Låt oss ta dig på en resa till de livliga gatorna i Kina, Vietnam och Thailand med dessa 5 streetfood-recept! De är enkla att laga och det finns något för frukost såväl som lunch eller middag. Låt dig inspireras av asiatisk street food! 💛
1. Banh mi – vietnamesisk baguette
Frukost | Vietnam
Banh mi är en matig baguette som är populär i Vietnam tack vare dess mångfald och prisvärdhet, samt att den lätt kan hittas som street food 🥖 Den kan spåras tillbaka till den franska kolonialperioden på 1800-talet när fransmännen införde baguetten till Vietnam, där det franska brödet smälte samman med vietnamesiska smaker och ingredienser för att skapa matbaguetten som vi känner till idag. Namnet ”banh mi” betyder helt enkelt ”bröd” på vietnamesiska. Trots att banh mi ofta serveras som lunch eller till och med middag på vietnamesiska restauranger i Sverige, äts den faktiskt som frukost i Vietnam – dagens viktigaste måltid 😉
Visste du att namnet ”Dan Dan” kommer från bambupinnar (kallade ”dan”) som användes av gatuförsäljarna för att bära sina ingredienser? Dessa pinnar användes för att balansera grundingredienserna i denna rätt; en korg med nudlar på ena änden och såser och kryddor på den andra 😲 Dan dan nudlar är en populär streetfood-rätt i Sichuan-provinsen i Kina; en provins som är känd för sin kryddiga och smakrika mat. I vårt streetfood-recept använder vi smulad tempeh, men dan dan nudlar brukar serveras med annat protein också, till exempel tofu eller kyckling. Vågar du testa? 🤭
Alla har vi väl testat vietnamesiska vårrullar, men visste du att de symboliserar renhet och nystart och därför äts vid vietnemesiskt nyår? 🤓 Inte så konstigt med tanke på hur uppfriskande och goda de är! Namnet ”vårrullar” kommer från översättningen av det vietnamesiska ordet ”Gỏi cuốn”, där ”Gỏi” betyder sallad och ”cuốn” betyder rulle – ett passande namn för rättens fräschhet! Vårrullar serveras ofta med en tunnare eller tjockare dippsås, såsom hoisinsås, srirachamayo, jordnötssås eller en dipp baserad på fisksås.
Pad Thai har sitt ursprung från Thailand, och det är känt som ett av landets mest populära och välkända rätter. Den blev populär som street food under andra världskriget då den thailändske regeringen ville främja en nationell thailändsk identitet och införde pad thai som en nationell maträtt. Ett perfekt val tycker vi! 👏 Pad Thai är känd för sin balanserade smakprofil som kombinerar sött och surt med sälta och lite hetta 🌶️ Den är dessutom enkel att anpassa efter vad du själv gillar, med proteinalternativ som tofu, kyckling, räkor eller grönsaker. Prova vår version på denna populära streetfood-recept med friterad tofu och risnudlar 👇
Fried rice, eller ”Chao Fan” på kinesiska, är en ikonisk rätt som funnits i tusentals år. Traditionellt sett har gatuförsäljare haft små wok- eller stekpannor på sina vagnar, där de snabbt tillagat fried rice genom att blanda kokt ris med olika ingredienser och kryddor. Det är en flexibel rätt som kan varieras med olika proteiner och grönsaker – du kan alltså anpassa rätten precis hur du vill! 🥳 Det är även en smart rätt att laga om du har rester eller en salig blandning grönsaker hemma som du behöver använda. Rekommendationen är faktiskt att använda gårdagens ris snarare än nykokt då riset är mindre klibbigt och blir lättare och godare att steka 🍚
Street food i Östasien handlar inte bara om att äta, utan om gemenskap, socialt sammanhang och den gemensamma kärleken till mat. Det är inte ovanligt att dela bord med en främling och sedan bli dennes kompis, eller att lära känna de som jobbar och få extra mat nästa gång du är där 🤭🤟 Varför inte laga något av våra streetfood-recept och bjuda hem dina nära och kära för din egen lilla gatuköks-upplevelse?