Bibimbap med tofu och svamp
Koreanska favoriträtten bibimbap – med tofu och svamp! I denna varianten används svamp och marinerad tofu med fyllig smak av sojasås, ingefära och vitlök, istället för klassisk entrecóte. Och wow, så gott det blev! Tofun steks krispig och gyllene och serveras med fräscha sauterade grönsaker, kimchi, ris och en koreansk chilisås med perfekt sting. Dags att låta smaklökarna dansa!
Koreanska favoriträtten bibimbap – med tofu och svamp! I denna varianten används svamp och marinerad tofu med fyllig smak av sojasås, ingefära och vitlök, istället för klassisk entrecóte. Och wow, så gott det blev! Tofun steks krispig och gyllene och serveras med fräscha sauterade grönsaker, kimchi, ris och en koreansk chilisås med perfekt sting. Dags att låta smaklökarna dansa!
Du behöver
- 230 g Yipin tofu sojasås & ingefära – eller marinera naturell tofu själv*
- ½ gurka (+ 2 msk risvinäger, 1 msk socker, en nypa salt, chiliflakes)
- 2 dl svamp (+ 2 msk japansk sojasås, 1 tsk sesamolja)
- 70 g spenat (1 påse) + sesamolja
- 2 dl kimchi
- 2 dl böngroddar
- 2 morötter
- 2 portioner ris
- srirachasås eller gochujang
- valfritt: 2 enkelstekta ägg
Tillbehör
- koriander och sesamfrön
Tips!
Köp Yipin tofu sojasås & ingefära på Mathem eller på ICA & Coop.
Så gör du
- Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
- Skär gurka i tunna skivor och blanda ingredienserna för gurkmarineringen. Lägg ner gurkan och låt dra i minst 30 min. Strimla morötter.
- Torka av tofublocket med en kökshandduk och skär i 1 x 2 cm stora bitar. Stek sedan den marinerade tofun på medelhög värme tills den blivit gyllene, cirka 10 minuter och lägg åt sidan. Använder du naturell tofu så kan du tillsätta 2 msk sojasås + 1 tsk sesamolja i pannan och låta den absorbera vätskan.
- I en annan stekpanna, stek svampen på medelhög värme med sojasås samt sesamolja. Om så önskas: stek ägg.
- I en kastrull, värm upp spenat med lite sesamolja i några minuter, tills den blivit mjuk. Salta och peppra.
- Servera din bibimbap med tofu genom att först lägga riset i 2 skålar och var för sig: tofu, kimchi, spenat, chiligurka, morötter och sedan böngroddar. Toppa till sist med koriander, sesamfrön och ev. med ägg. Servera med gochujang eller sririachasås, mums!
Svensk tofu av familjen Lu
Vår familj tillverkar tofun i Vallentuna enligt ett familjerecept som gått i generationer, av ekologiska sojabönor från Frankrike. Här använder vi en marinerad tofu med sojasås & ingefära som tillför djupa asiatiska smaker till såväl sallader som wok och nudlar.
*Hittar du inte vår marinerade tofu i butik så kan du också smaksätta vår naturella tofu själv, direkt i stekpannan. Då rekommenderar vi att addera en extra matsked ljus sojasås och en tesked sesamolja i pannan. Gott!!
Har du provat receptet på bibimbap tofu?
Tagga @yipin.se i en bild på Instagram, vi älskar att bli inspirerade! <3