Sanna & Lina Elkott Helander
20 min |4 portioner

Du behöver

  • 2 x 200 g Yipin tempeh teriyaki*
  • 1 msk kokosolja till stekning
  • ½ butternutpumpa
  • 2 morötter
  • 2 polkabetor
  • 1 gul paprika
  • 2 salladslökar
  • 1 pkt lila sötpotatisnudlar (eller t ex risnudlar eller glasnudlar)
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • en skvätt citron
  • 200 färsk babyspenat

 

Jordnötssås

  • 2 msk tahini
  • 2 msk jordnötssmör
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 apelsin, juice och zest
  • salt och peppar
  • gurkmeja
  • vatten (tills önskad konsistens)

 

Tillbehör

  • en näve koriander
  • en näve rostade jordnötter

 

Så gör du

  1. Stek på tempehn i kokosolja så den får en fin och krispig yta.
  2. Skala och hacka pumpa i små tärningar, koka sedan mjuk cirka 10 minuter. Skala och strimla polkabetor och morötter, skiva paprika och hacka därefter salladslök.
  3. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll sedan av vattnet och rör om med olivolja.
  4. Jordnötssås: Blanda ihop tahini, jordnötssmör, äppelcidervinäger, apelsinjuice och zest. Tillsätt vatten lite i taget under omrörning, tills du får önskad konsistens. Tillsätt salt, peppar och gurkmeja efter eget tycke och smak.
  5. Blanda till sist ihop alla grönsaker och nudlar i en stor skål. Toppa med tempeh, koriander, rostade jordnötter och jordnötssås. Njut av en löjligt god proteinrik sallad!

 

En fräsch och smakrik regnbågssallad klar på mindre än 20 min! Det här receptet och matfotona är skapade av systrarna Sanna och Lina Elkott Helander som är receptkreatörer och kokboksförfattare inom fräsch, färgglad och naturlig vegomat! Upptäck fler av deras recept på deras Instagram, samt kokboken ”Ät färg, spring berg”

 

Tempeh goes teriyaki!

I detta recept är den stora stjärnan tempeh; en växtbaserad och fermenterad råvara gjord på proteinrika sojabönor med hela 20 g protein per 100 g! Tempeh teriyaki är vårt nyaste tillskott i tempeh-familjen som är marinerad i fyllig sojasås, vitlök, ingefära och sirap som för smaklökarna till Asien. Den har dessutom fast konsistens som gör den enkel att tillaga; stekfärdig och god varm såväl som kall. Du hittar den på Stora Coop!

 

*Det går även utmärkt att använda vår naturella tempeh i en proteinrik sallad som denna. Då rekommenderar vi att smaksätta den under stekning med egen teriyakisås eller 1 tsk sojasås och 1 tsk sesamolja.