• Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
  • Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
Tofuguiden Tofu, vad är det?Vad är tofu?
Tofu, vad är det?

Vad är tofu?

- Stina på Yipin

Legenden säger att tofu har funnits lääänge – och ja, 2000 år är väl en ganska lång tid? Tofun har sitt ursprung i Asien med en lång tradition av hantverk bakom sig. De senaste åren har vi fått se råvaran på allt fler svenska matbord, och det lagas av kända kockar såsom Jennie Walldén och Zeina Mourtada. Men vad är tofu egentligen, vad har det för innehåll och hur kan det tillagas? Följ med och bli tofuexpert tillsammans med oss!

 

Tofu har en historia på över 2000 år

Kärt barn har många namn! ”Sojabönsost”, ”doufu” på mandarin, också det namn som du troligtvis känner igen mest; tofu. Det är en växtbaserad råvara som tillverkats i Asien i över 2000 år. Vi vet att det har sitt ursprung i Kina med en lång historia av tradition och hantverk, men hur historien började vet ingen exakt. Däremot det finns flera spännande teorier. Så vilka är dem?

En av legenderna säger att det blev till genom att man i Kina imiterade osttillverkningen i mongoliska stammar. Istället för komjölk användes sojadryck och resultatet blev tofu! Denna teori är en av de som anses vara mest trolig enligt tofuhistoriker och lingvister, då tillverkningsprocessen har många likheter med hur ost tillverkas. Dessutom har det kinesiska namnet ”doufu” likheter med det mongoliska namnet ”rufu” som betyder fermenterad mjölk.

En annan legend säger att tofuns historia började tack vare en kinesisk prins, Liú Ān. Han ska ha tillverkat råvaran med försök till att skapa en näringsrik rätt som lovar evigt liv. Spännande, eller hur?

 

Uppskuren naturell tofu i kuber
Klassisk fast naturell tofu uppskuren i kuber. Foto: Getty Images Signature

 

En älskad råvara i Asien 

Det är omöjligt att veta om någon av legenderna stämmer, men vi vet i alla fall att tofun har varit en älskad råvara i Asien i flera tusen år. I de asiatiska köken får proteinet fortfarande ta stor plats, både i vegetarisk mat och i kötträtter såsom japansk sushi, pad thai och mapo tofu, där den senare är en av Kinas mest älskade rätter som i sin autentiska form också innehåller fläskfärs. I många delar av Asien är den växtbaserade råvaran ett huvudprotein och en självklar del av många måltider, ungefär lika självklar som potatisen är för oss svenskar.

 

Tofu tillverkas av sojabönor

Så, vad är tofu gjort av då? Det ska vi berätta. Den naturella tofun tillverkas av endast tre ingredienser; sojabönor, vatten och mineralsalt. Den traditionella tillverkningen finns ännu kvar och liknar processen för att tillverka ost. Dessutom påminner ”sojabönsosten” om just ost till utseendet, samt har en konsistens som kan liknas vid panéerost.

 

Bilden visar en två händer som håller i sojabönor
Vita sojabönor från ekologiska odlingar i Frankrike som används för att tillverka vår tofu i Vallentuna. Foto: Charlotte Friberg.

 

Så tillverkas tofu

För att göra tofu behövs en stor näve kärlek och ett traditionellt hantverk. Det är i alla fall vår familjs filosofi. I vår lilla fabrik tar det 2-3 dagar att tillverka tofun och processen går till såhär:

  1. Sojabönor blötläggs
  2. Sojabönorna krossas och sojamjölk filtreras ut
  3. Mineralsalt tillsätts vilket gör att sojamjölken koagulerar (stelnar) till en fastare form
  4. Den koagulerade sojamjölken pressas samman till önskad konsistens, mjuk, fast eller extra fast
  5. Tofun pastöriseras för längre hållbarhet

 

Och tjoff så har tofun från Sverige skapats, alltid fylld av kärlek!

Bild på några steg av hur tofu tillverkas
Några av stegen ur tofutillverkningen på tofufabriken i Vallentuna. Foton: Charlotte Friberg.

 

Ett växtbaserat protein för alla

En smällkaramell fylld av nyttigheter! Javisst, tofu är näringsrikt och en god källa till fullvärdigt protein. Det har en naturlig plats i det asiatiska köket, vare sig det är wok, pad thai, mapo tofu eller sushi. I Asien hyllas tofu för sina många matlagningsmöjligheter och för sin goda egenskap att dra åt sig smaker.

Tofun dömer ingen och passar de allra flesta; oavsett om du är allätare, flexitarian, vegetarian eller vegan. Det är ett utmärkt val av protein i både vegetariska och veganska rätter. Rökt tofu kan till exempel bytas mot korven i stroganoffen och skinkan i carbonaran. Lätt som en plätt för den som vill minska ner på köttet i sin kost. Tofu är alltså inte bara mångsidigt och fantastiskt gott*, det är också näringsrikt och snällt mot miljön.

*Okej, vi kanske är liiite partiska här… Men prova så får du se!

 

Olika tofusorter

Tofu finns främst i tre olika konsistenser: extra fast, fast och mjuk tofu. Fast tofu är den vanligaste varianten och kallas traditionellt för “bomullstofu”, medan den mjuka brukar kallas för “silkestofu”. I sin grundform är de naturella i smaken; som ett blankt papper, redo att fyllas med färg och liv. Detta är det fina med tofun; den drar åt sig smaker som ett proffs och kan bli precis vad du vill. Från kryddig eller söt till krispig och mjuk.

Det finns flera sorter som är färdigmarinerade, rökta eller friterade. Ett utmärkt val för dig som vill förenkla matlagningen ytterligare och samtidigt njuta av något riktigt gott.

Läs mer: Vilken är den bästa tofun?

 

Bilden visar ett paket alspånsrökt tofu från Yipin
Tofu finns i flera olika smaker och konsistenser. Denna är alspånsrökt och extra fast. Foto: Charlotte Friberg

 

Är tofu svårt att laga?

Nej, det behöver inte vara svårt! Det enda som kan behövas är lite tips och guidning på vägen, som med vilken ny råvara som helst. Fördelen med tofu är att den är mångsidig och kan användas i alla typer av kök; i alltifrån asiatisk mat till italiensk mat och svensk husmanskost. Och det är betydligt enklare än man kan tro.

Lär dig mer om hur du tillagar tofu på bästa sätt i vår guide: Tillaga tofu – 7 enkla och goda sätt.

 

#Tofu trendar

Under senare år har många fått upp ögonen för tofu som en mångsidig, hälsosam och klimatsmart råvara. Det tar allt mer plats på tallrikar i de svenska hemmen, på restauranger och i TV-program såsom Nyhetsmorgon och Sveriges Mästerkock. Stora matprofiler som Zeina Mourtada och Jennie Walldén lagar tofu med jämna mellanrum. Samtidigt ökar efterfrågan av växtbaserade produkter i Sverige, mycket tack vare det ökade intresset för klimatet och hälsan. Men också just för att det är fantastiskt gott!

 

Tofu serveras på ett fat bland vänner. Foto: Charlotte Friberg
Tofu blir alltmer populärt och får ta mer plats på svenska matbord och restauranger. Foto: Charlotte Friberg

 

Sedärja! Nu återstår det bara att upptäcka tofu i din matlagning. Välkommen till en värld full av smak och möjligheter!

 

Läs mer i Tofuguiden

Laga tofu
Tips och artiklar
Tillaga tofu – 7 enkla och goda sätt
av Stina på Yipin

Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; alltifrån att marinera, ugnsbaka, panera till att steka tofu. Här lär du dig 7 goda och enkla sätt som får dig att älska tofu.

Klimat och hälsa
Är tofu nyttigt?
av Yipin

Alltfler äter växtbaserad mat oftare; en kost som rekommenderas av dietister och kostvetare. Men tofu då? Är det nyttigt? Läs vidare och lär dig om 5 hälsofördelar med tofu.

Laga tofu
Tips och artiklar
Så lagar du krispig tofu
av Stina på Yipin

Vad är vägen till en tofuskeptikers hjärta? Svaret är enkelt: knaprig och krispig tofu. Och tro det eller ej, men vägen dit är både snabb och enkel. Här har vi samlat 3 knep för att få tofun riktigt krispig.

Till tofuguiden

Hitta ditt favoritrecept med tofu!

Goda tips från familjen Lu!
Dietistens val /Johanna
Tofu stroganoff
20 min | Alspånsrökt tofu
Dietistens val /Johanna
Tofu carbonara
15 min | Alspånsrökt tofu
Recept av Yipin
Röd curry med friterad tofu
20 min | Friterad tofu
Johannas favoritrecept
Vegetarisk pad thai med tofu
20 min | Friterad tofu
Johannas favoriträtt
Tofu teriyaki med grönsaker och ris
15 min | Fast tofu naturell
Lukas favoriträtt
Mapo tofu
30 min | Fast tofu naturell
Johannas favoritrecept
Katsu curry med krispig tofu
30 min | Fast tofu naturell
Stinas favoritrecept
Krispig panerad tofu
20 min | Fast tofu naturell
se 100+ recept!
Säg hej! <3

Har du frågor eller idéer? Vill du sprida tofukärlek? Hör av dig!

hej@yipin.se

Följ oss

  • Bästsäljare
    • Fast tofu naturell
    • Alspånsrökt tofu
    • Friterad tofu
    • Tofu soja & ingefära
    • Tempeh original
  • FAQ
  • 100+ recept
  • Tofuguiden
  • Köp Yipin
  • Kontakta oss
  • Integritetspolicy
  • IN ENGLISH