Vad är vägen till en tofuskeptikers hjärta? Eller alla hjärtan för den delen? Svaret är enkelt: krispig tofu. Och tro det eller ej, men vägen dit är både snabb och enkel. Här har vi samlat 3 knep för att få tofun riktigt krispig. Välkommen att kliva in i en värld full av sanslöst krisp!
1. Pressa och stek i små bitar
Har du en fast tofu som väntar ivrigt på att bli tillagad? Perfekt! Här är några bra första knep för att förvandla fast tofu till sanslöst krispig tofu. Det här knepet består av tre enkla steg; pressa tofu på vatten, dela tofun i små bitar och slutligen; stek tofun på medelhög till hög värme. Let’s go!
Pressa tofu
När du pressar tofun på vatten blir den fastare och mer kompakt i sin konsistens, och den blir ännu enklare att få riktigt krispig. Allt du behöver göra är att följa tre enkla steg för att pressa tofu:
- Häll av vattnet ur tofuförpackningen och vira in tofublocket i en ren kökshandduk.
- Placera tofun mellan två skärbrädor eller platta tallrikar. Lägg något tungt ovanpå, såsom en gryta eller en tjockare kokbok (eller varför inte Sveriges lagbok?).
- Låt stå i kylskåp i cirka 30 minuter, eller längre. Ju längre tofu pressas, desto fastare blir den (och krispigare!).
Psst! Att pressa tofu är såklart inget måste. Du kan också torka av tofublocket med en kökshandduk och trycka försiktigt i några minuter. Ett annat alternativ är att använda extra fast tofu, som redan har pressats på vatten.
Dela tofun i små bitar
Skivor, kuber eller riven tofu? Alla sätt är möjliga! Du får det krispigaste resultatet om du delar tofun i ganska små eller tunna bitar, cirka 1 cm tjocka.
Stek tofun på hög värme
Tofu gillar värme! Om du tillagar tofu i stekpanna mår den bra av ganska hög värme i olja. Stek den i ungefär 10 minuter, eller tills alla sidor fått en ordentligt gyllene stekyta. Var inte rädd för att använda olja så att tofun inte blir torr. Smaksätt med valfria kryddor under stekning, eller sänk värmen när tofun börjar få yta och addera japansk sojasås.
2. Majsstärkelse-knepet till krispig tofu
Majsstärkelse är tofuns bästa vän. Genom att vända tofun i majsstärkelse innan stekning eller tillagning i ugn, så får tofun enkelt en krispig yta. Det här knepet gör också att du inte behöver pressa tofun på vatten.
- Skär tofun i cirka 1 cm tjocka skivor eller kuber. Valfritt: marinera tofun i ca 20 min.
- Häll cirka 4 msk majsstärkelse i en bunke och vänd i några tofubitar åt gången. Se till att tofuns alla sidor täcks och lägg sedan åt sidan. Addera majsstärkelse vid behov.
- Stek tofubitarna på medelhög värme i olja i ca 10 minuter, eller tills alla sidor fått en ordentligt gyllene stekyta. Salta och krydda enligt tycke och smak. Vänd till sist gärna ned tofubitarna i en gryta eller varm sås och servera med ris eller potatis.
3. Fritera och panera tofu
Att fritera tofu som du panerat med panko eller vanligt ströbröd är riktigt gott! Panko är en asiatisk variant på ströbröd, med lite större flingor som ger extra krisp till tofun. Du kan laga alltifrån veganska fiskpinnar till tofu nuggets. Eller go nuts och dubbelfritera tofun som Vegomagasinet!
- Skär extra fast tofu eller fast tofu i cirka 1 cm tjocka skivor eller kuber. Häll upp majsstärkelse, panko och växtbaserad grädde i separata skålar. Blanda ner lite salt och peppar i den växtbaserade grädden (och andra kryddor om du vill det).
- Doppa en av tofukuberna först i majsstärkelse, sedan i grädde och slutligen i panko. Repetera sedan genom att doppa kuben ytterligare en gång i grädden och panko för dubbelpanering.
- Hetta upp en panna eller kastrull med rikligt med neutral olja så det täcker botten. Stek tofun på medelhög värme tills alla sidor är gyllene och krispiga. Du kan också fritera tofun i en fritös eller airfryer om du har det.
- Servera farligt krispig tofu!
Psst! Du kan också använda mjöl istället för majsstärkelse, och det går också utmärkt att panera tofu med cornflakes eller kokosflakes. Följ då samma enkla steg som ovan, men byt ut panko. Fyndigt och supergott tycker vi!
Se där ja, nu är det äntligen dags att njuta av krispig tofu! Glöm inte att bjuda tofuskeptikerna; vi är övertygade om att de kommer bli impade.
Recept med krispig tofu
Fler artiklar i Tofuguiden
Finns det något mysigare än att fika på advent? Vi tror inte det. Så förbered glöggen och bjud sällskapet på riktigt god adventsfika! Bland våra tips hittar du något för alla.
Vill du servera veganska alternativ på årets julbord? Här är våra 7 godaste recept på vegansk julmat som passar hela familjen; från vegansk julskinka, vegansk jansson till tofusill.
Är en av årets stora högtider runt hörnet, eller ska du ha fest? Då är veganska snittar världens bästa idé. Här har vi listat fem snittar som vi älskar!
Tofu finns i många olika konsistenser och smaker. Men vilken är egentligen den bästa tofun? Här lär du dig allt du vill veta om olika sorters tofu och hur de kan användas.
Alltfler äter växtbaserad mat oftare; en kost som rekommenderas av dietister och kostvetare. Men tofu då? Är det nyttigt? Läs vidare och lär dig om 5 hälsofördelar med tofu.
Vad är vägen till en tofuskeptikers hjärta? Svaret är enkelt: knaprig och krispig tofu. Och tro det eller ej, men vägen dit är både snabb och enkel. Här har vi samlat 3 knep för att få tofun riktigt krispig.
Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; alltifrån att marinera, ugnsbaka, panera till att steka tofu. Här lär du dig 7 goda och enkla sätt som får dig att älska tofu.
Legenden säger att tofu har funnits lääänge. Men vad är tofu egentligen, var kommer det ifrån och hur tillverkas det? Här är artikeln för dig som är ny på tofu.
Söker du efter goda veganska alternativ till midsommarbuffén som alla kan njuta av? Här är tre enkla recept som lovar just det – med alspånsrökt tofu och varmrökt lyxröra som de stora stjärnorna. Följ med vår familj och fira en midsommar á lyx utan lax.
Det har aldrig varit så enkelt att vara vegan som det är idag; och allt fler väljer den vägen för djuren, klimatet eller hälsans skull. Men vad innebär det att vara vegan egentligen? Vad är vegansk mat och vad äter en vegan? Följ med och lär dig allt du vill veta om veganism!
Har du hört talas om det växtbaserade superproteinet tempeh? Det har en 1000-årig lång historia men det är först på senare år som Sverige äntligen fattat grejen! Så vad är tempeh egentligen, vad är det gjort av och hur kan det tillagas? Lär dig mer här!
Are you tempehted yet? Snart är du det i alla fall! Här hittar du våra 7 favorit-tempeh recept som är fasligt goda och enkla. Alltifrån husman och wok, till wrap och sallad.