Banh mi med tofu
Banh mi = en wow-baguette fylld av smak och historia från Vietnam. När Vietnam blev kolonaliserat av Frankrike på 1800-talet tog fransmännen med sig den typiska baguetten. Decennium senare anpassades baguetten till det vietnamesiska köket och vips så blev banh mi till! Banh mi fylls ofta med majonnäs, picklade grönsaker, koriander och fläsk, men lika gott är banh mi med tofu, som marinerats med fylliga asiatiska smaker.
Banh mi = en wow-baguette fylld av smak och historia från Vietnam. När Vietnam blev kolonaliserat av Frankrike på 1800-talet tog fransmännen med sig den typiska baguetten. Decennium senare anpassades baguetten till det vietnamesiska köket och vips så blev banh mi till! Banh mi fylls ofta med majonnäs, picklade grönsaker, koriander och fläsk, men lika gott är banh mi med tofu, som marinerats med fylliga asiatiska smaker.
Du behöver
Marinerad tofu
- 230 g Yipin extra fast tofu
- olja till stekning
- 2 msk ljus sojasås
- 1 vitlöksklyfta
- 1 cm riven ingefära
- 1 msk limejuice
- 1 tsk agavesirap eller lönnsirap
Picklade morötter och rättika
- 1 dl ljummet vatten
- ½ dl socker
- 2 msk ättiksprit
- 2 morötter
- 1 rättika
Picklad rödlök (färdig eller hemgjord)
- ½ rödlök
- ½ dl ljummet vatten
- ca 1 msk socker
- 1 msk ättikssprit
Tillbehör
- 1 baguette (25-30 cm)
- koriander
- sriracha majonnäs
- grön chili för den vågade
Tips!
Du kan köpa Yipin extra fast tofu naturell på Mathem.
Så gör du
- Koka upp vatten och ställ sedan åt sidan tills ljummet. Picklade grönsaker: Blanda socker, ättika och vatten i en burk eller skål. Hacka morötterna och rättikan och lägg sedan i en glasburk. Låt stå i ca 30 min. Om du vill pickla rödlök själv, så gör du på samma vis med tunt skivad rödlök.
- Skiva extra fast tofu i 1,5 cm tjocka filéer. Stek tofufiléerna på medelhög-hög värme i neutral olja. När den börjar bli gyllene på båda sidor, sänk värmen och tillsätt sedan ingredienserna till marinaden direkt i stekpannan. Vänd om tofun och låt den absorbera vätskan.
- Skär upp baguetten i två bitar. Skär ett snitt i mitten av varje baguette (inte hela vägen). Lägg i picklade grönsaker, marinerad tofu och picklad rödlök. Toppa dina banh mi med koriander och sriracha majonnäs. Ät direkt eller ta med på picknick. Yum!
Banh mi + tofu = sant!
Visst är det en god idé att byta fläsket mot marinerad tofu? Då får du en smakrik upplevelse som dessutom är helt växtbaserad. Win-win!
I detta banh mi-recept använder vi extra fast naturell tofu, en tofu med extra fast konsistens. Det gör att den lätt steks krispig och även drar åt sig smaker som ett riktigt proffs.
Det går också bra att använda en fast tofu naturell, som är något mjukare i konsistensen än vår extra fasta tofu. För att ge den en fastare och krispigare yta så rekommenderar vi att pressa ut vatten ur tofun en stund innan tillagning. Det gör du enkelt genom att vira in tofun i en kökshandduk och försiktigt klämma på den.