Det tog bara 1000 år, men nu har äntligen Sverige fattat grejen med tempeh – en proteinrik och mångsidig råvara gjord av fermenterade sojabönor. Att tillaga tempeh är enkelt; det är mångsidigt och passar i alla typer av kök och maträtter, alltifrån husman och asiatisk wok till wraps och trendiga sallader. Så vad väntar du på? Upptäck superproteinet tillsammans med oss och tillaga tempeh utifrån våra 7 favoritrecept!
1. Pyttipanna
Vill du ha en växtbaserad variant på pyttipanna? Ersätt köttet med tempeh så har du en vegopytt redo att njutas av hela familjen. Faktiskt godare än originalet (om du frågar oss i alla fall!).
Finare än fisken! Yep, så bra trivs tempeh i det asiatiska köket. Tempeh är perfekt i en kinesisk wok som ett gott och växtbaserat alternativ till kyckling. Dessutom är detta receptet en vardagsräddare av rang; på bara 20 minuter är din middag serverad! Det ända du behöver göra är att värma en stekpanna och tillaga tempeh gyllene tillsammans med wokgrönsaker. Du väljer själv om du vill ha en färdigmarinerad variant (teriyaki tempeh) eller att smaksätta naturell tempeh själv, till exempel med sojasås och sesamolja direkt i stekpannan. Gott!
Låt smaklökarna ta en tur till Hawaii med denna fräscha och smakrika poké bowl! Denna maträtt utsågs till Sveriges trendigaste rätt 2021, fylld av exotiska smaker och som traditionellt serveras med rå fisk. Men vet du vad? Fisken kan du med fördel byta ut mot tempeh (det är faktiskt ännu godare, om vi får säga det själva!). Klart på 15 min!
Denna kinesiska klassiker har vi twistat om och gjort helt vegansk, och wow vilken succé det blev! Istället för kött eller räkor får tempeh stå i rampljuset ihop med stekt ris och krispiga grönsaker. Glömde vi säga att detta det bara tar 20 min att laga tempeh-rätten?
Jordnötssås + tempeh = sant! Det här är en indonesiskt inspirerad rätt där vår färdigtärnad och naturell tempeh får marineras med en fyllig jordnötssås. Trä din tempeh på spett eller tillaga i stekpannan på bara några minuter. Vi lovar att det är festligt, förvånansvärt enkelt och försvinnande gott.
Ge tacofredag en asiatisk twist med denna smakrika taco. Här byts den traditionella färsen ut till krispigt stekt tempeh, smaksatt med japansk sojasås och sesamolja. Serverar du den tillsammans med avokado, picklad rödlök och mango så kan du inte gå fel. Festligt värre!
Vad kan du INTE laga med tempeh? Ja du, inget? Vid det här laget förstår du nog att tempeh passar i typ allt och kan användas på mängder av sätt – till och med som köttsubstitut. Du kan också tillaga det på mängder av sätt, såsom steka, marinera, ha i gryta, grilla eller ugnsbaka… you name it! Eller varför inte äta vår tempeh precis som den är, direkt ur förpackningen?
Och du, tempeh är inte bara fantastiskt gott; det är också fullt av nyttigheter såsom hela 20 g protein(!!)*, järn, fibrer och goda bakterier som är schyssta mot magen. Läs mer om tempeh längre ned och bli expert tillsammans med oss!