Recept av Carin, Receptbuketten
45 min |2 portioner

Du behöver

  • Rotfruktssallad

  • 230 g Yipin alspånsrökt tofu
  • 1 dl hel havre eller quinoa
  • ca 8 färska morötter
  • 4 betor (blanda gärna polka- och rödbetor)
  • 2 portobellosvampar
  • 65 g babyspenat
  • ½ romansalladshuvud
  • ¼ färskt vitkålshuvud eller ½ spetskål
  • alfagroddar
  • olivolja
  • saft från ½ citron
  • salt och peppar
  • rostade sesamfrön (valfritt)
  • krasse (valfritt)
  • Paprikaröra

  • 2 röda spetspaprikor
  • ¾ dl rostade valnötter
  • saft från ½ citron
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk agavesirap
  • salt och peppar

Tips!

Yipin alspånsrökt tofu finns att köpa på Mathem och Mat.se.

Så gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C. Koka hel havre eller quinoa enligt anvisningar på förpackningen.
  2. Skrubba rotfrukterna och dela sedan morötter, betor, svamp och spetspaprika i grövre bitar. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja, salt och peppar. Ugnsbaka i cirka 30-35 minuter.
  3. Hacka romansallad och vitkål, blanda ut med spenat och groddar. Häll i 1 msk citronsaft och massera in med olivolja. Addera den kokta havren eller quinoan.
  4. Paprikaröra: mixa paprikan med övriga ingredienser i en mixer. Reglera med olivolja eller vatten tills du får önskad konsistens.
  5. Dela alspånsrökt tofu i cirka 1 cm tjocka skivor.
  6. Lägg sallad i en skål och toppa sedan med rotfrukter, svamp, alspånsrökt tofu, paprikaröra, sesamfrön och krasse. Servera och njut av denna härliga rotfruktssallad!

 

Den här rotfruktssalladen är en hit året om – helst av allt skulle vi äta den varje vecka. Dessutom är den 100 % vegansk! För extra krisp och tuggmotstånd kan du med fördel steka den alspånsrökta tofun gyllene och krispig.

 

Recept och bild är skapat av matinspiratören Carin som driver matkontot @Receptbuketten på Instagram. Kolla in hennes konto och gör dig redo för att inspireras av magiskt goda recept!