Älskar du kinesisk mat lika mycket som vi? Eller är du nyfiken på att lära dig mer om det kinesiska köket? Oavsett vilket så borde du prova dessa 7 smarriga recept på alltifrån chow mein till fried rice och kinesisk bao. Våra recept är enkla att tillaga och självklart riktigt goda och smakrika. Enjoy!
1. Dan dan nudlar
10 min | 2 portioner
Denna utsökta nudelrätt är en storfavorit i det kinesiska köket. Den härstammar från Sichuan-regionen som är känd för sin kryddstarka mat. Men oroa dig inte ifall stark mat inte är din grej, vår variant på dan dan nudlar har mycket smak utan att bränna sönder tungan. Som protein använder vi vår saftiga tempeh som görs av fermenterade sojabönor och som innehåller hela 20g protein per 100g. Tempehting, eller hur?
På tal om mat från Sichuan-regionen… Mapo tofu är också en populär kinesisk maträtt från Sichuan. Denna gryta är känd för sin hetta, sälta och umamismak och görs traditionellt sett med fläskfärs och fast naturell tofu. Denna rätt är rykande het och perfekt för en kall höst- eller vinterkväll. Vi vågar nästan lova att den kommer värma både din mage och själ 😉 Tips! Mapo tofu smakar ännu bättre tillsammans med ris.
Bao buns är en modern version av traditionella kinesiska baozi, som är ångade degknyten med olika fyllningar. Bao buns är populära på street food-scenen i t ex Hong Kong och Taiwan tack vare dess fluffiga och mjuka bröd samt smakrika fyllning av olika proteiner och grönsaker. Vill du uppleva hypen? Prova vårt recept nedan 👇
Om du inte testat denna supergrönsak än har du verkligen missat nåt! Pak choi, eller kinesisk kål, är rik på vitaminer och mineraler, t ex Vitamin C och A, kalcium och järn. Stek den i valfri sås (läs: följ vårt recept nedan) så blir den magiskt god och saftig från alla smaker kålen drar åt sig. Stekt och marinerad pak choi är perfekt som förrätt, tillbehör eller sidorätt på ditt asiatiska tapasbord 🍜 Pak choi är extra god med vår Umamisås soja & shiitake. Prova du också!
Fried rice är populärt över hela världen och många länder har sina egna varianter, men maträtten har sitt ursprung i Kina. Traditionellt sett användes gårdagens ris tillsammans med grönsaker och proteiner som redan fanns hemma, t ex ärtor, lök, morötter och – såklart – tofu! En god och svinnsmart rätt som kan vara riktigt schysst mot plånboken med andra ord 🤟
Namnet ”chow mein” kommer från kinesiskans chao mian, som betyder stekta nudlar. Och det är precis vad det är: utsökta nudlar stekta i sojasås och olja, med olika grönsaker och proteiner. Chow mein är en av de mest välkända maträtterna inom det amerikansk-kinesiska köket och finns på de flesta kinesiska restauranger i USA. Inte så konstigt eftersom det är så gott! Prova själv, det kanske blir din nya favoriträtt 😋👇
Kung Pao, eller Gong Bao, är en klassisk kinesisk maträtt från Sichuan-provinsen. Namnet kommer från Ding Baozhen, en Qing-dynastiämbetsman som också kallades Gong Bao, då detta sägs ha varit hans favoriträtt. Kung Pao inkluderar ofta kyckling, men det kan också göras med andra proteinkällor såsom tofu. Rätten är känd för sin smakrika balans mellan sött, surt, salt och hett. En smakbalans du måste uppleva och troligtvis kommer älska 🤤
Inom kinesisk kultur anses vissa siffror vara mer tursamma än andra, t ex siffrorna 7, 8 och 9. Sju är qi på kinesiska, vilket har samma uttal som ordet för ”skörda” och därför associeras med framgång och skörden av ens ansträngningar! Vem vet, om du lagar alla dessa 7 recept på kinesisk mat kanske du får extra tur? 😉