Recept av Yipin
30 min |4 portioner

Du behöver

Marinerad tofu (eller välj 2 x färdigmarinerad tofu)

  • 400 g Yipin fast tofu naturell
  • 4 msk japansk sojasås
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 cm färsk ingefära

 

Sallad

  • 4 portioner bulgur
  • 2 avokado
  • 4 dl strimlad rödkål
  • 3 st morötter
  • 1–2 dl picklad rödlök
  • 1 påse blandsallad

 

Jordnötssås

  • 5 msk jordnötssmör
  • 1 msk neutral olja
  • 1 tsk agavesirap eller annan flytande sötning
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk japansk sojasås
  • 1 msk limejuice

 

Tillbehör

  • koriander
  • salladslök
  • lime

 

Tips! Köp fast tofu naturell på Mathem.

 

Så gör du

  1. Marinera tofu: Torka av tofublocket med en ren kökshandduk och pressa sedan försiktigt ut lite vatten. I en bunke eller form, blanda samman sojasås, sesamolja, riven vitlök och riven ingefära. Tärna sedan den naturella tofun i 1,5 cm stora kuber och lägg i marinaden så att alla kuber täcks. Låt härefter tofun stå kylt i minst 20 minuter; ju längre tid den får marineras, desto djupare smak får tofun.
  2. Under tiden, koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen. Förbered också grönsakerna till din buddha bowl: dela avokadon i halvor, strimla rödkål och morötter tunnt.
  3. Jordnötssås: Blanda jordnötssmör, olja, sirap, vitlök och till sist sojasås. Vid behov, tillsätt också lite vatten för att tunna ut såsen.
  4. Valfritt (om du vill ha krispig konsistens på tofun): separera tofun från marinaden och stek den i neutral olja i ca 10 minuter på medelhög värme, tills den får en gyllene yta på alla sidor. Sänk värmen och tillsätt resten av marinaden i stekpannan och låt tofun absorbera den.
  5. I djupa skålar, komponera ihop din buddha bowl och lägg i bulgur, grönsaker, avokado och marinerad tofu. Ringla över såsen eller servera bredvid, toppa till sist med koriander, salladslök och lime. Gott!

 

Buddha bowl = matig sallad fylld med smak!

Visst var detta bowl-recept en riktig 10/10? God, enkel, snabblagad och en smällkaramell av nyttigheter! Både buddha bowl och poke bowl har blivit riktiga trendrätter i Sverige senaste åren. Vi förstår varför!

Du kan enkelt variera din bowl genom att byta ut grönsaker och gryn utifrån vad du har hemma. Svinnsmart och gott på samma gång!

 

I vårt buddha bowl-recept använder vi vår klassiker fast naturell tofu som vår familj tillverkar i Vallentuna utanför Stockholm, enligt ett familjerecept som gått i generationer. Vår naturella tofu kan marineras och stekas, eller ätas precis den som den är! Är du ny på tofu så rekommenderar vi däremot att steka den för att få till lite extra tuggighet och konsistens.

 

Marinerat tips!

Du kan också välja vår färdigmarinerade tofu sojasås & ingefära i en buddha bowl! Den marinerar vi själva med fyllig sojasås, ingefära och vitlök. Det gör att du helt kan skippa första steget i receptet, vilket gör matlagningen extra snabb och enkel!