Legenden säger att tofu har funnits lääänge – och ja, 2000 år är väl en ganska lång tid? Tofun har sitt ursprung i Asien med en lång tradition av hantverk bakom sig. De senaste åren har vi fått se råvaran på allt fler svenska matbord, och det lagas av kända kockar såsom Jennie Walldén och Zeina Mourtada. Men vad är tofu egentligen, vad har det för innehåll och hur kan det tillagas? Följ med och bli tofuexpert tillsammans med oss!
Tofun har en historia på över 2000 år
Kärt barn har många namn! ”Sojabönsost”, ”doufu” på mandarin, också det namn som du troligtvis känner igen mest; tofu. Det är en växtbaserad råvara som tillverkats i Asien i över 2000 år. Vi vet att det har sitt ursprung i Kina med en lång historia av tradition och hantverk, men hur historien började vet ingen exakt. Däremot det finns flera spännande teorier. Så vilka är dem?
En av legenderna säger att det blev till genom att man i Kina imiterade osttillverkningen i mongoliska stammar. Istället för komjölk användes sojadryck och resultatet blev tofu! Denna teori är en av de som anses vara mest trolig enligt tofuhistoriker och lingvister, då tillverkningsprocessen har många likheter med hur ost tillverkas. Dessutom har det kinesiska namnet ”doufu” likheter med det mongoliska namnet ”rufu” som betyder fermenterad mjölk.
En annan legend säger att tofuns historia började tack vare en kinesisk prins, Liú Ān. Han ska ha tillverkat råvaran med försök till att skapa en näringsrik rätt som lovar evigt liv. Spännande, eller hur?
En älskad råvara i Asien
Det är omöjligt att veta om någon av legenderna stämmer, men vi vet i alla fall att tofun har varit en älskad råvara i Asien i flera tusen år. I de asiatiska köken får proteinet fortfarande ta stor plats, både i vegetarisk mat och i kötträtter såsom japansk sushi, pad thai och mapo tofu, där den senare är en av Kinas mest älskade rätter som i sin autentiska form också innehåller fläskfärs. I många delar av Asien är den växtbaserade råvaran ett huvudprotein och en självklar del av många måltider, ungefär lika självklar som potatisen är för oss svenskar.
Tofu tillverkas av sojabönor
Så, vad är tofu gjort av då? Det ska vi berätta. Den naturella tofun tillverkas av endast tre ingredienser; sojabönor, vatten och mineralsalt. Den traditionella tillverkningen finns ännu kvar och liknar processen för att tillverka ost. Dessutom påminner ”sojabönsosten” om just ost till utseendet, samt har en konsistens som kan liknas vid panéerost.
Så tillverkas tofu
För att göra tofu behövs en stor näve kärlek och ett traditionellt hantverk. Det är i alla fall vår familjs filosofi. I vår lilla fabrik tar det 2-3 dagar att tillverka tofun och processen går till såhär:
Sojabönor blötläggs
Sojabönorna krossas och sojamjölk filtreras ut
Mineralsalt tillsätts vilket gör att sojamjölken koagulerar (stelnar) till en fastare form
Den koagulerade sojamjölken pressas samman till önskad konsistens, mjuk, fast eller extra fast
Tofun pastöriseras för längre hållbarhet
Och tjoff så har tofun från Sverige skapats, alltid fylld av kärlek!
Ett växtbaserat protein för alla
En smällkaramell fylld av nyttigheter! Javisst, tofu är näringsrikt och en god källa till fullvärdigt protein. Det har en naturlig plats i det asiatiska köket, vare sig det är wok, pad thai, mapo tofu eller sushi. I Asien hyllas tofu för sina många matlagningsmöjligheter och för sin goda egenskap att dra åt sig smaker.
Tofun dömer ingen och passar de allra flesta; oavsett om du är allätare, flexitarian, vegetarian eller vegan. Det är ett utmärkt val av protein i både vegetariska och veganska rätter. Rökt tofu kan till exempel bytas mot korven i stroganoffen och skinkan i carbonaran. Lätt som en plätt för den som vill minska ner på köttet i sin kost. Tofu är alltså inte bara mångsidigt och fantastiskt gott*, det är också näringsrikt och snällt mot miljön.
*Okej, vi kanske är liiite partiska här… Men prova så får du se!
Olika tofusorter
Tofu finns främst i tre olika konsistenser: extra fast, fast och mjuk tofu. Fast tofu är den vanligaste varianten och kallas traditionellt för “bomullstofu”, medan den mjuka brukar kallas för “silkestofu”. I sin grundform är de naturella i smaken; som ett blankt papper, redo att fyllas med färg och liv. Detta är det fina med tofun; den drar åt sig smaker som ett proffs och kan bli precis vad du vill. Från kryddig eller söt till krispig och mjuk.
Det finns flera sorter som är färdigmarinerade, rökta eller friterade. Ett utmärkt val för dig som vill förenkla matlagningen ytterligare och samtidigt njuta av något riktigt gott.
Nej, det behöver inte vara svårt! Det enda som kan behövas är lite tips och guidning på vägen, som med vilken ny råvara som helst. Fördelen med tofu är att den är mångsidig och kan användas i alla typer av kök; i alltifrån asiatisk mat till italiensk mat och svensk husmanskost. Och det är betydligt enklare än man kan tro.
Under senare år har många fått upp ögonen för tofu som en mångsidig, hälsosam och klimatsmart råvara. Det tar allt mer plats på tallrikar i de svenska hemmen, på restauranger och i TV-program såsom Nyhetsmorgon och Sveriges Mästerkock. Stora matprofiler som Zeina Mourtada och Jennie Walldén lagar tofu med jämna mellanrum. Samtidigt ökar efterfrågan av växtbaserade produkter i Sverige, mycket tack vare det ökade intresset för klimatet och hälsan. Men också just för att det är fantastiskt gott!
Sedärja! Nu återstår det bara att upptäcka tofu i din matlagning. Välkommen till en värld full av smak och möjligheter!