Vilken är den bästa tofun?
Det är faktiskt sant; tofu är sååå mycket mer än bara vita kuber i misosoppan. Tofu finns i många olika konsistenser och smaker, från extra fast till silkesmjuk tofu och örtmarinerad till alspånsrökt tofu. Men vilken är egentligen den bästa tofun? Här lär du dig allt du vill veta om olika sorters tofu och hur de kan användas. Häng med och hitta tofun för dig!
Naturell tofu
Smaklös och tråkig? Ja kanske, men det är precis det som gör naturell tofu så mångsidig och fantastisk! Likt kyckling behöver naturell tofu smaksättas för att nå sin fulla potential, vilket skapar oändliga möjligheter i köket. Tack vare sin otroliga förmåga att dra åt sig smaker kan den anpassas till alla världens rätter. Allt som behövs är lite kärlek, för att få trefaldig kärlek tillbaka. Du kan hitta naturell tofu i tre olika konsistenser; extra fast, fast och silkesmjuk.
Extra fast tofu
Denna tofusort är lättlagad och färdigpressad*, som tack vare sin extra fasta konsistens enkelt tillagas krispig i stekpannan, ugnen eller på grillen. Den här tofun passar särskilt bra för den som vill ha mer tuggmotstånd och ett krispigare resultat på sin tofu. Du hittar extra fast tofu i olika varianter; alltifrån naturell och örtmarinerad till rökt.
*Färdigpressad innebär att tofun innehåller mindre mängd vatten än fast tofu.
Fast tofu
Det är såhär vi och våra förfäder känner till tofun bäst. Fast naturell tofu görs fortfarande på samma klassiska vis som för 2000 år sedan; med samma konsistens, smak och passion för hantverket. Fast tofu är något mjukare i konsistensen än extra fast tofu. Den kan tillagas direkt precis som du vill, men för den som gillar krispig och smakrik tofu så är ett bra knep att pressa den på vatten en stund före tillagning.
Silkestofu
Denna tofu är precis som namnet antyder: silkesmjuk. Om silkestofu mixas får den en slät, yoghurtliknande konsistens som gör gör att den passar utmärkt som krämig bas i soppor, såser, smoothies, bakverk och desserter. Den kan också med fördel användas som äggstanning eller äggersättning i bullar och muffins. Som grädden på moset tillför den extra protein och näring till din mat och bakning. Bra va?
Smaksatt och marinerad tofu
Vill du ha middagen serverad på ett kick? Då är marinerad tofu perfekt för dig. Med sin extra fasta konsistens är denna sortens tofu både lättlagad och god (sanslöst god till och med!). Marinerad tofu finns i olika varianter; från örtmarinerad tofu till BBQ-marinerad tofuburgare. Ät tofun som den är, direkt ur förpackningen, eller tillaga krispig i stekpannan, ugnen eller på grillen.
Och det slutar inte där. Smaksatt tofu hittar du även i form av krämiga tofuröror med smak av skagen, varmrökt lax och curry. Gott till såväl potatis, på mackan och i snittar både till vardags och till fest.
Rökt tofu
Och priset för den bästa veganska skinkan går till… alspånsrökt tofu! Åtminstone om vi får välja. Den alspånsrökta tofun röker vi själva i vår fabrik med svenskt alspån. Rökt tofu är den bästa tofun för dig som vill ha ett växtbaserat alternativ till skinka, korv, bacon och rökt lax. Ät den som skivat pålägg på mackan, eller stek krispig och ha i carbonaran eller stroganoffen. Eller varför inte som pricken över i:et på en smash burger á la Jävligt gott? Mums!
Friterad tofu
Du kan också hitta färdigfriterade tofubitar i mataffären. Friterad tofu har en tuggig konsistens och är som godast om den steks gyllene. Den är sanslöst enkel att tillaga och passar utmärkt som protein i asiatiska maträtter såsom currygryta, wok och pad thai. Dessutom kan den användas istället för kyckling i alla typer av rätter.
Svensktillverkad & ekologisk tofu
Slutligen är det bra att välja tofu som tillverkats på ett omsorgsfullt sätt med miljö och hälsa i åtanke. Genom att välja närproducerad, svensktillverkad och/eller ekologisk tofu så kan du vara säker på att den tillverkats av hållbara och GMO-fria sojabönor som lämnar regnskogen ifred.
Vår familj tillverkar tofun i Vallentuna, Sverige, av ekologiska sojabönor odlade i Frankrike. Läs mer om vår tofu i FAQ.
Så vilken är den bästa tofun?
Det är nu upp till dig att svara på! Prova dig fram och utforska alla våra tofusorter. Och när du ändå lärt dig mer om olika tofusorter, läs fler artiklar i vår tofuguide och utforska våra recept!
Hitta ditt favoritrecept
Lär dig mer om tofu!
Alltfler äter växtbaserad mat oftare; en kost som rekommenderas av dietister och kostvetare. Men tofu då? Är det nyttigt? Läs vidare och lär dig om 5 hälsofördelar med tofu.
Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; alltifrån att marinera, ugnsbaka, panera till att steka tofu. Här lär du dig 7 goda och enkla sätt som får dig att älska tofu.
Vad är vägen till en tofuskeptikers hjärta? Svaret är enkelt: knaprig och krispig tofu. Och tro det eller ej, men vägen dit är både snabb och enkel. Här har vi samlat 3 knep för att få tofun riktigt krispig.
Legenden säger att tofu har funnits lääänge. Men vad är tofu egentligen, var kommer det ifrån och hur tillverkas det? Här är artikeln för dig som är ny på tofu.