• Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
  • Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
Tofuguiden Tips och artiklarVad är tempeh?
Tips och artiklar

Vad är tempeh?

- Stina på Yipin

Träffa tofuns udda, men oerhört coola kusin – tempeh! Det är ett fermenterat och växtbaserat protein som varit en delikatess i Indonesien i över 1000 år. Först på senare år har Sverige äntligen fattat grejen och bjudit in tempeh till sitt matbord och trendiga middagsbjudningar. Men okej, vad är tempeh egentligen, vad är det gjort av och hur kan det tillagas? Följ med och bli tempehexpert tillsammans med oss!

 

Vad är tempeh gjort av?

Fermenterade bönor låter kanske inte jättefaschinerande, men det är en big deal faktiskt! Tempeh görs nämligen av just det: fermenterade, näringsrika och proteintäta bönor, oftast sojabönor. Men okej, varför fermentering? Jo, det innebär att ett livsmedel får genomgå en jäsningsprocess som tar tillvara på massor av goda bakterier och extra nyttigheter, bra för vår hälsa och tarmflora. När man fermenterar tempehn får kokta sojabönor och sporer från nyttiga svampar gosa ihop sig tillsammans och bilda ett fast block; fullt av goda möjligheter!

 

Naturell uppskuret tempehblock
Tempeh i sin klassiska form, naturell i block. Foto: Getty Images

 

Från Indonesisk klassiker till trendig superprodukt

Ryktet säger att tempeh funnits länge – i flera tusen år till och med. Proteinet upptäcktes i Indonesien, men det tog lååång tid innan vår sida av jordklotet förstod vilken fantastisk råvara det är. Det var så sent som på 1970-talet som det började dyka upp i västvärlden, som ett gott och hälsosamt alternativ till kött.

Däremot är det först på senare år som råvaran äntligen nått den popularitet som det förtjänar (okej, det förtjänar faktiskt ännu mer plats i rampljuset!). Idag hyllas tempeh av såväl kända matbloggare som okända matälskare; till och med som stjärna i Sveriges mästerkock 2021. Vem vet, snart kanske det även får plats på ditt, din familj, och dina vänners matbord?

 

Poké bowl med stekt och marinerad tempeh i en skål
Fräsch och smakrik poké bowl med marinerad tempeh.

 

Vad smakar tempeh?

Naturell tempeh kan smaka precis vad du vill! Vår har en mild, nötaktig smak med en tuggig konsistens och saftigt inre. Likt kött mår det extra bra av att smaksättas innan (eller under) tillagning.

Viss tempeh kan vara lite besk i smaken på grund av fermenteringsprocessen; det stämmer däremot inte för vår produkt! För att motverka bitterheten används lite solrosolja för att ge det sin milda och runda smak. Dessutom har vi en smaksatt teriyaki tempeh marinerad i fyllig sojasås, vitlök och ingefära. Båda är goda att äta direkt ur förpackningen till och med, vi lovar!

 

Tempeh på spett med jordnötssås
Tempehspett med jordnötssås och lime.

 

Tempeh och tofu: vad är skillnaden?

Kanske har du redan provat tofu? Kanske är du till och med #teamtofu? Som du säkert vet så är tofu mest välkänt av de två kusinerna, men vi tvekar inte på att tempeh har en ljus framtid och kan bli minst lika poppis. Båda två är helt växtbaserade, fulla av nyttigheter och protein och båda görs traditionellt av sojabönor. Det finns dock en särskild skillnad i tillverkningsprocessen: tempeh är fermenterat, medan klassisk tofu inte är det.

Men, konsistens och smak då? Jo, det skiljer sig också åt litegrann. Tempeh är mer tuggig i konsistensen än traditionell fast tofu, däremot är båda naturella varianter neutrala i smaken och kan smaksättas hur du vill. Båda absorberar smaker som riktiga proffs!

Vill du minska på köttet i din kost? Då är både tofu och tempeh riktigt bra alternativ både för smaklökar, hälsa och klimat.

Läs: Vad är tofu?

 

Naturell tempehblock och naturell tofu i kuber
Tempeh och tofu tillverkas traditionellt av sojabönor, däremot genomgår tempeh också en fermenteringsprocess.

 

Tillagningstips

Så, hur kan du tillaga tempeh? På alla möjliga sätt faktiskt! Precis som kyckling så kan naturell tempeh marineras och smaksättas med precis vilka smaker du vill. Det går utmärkt att steka, ugnsbaka, grilla, ha i gryta och även att äta precis som det är direkt ur förpackningen. Du kan också panera det likt fisk eller nuggets som ger det ett löjligt gott krisp. Vår tempeh kommer i färdigskurna kuber, vilket gör det ännu enklare att tillaga!

Tips! Stek naturell tempeh i olja och 1 msk sojasås på medelhög värme tills det får en krispig gyllene yta, ca 5-10 min. Voilá! En härligt krispig utsida och en magiskt saftig insida som ingen kan motstå. Njut tillsammans med wokade grönsaker, nudlar och lime. Mumsigt värre.

 

Naturella tempehstavar förbereds med marinad och panering
Naturell tempeh kan marineras, paneras och tillagas på mängder av sätt. Foto: Getty Images

Är tempeh nyttigt?

Ja, utan tvekan! Det är en god källa till fullvärdigt protein, faktiskt hela 20 g protein per 100 g*! Fermenteringen gör det också rik på nyttigheter såsom protein, järn, fibrer och goda magbakterier som gör det lättsmält och riktigt snäll mot magen. Tack vare fermentering blir det extra nyttigt, helt enkelt!

*Yipin tempeh naturell

Läs också: Är tofu nyttigt?

 

Var hittar jag tempeh?

Äntligen har superprodukten en självklar plats i vegokylen hos välsorterade matbutiker. Du hittar det oftast vid tofun och andra vegetariska kylvaror, på alltifrån ICA, Hemköp, Willys, Coop, Mathem till mindre hälsobutiker. Som färdig produkt finns det både färdigtärnad och i rektangulära block, naturell eller smaksatt.

Nu har du äntligen svaret på den växande frågan ”vad är tempeh?”. Nu återstår det bara att upptäcka det i din matlagning. Så vad väntar du på? Sätt igång och prova något av våra bästa recept!

Liknande artiklar

Tips och artiklar
Tillaga tempeh – 7 enkla och goda recept
av Stina på Yipin

Are you tempehted yet? Snart är du det i alla fall! Här hittar du våra 7 favorit-tempeh recept som är fasligt goda och enkla. Alltifrån husman och wok, till wrap och sallad.

Klimat och hälsa
Tips och artiklar
Vad är vegansk mat och vad äter en vegan?
av Stina på Yipin

Det har aldrig varit så enkelt att vara vegan som det är idag; och allt fler väljer den vägen för djuren, klimatet eller hälsans skull. Men vad innebär det att vara vegan egentligen? Vad är vegansk mat och vad äter en vegan? Följ med och lär dig allt du vill veta om veganism!

Tofu, vad är det?
Vad är tofu?
av Stina på Yipin

Legenden säger att tofu har funnits lääänge. Men vad är tofu egentligen, var kommer det ifrån och hur tillverkas det? Här är artikeln för dig som är ny på tofu.

Laga tofu
Tips och artiklar
Tillaga tofu – 7 enkla och goda sätt
av Stina på Yipin

Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; alltifrån att marinera, ugnsbaka, panera till att steka tofu. Här lär du dig 7 goda och enkla sätt som får dig att älska tofu.

Klimat och hälsa
Är tofu nyttigt?
av Yipin

Alltfler äter växtbaserad mat oftare; en kost som rekommenderas av dietister och kostvetare. Men tofu då? Är det nyttigt? Läs vidare och lär dig om 5 hälsofördelar med tofu.

Tofu, vad är det?
Klimat och hälsa
Vilken är den bästa tofun?
av Stina på Yipin

Tofu finns i många olika konsistenser och smaker. Men vilken är egentligen den bästa tofun? Här lär du dig allt du vill veta om olika sorters tofu och hur de kan användas.

Laga tofu
Tips och artiklar
Så lagar du krispig tofu
av Stina på Yipin

Vad är vägen till en tofuskeptikers hjärta? Svaret är enkelt: knaprig och krispig tofu. Och tro det eller ej, men vägen dit är både snabb och enkel. Här har vi samlat 3 knep för att få tofun riktigt krispig.

Fler artiklar

Upptäck fler goda och enkla recept

Are you tempehted?
Jennys favoritrecept
Tempeh med jordnötssås och ris
20 min | Tempeh original
Johannas favoritrecept
Vegansk poké bowl med tempeh
15 min | Tempeh teriyaki
Lukas favoritrecept
Teriyaki wok med tempeh
20 min | Tempeh teriyaki
Recept av Yipin
Vegansk wrap med BBQ-tempeh
15 min | Tempeh original
Dietistens val /Johanna
Vegopytt med tempeh
15 min | Tempeh original
Recept av Yipin
Marinad till tofu och tempeh
30 min | Extra fast tofu naturell (230g)
Recept av Yipin
Tempeh bowl med sesamdressing
20 min | Tempeh original
se 100+ recept!
Säg hej! <3

Har du frågor eller idéer? Vill du sprida tofukärlek? Hör av dig!

hej@yipin.se

Följ oss

  • Bästsäljare
    • Fast tofu naturell
    • Alspånsrökt tofu
    • Friterad tofu
    • Tofu soja & ingefära
    • Tempeh original
  • FAQ
  • 100+ recept
  • Tofuguiden
  • Köp Yipin
  • Kontakta oss
  • Integritetspolicy
  • IN ENGLISH