Grilla veganskt – 6 goda recept
Sätt igång grillen för nu är det dags att grilla veganskt! Och vi lovar dig, det är enkelt, krispigt och fyllt med smak. Dessutom är det så pass gott att hela sällskapet kan njuta av det. Upptäck våra 6 bästa veganska tips och recept för årets grillsäsong – med tofu och tempeh som de stora stjärnorna!
1. Veganska grillspett
Grillspett går att variera på mängder av vis och det är ju så attans gott! Välj ditt protein, till exempel extra fast tofu eller tempeh. Välj sedan dina favoritgrönsaker, såsom paprika, zucchini och rödlök.
Så gör du:
- Välj protein, såsom extra fast alspånsrökt eller örtmarinerad tofu. Alternativt, marinera en extra fast naturell tofu eller friterad tofu själv.
- Välj valfria grönsaker! Såsom paprika, zucchini, tomat, rädisor, rödlök…
- Dela proteinet och grönsaker i 2 x 2 cm stora bitar och trä på grillspett. Pensla med lite olivolja, eller låt allt marinera i minst 15 min med valfri marinad.
- Lägg spetten på en uppvärmd grill och vänd tills alla sidor är krispiga och gyllene. För extra smak, pensla med marinad/sås under tiden.
- Servera med t. ex. färskpotatis, sallad och grillsås. Mums!
Recept: Sticky tofuspett med BBQ-marinad >
Tofu på grillspett? En riktigt god idé faktiskt. Se till att välja en extra fast tofu, den håller ihop riktigt bra, passar utmärkt på spett och blir galet krispig när den får grillas gyllene på hög värme. Ta den enkla (och goda!) vägen med hjälp av en färdigmarinerad tofu, eller smaksätt ditt protein med en hemgjord BBQ-marinad.
Det går också utmärkt att grilla tempeh. Vår tempeh är färdigtärnad och kan med fördel marineras precis som tofu innan grillning, eller glazeas under grillning med jordnötssås. Resultatet blir en krispig yta och saftigt inre!
Recept: Tempehspett med jordnötssås >
2. Tofu ribs – istället för revbensspjäll
Om du inte redan älskar tofu, då gör du det snart. Tofu ribs, eller veganska revbensspjäll som de också kallas, är en riktig hit för såväl grillen som den festliga buffén. Resultatet blir riktigt smakrik, god och krispig tofu smaksatt med en fyllig marinad av vitlök, ingefära, sojasås och sriracha. Vi är övertygade om att ingen i sällskapet kommer sakna revbensspjällen!
Recept: Tofu ribs >
3. Tofufiléer – istället för fisk och kyckling
Våga variera årets grillkvällar med saftiga och krispiga tofufiléer! Det är otroligt gott och enkelt, och dessutom ett ypperligt alternativ till kycklingen eller fisken. Låt till exempel filéer av vår fylliga örtmarinerade tofu briljera på grillen istället för kycklingen. Du kan också marinera tofun själv med en god apelsinmarinad och äta i en fräsch bulgursallad. Att grilla veganskt har typ aldrig varit godare: tofun får en saftig insida och krispigt yttre. Fuskigt gott alltså!
Så gör du
- Välj en extra fast tofu, till exempel örtmarinerad tofu. Du kan också marinera en extra fast naturell tofu själv.
- Dela tofun i 1 cm tjocka filéer. För en färdigmarinerad tofu, pensla med lite olivolja. Naturell tofu låter du marinera i minst 15 min, med valfri marinad.
- Lägg tofufiléerna på en uppvärmd grill och vänd tills båda sidor är krispiga och gyllene. Pensla gärna med resterande marinad under tiden om du smaksätter tofun själv.
- Servera med t. ex. ugnsrostade grönsaker, färskpotatis eller sallad. Mums!
Recept: Apelsinmarinerad tofu med bulgursallad >
4. Veganska såser
Gör din egen veganska aioli och servera till alla sommarens grillmiddagar! Den här görs med silkestofu; en mjuk tofu som blir len och krämig om den mixas, vilket gör den till en utmärkt som krämig bas i alla sorters såser.
Vegansk aioli (mixa ihop tills slät)
- 400 g Yipin silkesmjuk tofu
- 1 ½ msk citronjuice
- ½ msk dijonsenap
- 1 tsk agave
- 2 vitlöksklyftor (pressade)
- ½ tsk svartpeppar
- 1 tsk salt
Vegansk grillsås (mixa ihop tills slät)
- 400 g Yipin silkesmjuk tofu
- 4 msk tomatpuré
- 1 tsk paprikapulver
- 2 tsk lökpulver
- 4 krm svartpeppar
- 1 tsk salt
- 1 tsk vitlökspulver
- 1-2 krm gurkmeja
- 2 tsk agavesirap eller 2-3 tsk socker
Redo att grilla veganskt?
Äntligen! Välj och vraka bland recepten för att göra grillmiddagen som just du drömmer om. Vi kan garantera att veganskt på grillen (tofu i synnerhet, *blinksmiley*) är något alla kan laga och uppskatta. Det ska vara enkelt (och magiskt gott!) att vara snäll mot djur, natur och dina smaklökar!
Glad sommar önskar Yipin och familjen Lu!
Upptäck fler somriga recept!
Upptäck tofuguiden!
ÄNTLIGEN! Tiden är här för groddans, jordgubbs-fross och midsommarmat från morgon till kväll! Och hela buffén går utmärkt att göra vegansk. Här är 11 veganska recept till midsommar; från vegansk sill, skagen, grillade filéer och somriga desserter.
Vad är vägen till en tofuskeptikers hjärta? Svaret är enkelt: knaprig och krispig tofu. Och tro det eller ej, men vägen dit är både snabb och enkel. Här har vi samlat 3 knep för att få tofun riktigt krispig.
Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; alltifrån att marinera, ugnsbaka, panera till att steka tofu. Här lär du dig 7 goda och enkla sätt som får dig att älska tofu.