• Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
  • Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
Tofuguiden Laga tofu5 tips på asiatisk streetfood – enkla recept
Laga tofuTips och artiklar

5 tips på asiatisk streetfood – enkla recept

- Sally på Yipin

Låt oss ta dig på en resa till de livliga gatorna i Kina, Vietnam och Thailand med dessa 5 streetfood-recept! De är enkla att laga och det finns något för frukost såväl som lunch eller middag. Låt dig inspireras av asiatisk street food! 💛

 

1. Banh mi – vietnamesisk baguette

Frukost | Vietnam  

Banh mi är en matig baguette som är populär i Vietnam tack vare dess mångfald och prisvärdhet, samt att den lätt kan hittas som street food 🥖 Den kan spåras tillbaka till den franska kolonialperioden på 1800-talet när fransmännen införde baguetten till Vietnam, där det franska brödet smälte samman med vietnamesiska smaker och ingredienser för att skapa matbaguetten som vi känner till idag. Namnet ”banh mi” betyder helt enkelt ”bröd” på vietnamesiska. Trots att banh mi ofta serveras som lunch eller till och med middag på vietnamesiska restauranger i Sverige, äts den faktiskt som frukost i Vietnam – dagens viktigaste måltid 😉

Se recept >

streetfood recept banh mi med tofu
Banh mi – den perfekta frukostmackan (i Vietnam) eller lunchen.

 

2. Dan dan nudlar

Lunch/middag | Kina 

Visste du att namnet ”Dan Dan” kommer från bambupinnar (kallade ”dan”) som användes av gatuförsäljarna för att bära sina ingredienser? Dessa pinnar användes för att balansera grundingredienserna i denna rätt; en korg med nudlar på ena änden och såser och kryddor på den andra 😲 Dan dan nudlar är en populär streetfood-rätt i Sichuan-provinsen i Kina; en provins som är känd för sin kryddiga och smakrika mat. I vårt streetfood-recept använder vi smulad tempeh, men dan dan nudlar brukar serveras med annat protein också, till exempel tofu eller kyckling. Vågar du testa? 🤭

Se recept >

streetfood recept dan dan nudlar med tofu
Prova vår version av detta populära streetfood-recept!

 

3. Vietnamesiska vårrullar

Lunch/middag | Vietnam  

Alla har vi väl testat vietnamesiska vårrullar, men visste du att de symboliserar renhet och nystart och därför äts vid vietnemesiskt nyår? 🤓 Inte så konstigt med tanke på hur uppfriskande och goda de är! Namnet ”vårrullar” kommer från översättningen av det vietnamesiska ordet ”Gỏi cuốn”, där ”Gỏi” betyder sallad och ”cuốn” betyder rulle – ett passande namn för rättens fräschhet! Vårrullar serveras ofta med en tunnare eller tjockare dippsås, såsom hoisinsås, srirachamayo, jordnötssås eller en dipp baserad på fisksås.

Se recept >

streetfood recept vietnamesiska vårrullar med tofu
Våra vietnamesiska vårrullar – lätta, fräscha och enkla att göra.

 

4. Pad thai

Lunch/middag | Thailand 

Pad Thai har sitt ursprung från Thailand, och det är känt som ett av landets mest populära och välkända rätter. Den blev populär som street food under andra världskriget då den thailändske regeringen ville främja en nationell thailändsk identitet och införde pad thai som en nationell maträtt. Ett perfekt val tycker vi! 👏 Pad Thai är känd för sin balanserade smakprofil som kombinerar sött och surt med sälta och lite hetta 🌶️  Den är dessutom enkel att anpassa efter vad du själv gillar, med proteinalternativ som tofu, kyckling, räkor eller grönsaker. Prova vår version på denna populära streetfood-recept med friterad tofu och risnudlar 👇

Se recept >

streetfood recept pad thai med tofu
Det kan inte gå fel med pad thai. Prova vårt recept på denna streetfood-favorit!

 

5. Fried rice

Lunch/middag | Kina 

Fried rice, eller ”Chao Fan” på kinesiska, är en ikonisk rätt som funnits i tusentals år. Traditionellt sett har gatuförsäljare haft små wok- eller stekpannor på sina vagnar, där de snabbt tillagat fried rice genom att blanda kokt ris med olika ingredienser och kryddor. Det är en flexibel rätt som kan varieras med olika proteiner och grönsaker – du kan alltså anpassa rätten precis hur du vill! 🥳 Det är även en smart rätt att laga om du har rester eller en salig blandning grönsaker hemma som du behöver använda. Rekommendationen är faktiskt att använda gårdagens ris snarare än nykokt då riset är mindre klibbigt och blir lättare och godare att steka 🍚

Se recept >

streetfood recept fried rice med tofu
Överblivet ris och blandade grönsaker hemma? Fried rice är det svinnsmarta svaret!

 

Street food – vägen till ditt hjärta 💛

Street food i Östasien handlar inte bara om att äta, utan om gemenskap, socialt sammanhang och den gemensamma kärleken till mat. Det är inte ovanligt att dela bord med en främling och sedan bli dennes kompis, eller att lära känna de som jobbar och få extra mat nästa gång du är där 🤭🤟 Varför inte laga något av våra streetfood-recept och bjuda hem dina nära och kära för din egen lilla gatuköks-upplevelse?

Läs mer om asiatisk mat

Tips och artiklar
Kinesisk mat för nybörjare: En guide till smaksättare
av Yipin

Hallå där, foodie! Älskar du kinesisk mat? Då är du inte ensam! Kinesiskt är en av de mest älskade matkulturerna runt om i världen med stor variation och unika smaksättare. Maten är ofta smakintensiv och rätterna många och varierade. Och allt kan du faktiskt laga hemma; allt du behöver är en grundförståelse för grundsmakerna och tillagningstekniker. Så ta på dig förklädet så dyker vi in i den fantastiska världen av kinesisk mat.

Tips och artiklar
Olika nudlar – din guide till de bästa nudlarna!
av Jenny på Yipin

Nudlar är verkligen fantastiska! De kommer i alla former, texturer och storlekar, och det finns så många olika nudelsorter att testa. Så låt oss ta en rundtur i nudelvärlden för att upptäcka några av de mest populära varianterna; ramen, äggnudlar, udon, soba, glasnudlar och risnudlar.

Tips och artiklar
Det kinesiska köket: Tillagning & tekniker
av Jenny på Yipin

Vill du bemästra det kinesiska köket? Då har du hamnat rätt. Här får du lära dig mer om 5 vanliga tillagningssätt och tekniker för att laga några av Kinas mest populära maträtter!

Hemlagat med tofu?

We got you! Prova gärna något av våra favoritrecept.

Lukas favoriträtt
Mapo tofu
30 min | Fast tofu naturell
Dietistens val /Caroline
Poké bowl med tofu
15 min | Tofu Soja & ingefära
Dietistens val /Johanna
Vegetarisk bibimbap med tofu – recept
20 min | Tofu Soja & ingefära
Johannas favoritrecept
Chow mein med marinerad tofu
20 min | Tofu Soja & ingefära
Recept av Yipin
Röd curry med friterad tofu
20 min | Friterad tofu
Stinas favoritrecept
Krispig panerad tofu
20 min | Fast tofu naturell
Lukas favoritrecept
Kung pao tofu
30 min | Friterad tofu
Lukas favoritrecept
Banh mi med marinerad tofu
30 min | Tofu Soja & ingefära
se 100+ andra recept!
Säg hej! <3

Har du frågor eller idéer? Vill du sprida tofukärlek? Hör av dig!

hej@yipin.se

Följ oss

  • Bästsäljare
    • Fast tofu naturell
    • Alspånsrökt tofu
    • Friterad tofu
    • Tofu soja & ingefära
    • Tempeh original
  • FAQ
  • 100+ recept
  • Tofuguiden
  • Köp Yipin
  • Kontakta oss
  • Integritetspolicy
  • IN ENGLISH