Johannas favoritrecept
20 min |2 portioner

Du behöver

 

Jordnötssås

  • 1 msk neutral olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • ¼ gul lök
  • 1 krm torkad ingefära
  • 2 krm chiliflakes
  • ½ dl jordnötssmör
  • 1 msk agavesirap (eller annan sötning)
  • 2 tsk ljus sojasås
  • 1 tsk limejuice
  • 100 ml kokosmjölk

 

Sallad

  • 10 st små delikatesspotatisar
  • 50 g haricot verts
  • ¼ gurka
  • 2 dl romansallad
  • 8 rädisor
  • 1 stor morot
  • 2 dl strimlad rödkål
  • valfritt: kokt ägghalva

 

Tillbehör

  • chili flakes
  • lime
  • jordnötter

 

Tips!

Handla Yipin tempeh original på Mathem.

.

Så gör du

  1. Koka delikatesspotatis i rikligt med vatten i en kastrull, låt potatisen koka tills mjuk. Tillaga också haricot verts i en annan kastrull enligt anvisningar på förpackningen.
  2. Under tiden, skär alla grönsaker: gurka och rädisor i tunna skivor, morot i smala stavar och sist strimla romansallad och rödkål.
  3. Stek härefter tempeh på medelhög värme tills du får en gyllene yta.
  4. Jordnötssås: i en gryta eller kastrull på medelhög värme, tillsätt olja, vitlök, lök, ingefära och chiliflakes. Fräs en kort stund eller tills löken mjuknat. Tillsätt därefter jordnötssmör, agavesirap, sojasås, limejuice och kokosmjölk. Rör sedan om ordentligt och koka ihop i några minuter till du får en slät och krämig jordnötssås.
  5. Ta fram två djupa tallrikar och fyll med potatis, alla grönsaker och stekt tempeh. Toppa till sist din gado gado med jordnötssås, chili flakes, jordnötter och om du vågar: koriander. Mumsa på!

 

Gado gado – en Indonesisk signaturrätt

Gado gado betyder ”potpurri” eller ”mix mix” på indonesiska, vilket innebär att man ofta anpassar grönsaker utifrån säsong, ångade eller kokta. Traditionellt inkluderar rätten tempeh (som hör och häpna, också är från Indonesien!), potatis, gröna bönor och kokt ägg. Pricken över i:et är en krämig smakrik jordnötssås med perfekt sting.

 

Det här är vår take på den klassiska rätten från Indonesien. Detta receptet är helt växtbaserat då det inte inkluderar ägg, men du kan såklart servera det i salladen om du föredrar.

I vår gado gado-sallad används Yipin tempeh original som görs av fermenterade sojabönor och innehåller hela 20 g protein per 100 g! Den har ett bra tuggmotstånd, är riktigt saftig med en mild nötaktig smak vilket gör att du kan smaksätta den precis som du vill.