Träffa tofuns udda, men oerhört coola kusin – tempeh! Det är ett fermenterat och växtbaserat protein som varit en delikatess i Indonesien i över 1000 år. Först på senare år har Sverige äntligen fattat grejen och bjudit in tempeh till sitt matbord och trendiga middagsbjudningar. Men okej, vad är tempeh egentligen, vad är det gjort av och hur kan det tillagas? Följ med och bli tempehexpert tillsammans med oss!
Vad är tempeh gjort av?
Fermenterade bönor låter kanske inte jättefaschinerande, men det är en big deal faktiskt! Tempeh görs nämligen av just det: fermenterade, näringsrika och proteintäta bönor, oftast sojabönor. Men okej, varför fermentering? Jo, det innebär att ett livsmedel får genomgå en jäsningsprocess som tar tillvara på massor av goda bakterier och extra nyttigheter, bra för vår hälsa och tarmflora. När man fermenterar tempehn får kokta sojabönor och sporer från nyttiga svampar gosa ihop sig tillsammans och bilda ett fast block; fullt av goda möjligheter!
Från Indonesisk klassiker till trendig superprodukt
Ryktet säger att tempeh funnits länge – i flera tusen år till och med. Proteinet upptäcktes i Indonesien, men det tog lååång tid innan vår sida av jordklotet förstod vilken fantastisk råvara det är. Det var så sent som på 1970-talet som det började dyka upp i västvärlden, som ett gott och hälsosamt alternativ till kött.
Däremot är det först på senare år som råvaran äntligen nått den popularitet som det förtjänar (okej, det förtjänar faktiskt ännu mer plats i rampljuset!). Idag hyllas tempeh av såväl kända matbloggare som okända matälskare; till och med som stjärna i Sveriges mästerkock 2021. Vem vet, snart kanske det även får plats på ditt, din familj, och dina vänners matbord?
Vad smakar tempeh?
Naturell tempeh kan smaka precis vad du vill! Vår har en mild, nötaktig smak med en tuggig konsistens och saftigt inre. Likt kött mår det extra bra av att smaksättas innan (eller under) tillagning.
Viss tempeh kan vara lite besk i smaken på grund av fermenteringsprocessen; det stämmer däremot inte för vår produkt! För att motverka bitterheten används lite solrosolja för att ge det sin milda och runda smak. Dessutom har vi en smaksatt teriyaki tempeh marinerad i fyllig sojasås, vitlök och ingefära. Båda är goda att äta direkt ur förpackningen till och med, vi lovar!
Tempeh och tofu: vad är skillnaden?
Kanske har du redan provat tofu? Kanske är du till och med #teamtofu? Som du säkert vet så är tofu mest välkänt av de två kusinerna, men vi tvekar inte på att tempeh har en ljus framtid och kan bli minst lika poppis. Båda två är helt växtbaserade, fulla av nyttigheter och protein och båda görs traditionellt av sojabönor. Det finns dock en särskild skillnad i tillverkningsprocessen: tempeh är fermenterat, medan klassisk tofu inte är det.
Men, konsistens och smak då? Jo, det skiljer sig också åt litegrann. Tempeh är mer tuggig i konsistensen än traditionell fast tofu, däremot är båda naturella varianter neutrala i smaken och kan smaksättas hur du vill. Båda absorberar smaker som riktiga proffs!
Vill du minska på köttet i din kost? Då är både tofu och tempeh riktigt bra alternativ både för smaklökar, hälsa och klimat.
Så, hur kan du tillaga tempeh? På alla möjliga sätt faktiskt! Precis som kyckling så kan naturell tempeh marineras och smaksättas med precis vilka smaker du vill. Det går utmärkt att steka, ugnsbaka, grilla, ha i gryta och även att äta precis som det är direkt ur förpackningen. Du kan också panera det likt fisk eller nuggets som ger det ett löjligt gott krisp. Vår tempeh kommer i färdigskurna kuber, vilket gör det ännu enklare att tillaga!
Tips! Stek naturell tempeh i olja och 1 msk sojasås på medelhög värme tills det får en krispig gyllene yta, ca 5-10 min. Voilá! En härligt krispig utsida och en magiskt saftig insida som ingen kan motstå. Njut tillsammans med wokade grönsaker, nudlar och lime. Mumsigt värre.
Är tempeh nyttigt?
Ja, utan tvekan! Det är en god källa till fullvärdigt protein, faktiskt hela 20 g protein per 100 g*! Fermenteringen gör det också rik på nyttigheter såsom protein, järn, fibrer och goda magbakterier som gör det lättsmält och riktigt snäll mot magen. Tack vare fermentering blir det extra nyttigt, helt enkelt!
Äntligen har superprodukten en självklar plats i vegokylen hos välsorterade matbutiker. Du hittar det oftast vid tofun och andra vegetariska kylvaror, på alltifrån ICA, Hemköp, Willys, Coop, Mathem till mindre hälsobutiker. Som färdig produkt finns det både färdigtärnad och i rektangulära block, naturell eller smaksatt.
Nu har du äntligen svaret på den växande frågan ”vad är tempeh?”. Nu återstår det bara att upptäcka det i din matlagning. Så vad väntar du på? Sätt igång och prova något av våra bästa recept!