Anime, manga, Hello Kitty… Japansk kultur har tagit världen med storm! Likaså när det kommer till japansk mat; recept på sushi och ramen har du kanske smakat, men vågar du prova katsu curry, hiyayakko eller teriyaki wok? Läs mer om våra 5 japanska favoriter och välj vad du provar härnäst… 😎
1. Teriyaki wok
20 min | 2 portioner
Ordet ”teriyaki” består av de två delarna ”teri” som betyder glänsande eller blank, och ”yaki” som betyder grillad eller stekt. Namnet kommer ifrån den glänsande glasyren som rätten får när den grillas eller steks. Teriyaki-tekniken uppkom under 1600-talets Japan för att konservera fisk genom att marinera den i en blandning av sojasås och socker. På så sätt fick fisken extra god smak samtidigt som den höll längre. Samma teknik kan användas även till andra proteiner, såsom tofu eller kyckling, för att skapa en smakupplevelse av rang 👌 Teriyakismaken är en stapel inom japansk mat och vårt recept kommer inte göra dig besviken!
Ramen är en populär och smakrik nudelsoppa som egentligen har sina rötter i Kina. Idag är dock ramen en av de maträtter som blivit ansiktet utåt för det japanska köket. Det finns olika typer av ramen som exempelvis Tonkotsu (fläskbuljong), Shoyu (sojabaserad buljong), Miso (misobaserad buljong) och Shio (saltbaserad buljong). För de största fantasterna finns faktiskt ett ramen-museum att besöka i Yokohama, Japan. På Shinyokohama Ramen Museum kan du utforska ramens historia och även smaka på olika regionala varianter. Vi önskar att vi åkte dit redan igår! 😍
Hiyayakko är en enkel och uppfriskande maträtt som ofta serveras som för- eller sidorätt till en måltid. Namnet betyder bokstavligen ”kall tofu” på japanska; passande, för det är precis vad det är! Hiyayakko är särskilt populärt under de varma sommarmånaderna i Japan eftersom rätten är så svalkande, men den smakar lika gott året om 👌 Rätten är dessutom naturligt växtbaserad! Hiyayakko är ett exempel på en mindre känd japansk rätt. Vårt recept kommer få dig att undra hur du aldrig hört talas om det innan?! 😉
Katsu är en japansk maträtt som är populär både inom Japan och internationellt, där den är känd för sitt krispiga yttre och saftiga inre. Det är en variant på den västerländska schnitzeln som introducerades i Japan under Meiji-restaurationen på 1800-talet. Namnet ”Katsu” härstammar från engelskans ”cutlet” som beskriver skivade eller panerade bitar av kött eller fisk. Katsu curry är en av de mest populära rätterna med katsu och kan tillagas med olika proteiner, vanligtvis kyckling eller tofu (som i vår version nedan) 👇
Sist men absolut inte minst, hela Sveriges favorit – sushi! 🍣 Men visste du att det finns etikettregler om hur sushi ska ätas? Det är nämligen fult att doppa riset i sojasåsen (bara toppen ska doppas), att dela en bit sushi i två och att använda för mycket wasabi, eftersom kocken redan har smaksatt sushin med den rätta mängden. Men hemma är det ingen som vet vad du gör 🤫 Prova denna version av sushi i form av en wrap – supergod och enkel att göra!
Håll i hatten nu, men visste du att sushi faktiskt inte är japanskt från början? Sushi har faktiskt sitt ursprung i Sydostasien och introducerades i Japan först under 700-talet som en metod för att konservera fisk i syrat ris. Ursprungligen återanvändes inte riset; det kastades bort efter konserveringen, men det utvecklades senare till att ätas tillsammans med fisken. Mind = blown 🤯