Svenskar älskar Thailand av många anledningar; solen, kulturen, lägre levnadskostnader och såklart thailändsk mat! 🍛 Thailändska recept är kända för sina balanserade smaker och färska ingredienser, och det finns verkligen något för alla smaklökar. Lär dig mer om thailändsk mat och inspireras av våra 5 recept på populära thailändska maträtter 🤤
1. Röd curry
20 min | 4 portioner
Röd curry (Gaeng Daeng på thailändska) är ett av de mest populära thailändska recepten tack vare sin balans mellan sött, salt, surt och hett. Kombinationen av kokosmjölk, röd currypasta och färska grönsaker skapar en komplex och fyllig smakprofil som får det att vattnas i munnen. Röd curry kan tillagas med olika typer av proteiner, inklusive tofu, vilket gör att maträtten kan passa alla smaklökar och kostval! Visste du även att ”röd” i röd curry inte bara hänvisar till färgen utan även till de starka smakerna från de torkade röda chilifrukterna i currypastan? 🌶️
Thailändsk röd curry – mat som värmer både kropp och själ.
2. Pad thai
20 min | 2 portioner
Pad thai kommer från – surprise! – Thailand, och är idag bland den mest omtyckta och välkända thailändska maten internationellt. Under andra världskriget blev den särskilt uppskattad som gatumat, eftersom den thailändska regeringen strävade efter att främja en enhetlig thailändsk identitet och valde att kröna pad thai som nationalrätten 👑 Pad thai är berömd för sin harmoniska smakprofil som kombinerar sött, surt, salt och en nypa hetta 🌶️ Varför inte prova vår tolkning av detta thailändska recept, med krispig tofu och risnudlar? 👇
Pad thai – klar på 20 min och en favorit i de svenska hemmen.
3. Gul curry
20 min | 4 portioner
Gul curry, eller Kaeng Kari, har en mildare smak jämfört med den röda curryn, och är därför en favorit bland dem som inte tål eller gillar för mycket hetta. Gul curry tros ha indiska rötter och kom förmodligen till Thailand via handelsrutter, och namnet samt färgen kommer från olika kryddor, bland annat gurkmeja och spiskummin. Precis som röd curry så kan även gul curry tillagas med olika proteiner utefter smak, bland annat tofu. Är du Team Gul Curry eller Team Röd Curry? Prova båda våra recept och se vilket som blir din favorit!
Yum Woon Sen eller thaisallad är känd för dess fräscha smak och krispiga texturer. Den är fullproppad med färska grönsaker och är det perfekta exemplet på att hälsosam mat inte behöver ha mindre smak 😋 Det traditionella thailändska receptet använder glasnudlar, men vi har valt att använda risnudlar då den absorberar såsen bättre och dessutom erbjuder mer tuggmotstånd. Mums – prova och njut!
Fräsch sallad med mängder av färska grönsaker och krispig panerad tofu.
5. Thaigryta (Tom Yum)
20 min | 4 portioner
Thaigryta kallas Tom Yum eller Tom Ka och är en krämig och aningen syrlig gryta med inslag av hetta och sötma. Thaigrytan sägs ha medicinska fördelar i thailändsk traditionell medicin, speciellt för att lindra förkylningssymptom och andra hälsoproblem. Den är alltså god OCH godkänd av läkare 👩⚕️ Namnet ”Tom Yum” betyder bokstavligen ”sur soppa”, vilket speglar dess karakteristiska syrliga smak från limejuice. Prova detta thailändska recept, skapat av tofuälskaren Isabella Salvenius, nedan 👇
Värmande gryta med thailändska smaker – perfekt en kylig kväll!
Kuriosa: Nang Tani och vitlöken 🧄
En populär thailändsk spökhistoria som berättats i generationer handlar om spöket Nang Tani. Detta spöke är bundet till ett bananträd och visar sig på natten när månen är skymd för att förfölja människor. Om man vill skydda sig mot Nang Tani säger thailändsk folktro att man ska äta vitlök, speciellt vitlök som är färskt plockad under fullmåne. Detta sägs avvärja spöket, såsom vitlök skyddar mot vampyrer i västerländska skräckfilmer. Flera av recepten ovan innehåller just vitlök, så varför inte vara på den säkra sidan och laga något av dessa? Du vet aldrig när du stöter på det hemska spöket Nang Tani… 👻