mjukare i konsistensen än vår extra fasta tofu. För att ge den en fastare och krispigare yta så rekommenderar vi att pressa ut vatten ur tofun en stund innan tillagning. Det gör du enkelt genom att vira in tofun i en kökshandduk och försiktigt klämma på den.