Proteinrik sallad med krispig tempeh
Får vi bjuda på en skål regnbåge? Varsågod – här har du en nötig och proteinrik sallad med krispig teriyakimarinerad tempeh, nudlar och massor av färgglada grönsaker! Och pricken över i:et? Hackade jordnötter och hemgjord jordnötssås. MUMS! Stort tack till elitidrottarna och matinspiratörerna Sanna och Lina Elkott Helander som skapat receptet!
Får vi bjuda på en skål regnbåge? Varsågod – här har du en nötig och proteinrik sallad med krispig teriyakimarinerad tempeh, nudlar och massor av färgglada grönsaker! Och pricken över i:et? Hackade jordnötter och hemgjord jordnötssås. MUMS! Stort tack till elitidrottarna och matinspiratörerna Sanna och Lina Elkott Helander som skapat receptet!
Du behöver
- 2 x 200 g Yipin tempeh teriyaki*
- 1 msk kokosolja till stekning
- ½ butternutpumpa
- 2 morötter
- 2 polkabetor
- 1 gul paprika
- 2 salladslökar
- 1 pkt lila sötpotatisnudlar (eller t ex risnudlar eller glasnudlar)
- 2 msk olivolja
- salt och peppar
- en skvätt citron
- 200 färsk babyspenat
Jordnötssås
- 2 msk tahini
- 2 msk jordnötssmör
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 apelsin, juice och zest
- salt och peppar
- gurkmeja
- vatten (tills önskad konsistens)
Tillbehör
- en näve koriander
- en näve rostade jordnötter
Så gör du
- Stek på tempehn i kokosolja så den får en fin och krispig yta.
- Skala och hacka pumpa i små tärningar, koka sedan mjuk cirka 10 minuter. Skala och strimla polkabetor och morötter, skiva paprika och hacka därefter salladslök.
- Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll sedan av vattnet och rör om med olivolja.
- Jordnötssås: Blanda ihop tahini, jordnötssmör, äppelcidervinäger, apelsinjuice och zest. Tillsätt vatten lite i taget under omrörning, tills du får önskad konsistens. Tillsätt salt, peppar och gurkmeja efter eget tycke och smak.
- Blanda till sist ihop alla grönsaker och nudlar i en stor skål. Toppa med tempeh, koriander, rostade jordnötter och jordnötssås. Njut av en löjligt god proteinrik sallad!
En fräsch och smakrik regnbågssallad klar på mindre än 20 min! Det här receptet och matfotona är skapade av systrarna Sanna och Lina Elkott Helander som är receptkreatörer och kokboksförfattare inom fräsch, färgglad och naturlig vegomat! Upptäck fler av deras recept på deras Instagram, samt kokboken ”Ät färg, spring berg”
Tempeh goes teriyaki!
I detta recept är den stora stjärnan tempeh; en växtbaserad och fermenterad råvara gjord på proteinrika sojabönor med hela 20 g protein per 100 g! Tempeh teriyaki är vårt nyaste tillskott i tempeh-familjen som är marinerad i fyllig sojasås, vitlök, ingefära och sirap som för smaklökarna till Asien. Den har dessutom fast konsistens som gör den enkel att tillaga; stekfärdig och god varm såväl som kall. Du hittar den på Stora Coop!
*Det går även utmärkt att använda vår naturella tempeh i en proteinrik sallad som denna. Då rekommenderar vi att smaksätta den under stekning med egen teriyakisås eller 1 tsk sojasås och 1 tsk sesamolja.
Är du tempehted än?
Lär dig mer om tempeh och tofu
Har du hört talas om det växtbaserade superproteinet tempeh? Det har en 1000-årig lång historia men det är först på senare år som Sverige äntligen fattat grejen! Så vad är tempeh egentligen, vad är det gjort av och hur kan det tillagas? Lär dig mer här!
Are you tempehted yet? Snart är du det i alla fall! Här hittar du våra 7 favorit-tempeh recept som är fasligt goda och enkla. Alltifrån husman och wok, till wrap och sallad.
Alltfler äter växtbaserad mat oftare; en kost som rekommenderas av dietister och kostvetare. Men tofu då? Är det nyttigt? Läs vidare och lär dig om 5 hälsofördelar med tofu.