Recept av Malin Lindkvist
20 min |10 portioner

Du behöver

Pajbotten

  • 2 ½ dl havregryn
  • 1 dryg dl mandel
  • 2 msk kakao
  • 10 st dadlar, urkärnade
  • 1 msk lönnsirap (alt. agave)
  • 1 msk neutral kokosolja, smält
  • en nypa salt
  • vid behov: lite vatten

 

Fyllning

  • 400 g Yipin silkesmjuk tofu från
  • 2 dl jordnötssmör
  • ¾ dl kokossocker
  • 1-2 msk lönnsirap (alt. agave)
  • 1 msk neutral kokosolja, smält
  • lite vaniljpulver

 

Topping

  • smält choklad
  • salta och hackade jordnötter

 

Tips!

Yipin silkesmjuk tofu finns att köpa på Mathem.

 

Så gör du

  1. Pajbotten: Mixa havregryn och mandel till mjöl. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa tills att degen håller ihop men fortfarande har motstånd i sig (ska inte bli som en cookie dough). Tillsätt vatten om degen känns för torr. Tryck härefter ut i en fodrad form, något mindre än en vanlig springform (24 cm).
  2. Fyllning: Mixa ihop samtliga ingredienser till jordnötssmörskrämen i en matberedare eller blender. Smaka sedan av om du vill ha mer jordnötssmör eller sötma till din jordnötspaj.
  3. Hacka lite saltrostade jordnötter och lägg i botten på pajskalet (valfritt) och häll sen över fyllningen. Låt pajen därefter sätta sig i kylen några timmar, alternativt i frysen om du sedan låter den tina en stund innan servering.
  4. Dekorera sedan din jordnötspaj som du vill, till exempel med smält choklad och hackade jordnötter. Bon appetit!

 

Jordnötspaj, med kärlek av Malin Lindkvist

Detta receptet på jordnötspaj är skapat av Malin Lindkvist som är blivande kost- och hälsocoach, samt en mat- och bakfantast. Låt dig inspireras av fler goda recept, härlig energi och tips på hennes Instagram.

Psst. Du kommer tacka Malin nåt enormt om du provar receptet. Det gjorde Yipin-Stina, eftersom den kommit att bli Stinas nya favoritefterätt till och med. 10/10 stjärnor.

 

Silkestofu är en extra mjuk tofu som kan ersätta alltifrån ägg till yoghurt och gräddfil om den vispas eller mixas. Ja, den är faktiskt helt otrolig som krämig bas i såväl bakverk och desserter som maträtter, smoothies och såser. Vad sägs om att även prova en vegansk kladdkaka gjord med silkestofu eller också en vegansk pumpasoppa, till exempel?