Letar du inspiration till en asiatisk middag? Då har du kommit rätt, för om det är något vi har koll på så är det asiatisk mat 😜 En asiatisk middag kan anta många skepnader: soppor, grytor, med nudlar eller ris… Här nedan har vi samlat en lista på några av våra mest populära middagsrecept. Häng med på en kulinarisk resa genom Asien och upptäck vad människor äter till middag i Kina, Sydkorea, Vietnam och Japan! 🌏
1. Dan dan nudlar med tempeh
10 min| 2 portioner
Dan Dan nudlar härstammar från Sichuan-provinsen och är bland de mest populära maträtterna i Kina idag! Vårt recept är schysst mot både plånboken och planeten, med tempeh som rättens superstjärna. Hemligheten bakom smaken är en harmonisk kombination av smakfull sojasås, vitlök, vår goda hoisinsås och såklart tempeh som tar god smak från såsen innan den steks till krispig perfektion. För en autentisk Sichuan-upplevelse, addera hetta i form av till exempel sambal oelek 🔥
Bibimbap är en populär koreansk maträtt som ursprungligen åts av bönder, som använde överblivna grönsaker och ingredienser från tidigare måltider. Du kan alltså använda valfria grönsaker som finns nära till hands – smidigt OCH mindre svinn! 👍 Namnet ”bibimbap” kommer från de koreanska orden ”bibim” (blanda) och ”bap” (ris), eftersom det är meningen att alla ingredienser blandas samman innan de äts. Prova vår bibimbap med tofu och svamp för en unik asiatisk middag!
Ramen blev populärt i Japan efter andra världskriget tack vare att soppan kunde tillagas snabbt och till en låg kostnad. Idag är ramen känt som den optimala mysmaten tack vare den varma soppan och ofta umamirika buljongen. Vår vegetariska ramen med alspånsrökt tofu är perfekt som asiatisk middag en kall och mulen höst- eller vinterkväll 🍜🍂
Vietnamesiska vårrullar är ansiktet utåt för riktigt fräsch, enkel och hälsosammare asiatisk mat. De är kalla vårrullar som kan ätas som förrätt eller huvudrätt beroende på hur de är fyllda. Den perfekta måltiden, picknickmaten eller gatumaten! Vietnamesiska vårrullar är alltså inte bara utmärkt som asiatisk middag utan även som lunch, mellanmål eller varför inte nattkäk? 🤭
Glasnudlar? Ett glasklart JA! Glasnudlar är populära i stora delar av Asien, bl.a. Vietnam, Thailand och Sydkorea. Det är inte konstigt med tanke på att glasnudlar är snabba att tillaga, kalori- och fettsnåla OCH innehåller mindre socker än vanliga vetenudlar 🤩 Prova glasnudlar i form av en nudelsallad med vår goda hoisinsås och mängder av fräscha grönsaker – vips så är en smarrig asiatisk middag kirrad!
BONUS! Den perfekta sidorätten till en asiatisk middag
Stekt pak choi med umamisås
5 min| 2 portioner
Pak choi har sitt ursprung i Kina där de odlats där i över 5000 år, vilket gör pak choi till en av de äldsta grönsakerna som odlas av människor! ”Pak choi” betyder ”vit grönsak” på kantonesiska, vilket kommer ifrån grönsakens vita stjälkar 🥬 I detta recept får vår pak choi en krispig yta och djup smak av umami tack vare vår umamisås, något som gör denna sidorätt till en garanterad succé på middagsbordet.
Visste du att mat är ett sätt att uttrycka kärlek i Asien? Det är sant! I Kina är det vanligt att hälsa på någon genom att säga ”Har du ätit än?”, vilket är ett annat sätt att uttrycka ”Hur mår du?”. Detta beror på att asiatisk mat representerar familj, enighet och omtanke, och mat har en väldigt lång och unik historia som enar många asiatiska familjer 👪 Så tveka inte att visa dina nära och kära omtänksamhet genom mat, gärna asiatisk mat 😉