Tillaga tofu – 7 enkla och goda sätt
”Inget är omöjligt!” – så lyder tofuns motto. Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; marinera tofu, ugnsbaka, panera eller steka tofu. Du kan till och med använda tofu som krämig bas i bakning! Tack vare sin neutrala smak kan naturell tofu smaksättas och anpassas till alla typer av kök. Vi har listat 7 enkla och goda sätt att tillaga tofu. Häng med och bli tofuexpert med oss!
1. Pressa och marinera tofu
Ger du naturell tofu lite kärlek, så kommer du att få kärlek tillbaka. Garanterat. Fast naturell tofu mår bra av att pressas på vatten och smaksättas med kryddor eller marinad före tillagning. Då hjälper du tofun att nå sin fulla potential med djupare smak, bättre tuggmotstånd och en krispigare yta. Mums!
Pressa tofu
- Häll av vattnet ur tofuförpackningen och vira in tofublocket i en ren kökshandduk.
- Placera tofun mellan två skärbrädor eller platta tallrikar. Lägg något tungt ovanpå, såsom en gryta eller en tjockare kokbok (eller varför inte Sveriges lagbok?).
- Låt stå i kylskåp i cirka 20 minuter eller mer. Ju längre tofun pressas, desto fastare blir den.
Det går såklart också bra att tillaga tofu utan detta steg. Då rekommenderar vi att använda tofu med extra fast konsistens, eller att torka av din fasta tofu med en ren kökshandduk före tillagning.
Marinera tofu
- Ta fram din favoritmarinad, färdig eller hemmagjord. Häll marinaden i en bunke eller plastpåse.
- Valfritt: Pressa tofun enligt instruktionerna ovan, eller välj en extra fast tofu.
- Dela tofun i skivor eller kuber. Lägg den i marinaden så att alla tofubitar täcks. Låt marinera i kylskåp i 20 minuter eller mer. Längre tid ger djupare smak.
Nu är du redo att tillaga din tofu! Men hur då? Fortsätt läs så får du massor av goda tips.
2. Steka tofu
Tofu mår bra av att stekas på ganska hög värme för att få en fin stekyta. Var inte rädd för att använda olja så att tofun inte blir torr.
- Skär tofun i cirka 1 cm tjocka skivor eller kuber.
- Stek tofun gyllene i olja på medelhög till hög värme i cirka 5-10 minuter beroende på önskad krispighet. Smaksätt eller krydda som du vill.
- Servera till exempel i en sallad, pasta eller med ris och grönsaker. Njut!
3. Tillaga tofu i ugn
Ugnsbaka tofu? Javisst! Detta är ett enkelt sätt att tillaga tofu på, och det blir extra gott om tofun är smaksatt med en marinad och/eller kryddor.
- Sätt ugnen på 200°C. Skär tofun i cirka 1-1 ½ cm tjocka filéer eller kuber.
- Lägg tofun på en plåt med bakplåtspapper och ugnsbaka i mitten av ugnen i 20-30 minuter.
- Servera med en god sallad, ugnsrostad potatis eller ris och grönsaker.
4. Panera tofu
Att panera tofu blir sanslöst krispigt och gott! Panera tofun med panko eller vanligt ströbröd och laga alltifrån veganska fiskpinnar eller tofu tacos till panerad tofu med sötsur sås, couscous och grönsaker.
- Skär extra fast tofu eller fast tofu i cirka 1 cm tjocka skivor eller kuber. Häll upp majsstärkelse, panko och växtbaserad grädde i separata skålar. Blanda ner lite salt och peppar i den växtbaserade grädden.
- Doppa en av tofukuberna först i majsstärkelse, sedan i grädde och slutligen i panko. Repetera sedan genom att doppa kuben ytterligare en gång i grädden och panko för dubbelpanering.
- Hetta upp en panna eller kastrull med rikligt med neutral olja så det täcker botten. Stek tofun på medelhög värme tills alla sidor är gyllene och krispiga. Du kan också fritera tofun i en fritös eller airfryer om du har det.
- Servera och upplev krispet!
Psst! Du kan också använda mjöl istället för majsstärkelse om du föredrar det.
Läs mer: Så lagar du krispig tofu.
Panera silkestofu
Visste du att det också går att panera silkestofu? Det krävs liiite mer tålamod, men det är så värt det! Tricket är att dela silkestofun i större kuber (ca 2 cm stora) och frysa in dem på en bricka i cirka 20 min. Sen är det bara att tina i någon minut innan du vänder dem i panering. Resultatet? Ruggigt god tofu med en krispig yta och en len, krämig insida.
5. Tofu i gryta
Grytor är en god genväg till riktigt smakrik tofu. Det är ett vinnande koncept, särskilt under kallare månader!
- Stek friterad tofu eller tärnad naturell tofu i olja tills den fått en gyllene yta. För krispigare yta: vänd tofun i maizena (majsstärkelse) innan stekning.
- Lägg till den stekta tofun i din favoritgryta och låt puttra i några minuter, så att tofun får dra åt sig alla goda smaker. Mums!
6. Grilla tofu
På sommaren (eller året runt, för all del!) får du inte glömma att grilla tofu. Vi lovar att den trivs jättebra även på grillen.
- Dela rökt eller marinerad tofu i cirka 1 cm tjocka skivor, eller skär i kuber och trä på grillspett tillsammans med grönsaker.
- Grilla varje sida i 3–5 minuter tills tofun får en krispig och gyllene yta.
Tips! Upptäck fler goda recept med grillad tofu här. Mums!
7. Silkestofu som krämig bas i mat och bak
Visste du även att silkestofu är fantastiskt i mat, bak och desserter? Silkestofu är en mjuk tofu med en len och yoghurtliknande konsistens. Silkestofun blir ännu slätare om den mixas eller vispas, vilket gör att den passar utmärkt som krämig bas i soppor, såser, smoothies, bakverk och desserter. Den kan även mixas och användas som äggstanning i paj eller som äggersättning i bullar och muffins. Som grädden på moset tillför den extra protein och näring till din mat och bakning. Hur bra?
Tips! Prova vårt populära recept på chokladmousse på bara 3 ingredienser – underbart krämig och enkel att göra!
Hitta ditt favoritrecept med tofu
Lär dig mer om tofu
Vad är vägen till en tofuskeptikers hjärta? Svaret är enkelt: knaprig och krispig tofu. Och tro det eller ej, men vägen dit är både snabb och enkel. Här har vi samlat 3 knep för att få tofun riktigt krispig.
Alltfler äter växtbaserad mat oftare; en kost som rekommenderas av dietister och kostvetare. Men tofu då? Är det nyttigt? Läs vidare och lär dig om 5 hälsofördelar med tofu.
Tofu finns i många olika konsistenser och smaker. Men vilken är egentligen den bästa tofun? Här lär du dig allt du vill veta om olika sorters tofu och hur de kan användas.