Recept av Julia Thielen
15 min |2 portioner

Du behöver

  • 230 g Yipin extra fast tofu naturell
  • 1 msk havssalt
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • 1 dl hett vatten
  • ½ kg vattenmelon
  • 1 romansallat eller 150 gram gröna blad
  • ½ gurka
  • 3 stjälkar blekselleri/själkselleri
  • 1 rödlök

 

Tillbehör

  • olivolja
  • färsk mynta
  • svartpeppar och flingsalt

Tips!

Du kan köpa Yipin extra fast tofu naturell på Mathem.

 

Så gör du

  1. Syrlig tofu: Skär tofublocket i 1,5 cm tjocka skivor, lägg hushållspapper runt tofun och pressa försiktigt med fingrarna på den för att få ut lite vatten. Dela sedan upp skivorna i kuber om cirka 1.5 x 1.5 cm. Lägg tofukuberna i en glasburk.
  2. Koka upp vatten och vispa ihop 1 dl av vattnet med salt och vinäger i en bunke tills saltet löst upp sig. Häll sedan detta i burken över tofun, sätt på locket och skaka runt så att bitarna täcks med vätskan. Låt burken svalna och förvara den över natten eller 8h i kylskåpet (håller i minst en vecka).
  3. När den syrliga tofun fått stå kylt i 8h, skär vattenmelon, sallad och gurka i medelstora bitar. Skär även selleri och rödlök tunnt. Lägg allt i en salladsskål och blanda ihop med lite olivolja, smula över den syrliga tofun och toppa med mynta, svartpeppar och flingsalt. Njuuuuut av din vattenmelonsallad!

 

Syrlig tofu istället för fetaost? En fiffig och proteinrik idé faktiskt! Låt tofun stå kylt med vitvinsvinäger, vatten och havssalt så blir den ett perfekt veganskt alternativ till fetaosten. Och dessutom pricken över i:et för typ vilken sallad som helst! Den håller sig i minst en vecka i kylskåpet, så tveka inte på att göra en stor sats när du ändå håller på!

 

Vattenmelonsallad signerad Julia Thielen

Det här receptet på vattenmelonsallad är signerat matinspiratören Julia Thielen! Julia är en foodie och receptkreatör av rang, och även Yipin-ambassadör, vilket vi är galet glada över! Upptäck fler av hennes goda recept på hennes Instagram Alwayshungry_blog och matblogg. Du lär inte ångra dig.

 

Extra fast tofutips!

Här använder vi extra fast naturell tofu, en tofu med extra fast konsistens. Det gör att den håller ihop väl och även drar åt sig smaker som ett riktigt proffs. Det går också bra att använda en fast tofu naturell, som är något mjukare i konsistensen än vår extra fasta tofu. För att ge den en fastare konsistens som är bra för detta recept, så rekommenderar vi att pressa ut vatten ur tofun en stund innan tillagning, enligt de enkla stegen ”Pressa tofu” i artikeln som du hittar här.