Vad är fermenterad mat?
Fermenterad mat är något som allt fler pratar om, och det är inte svårt att förstå varför! Den här gamla konserveringsmetoden för livsmedel ger oss inte bara spännande smaker, utan också en mängd hälsofördelar. Men vad är egentligen fermenterad mat? Låt oss reda ut det en gång för alla!
Fermenterad mat är livsmedel där mikroorganismer, såsom bakterier och jäst, omvandlar sockerarter och stärkelse till andra ämnen, till exempel syror eller gaser. Den här processen kallas fermentation och har använts i många kulturer i hundratals år. Den hjälper inte bara till att bevara maten, den bidrar även med nya smaker och texturer. Under fermentationen skapas också probiotiska bakterier; levande mikroorganismer som kan vara bra för din hälsa. Vanliga exempel på fermenterad mat inkluderar kimchi, yoghurt och tempeh – vår solklara favorit här på Yipin!
Varför är fermenterad mat bra?
Fermenterad mat är bra av flera anledningar. Tack vare fermenteringsprocessen blir denna mat en utmärkt källa till probiotika, som hjälper till att hålla tarmfloran i balans. En sund tarmflora kan förbättra matsmältningen och stärka immunförsvaret. Dessutom kan fermenterade livsmedel vara mer näringsrika än sina icke-fermenterade motsvarigheter eftersom fermentationen kan hjälpa till att frigöra viktiga näringsämnen, ,som gör näringen lättare för kroppen att ta upp. Många upplever också att de får mer energi och ett bättre allmäntillstånd när de inkluderar fermenterad mat i sin kost.
Exempel på fermenterad mat – lista
- Tempeh: Ett proteinrikt och växtbaserat alternativ som traditionellt sett görs av fermenterade sojabönor. Tempeh har en mild, nötaktig smak och kan användas i alltifrån grytor och wok till sallader och bowls.
- Kimchi: En koreansk specialitet som består av fermenterade grönsaker, oftast kål. Den är kryddig och smakrik och kan ätas som tillbehör eller i rätter såsom ramen och bibimbap.
- Kombucha: En fermenterad, syrlig och bubblande dryck gjord på te och socker. Den är populär för sina probiotiska egenskaper och hälsofördelar.
- Yoghurt: Inget nytt under solen, men du visste kanske inte är yoghurt är ett exempel på fermenterad mat? En älskad och krämig klassiker till frukost, mellanmål eller kvällsmat, som även är full av probiotika. Välj gärna ekologisk eller grekisk yoghurt för extra näring.
- Surkål: Fermenterad kål som är både syrlig och krispig. Den är perfekt som tillbehör till en sallad eller i en macka, gärna grillad. Mmm!
Fermenterad mat: 3 recept med tempeh
Nyttig köttfärssås
45 min | 4 port
Köttfärssås med spaghetti är alltid en vinnare, eller hur? Vi har tagit denna vardagsfavorit till nästa nivå med vår tempeh helbit istället för nöt- eller blandfärs. Det gör köttfärssåsen både kalorisnål och proteinrik. Dessutom är det en klimatsmart genväg till en magrare variant, där den fermenterade tempehn hjälper till att hålla tarmfloran i balans. Det låter nästan för bra för att vara sant! Prova, bjud in vänner och njut av en god och hälsosam måltid!
Asiatisk tacos med tempeh
20 min | 2-3 port
Spica till fredagstacon med vårt recept på asiatiska tacos med krispig tempeh – en fantastisk fusion av mexikanskt och asiatiskt! Fyllda med krispig tempeh, avokado, mango och lime, blir det en tacofredag du sent kommer att glömma! Istället för kött använder vi proteinrik, växtbaserad tempeh som smaksätts med sojasås och sesamolja. Dessutom är den färdigtärnad och kan tillagas på bara några minuter. Helt otroligt!
Vegansk poké bowl med tempeh
15 min | 2 port
Vegansk poké bowl klar på endast 15 minuter! Denna exotiska sallad med ris har sina rötter i Hawaii och har blivit en storfavorit även här i Sverige. Traditionellt serveras poké bowl med rå tonfisk, men den blir otroligt god med smakrik och saftig tempeh teriyaki. Dessutom är den galet proteinrik. Servera med tillbehör som mango, avokado och picklad rödlök för en smakupplevelse utöver det vanliga. Mums!
Var kan du köpa fermenterad mat?
Det finns faktiskt gott om fermenterad mat i butikerna! Tempeh kan du hitta både som helbit, som färdigtärnad och som marinerad. Du hittar tempeh i välsorterade matbutiker såsom ICA, Hemköp, Willys, Coop och City Gross. Yoghurt och surkål finns också i de klassiska matbutikerna. Kombucha och kimchi går också att hitta i välsorterade matbutiker, men om du vill vara helt säker ska du gå till en asiatiska livsmedelsbutik.
Nu har du fått koll på vad fermenterad mat är! 🤤 Så varför inte testa något nytt i köket? Sätt på förklädet och njut av att laga en smakrik och näringsrik rätt! Happy fermenting!😄