• Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
  • Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
Tofuguiden Tips och artiklarLyx utan lax i midsommar – 3 recept
Tips och artiklar

Lyx utan lax i midsommar – 3 recept

- Yipin - familjen Lu

Vill du fira en midsommar á lyx utan lax? Eller söker du bara goda veganska alternativ till årets buffé? Med alspånsrökt tofu istället för lax är det fuskigt enkelt och riktigt gott. Här är 3 goda recept till midsommar som alla kan njuta av! 

 

1. Vegansk ”laxcheesecake” med alspånsrökt tofu

Med denna lyxiga laxcheesecaken lär du inte sakna den rökta laxen i midsommar. Den tar bara 15 min att förbereda och är magiskt god tack vare en krämig skagenfyllning av vegansk färskost, dill, citron, rödlök och tångrom. Bitar av alspånsrökt tofu tillför dessutom god rökig umami-smak till cheesecaken vilket gör den till ett bra alternativ till rökt lax. Prova och se!

 

Vegansk skagencheesecake lyfts upp
Enkel och festlig ”laxcheesecake” med krämig skagenfyllning och alspånsrökt tofu istället för lax.

15 min / 6-8 portioner

 

Du behöver

  • 200 g kavring
  • 75 g växtbaserat smör
  • 230 g Yipin alspånsrökt tofu
  • 400 g vegansk cream cheese
  • 1 rödlök (finhackad)
  • 80 g tångrom
  • 1 citron (zest + saft)
  • 1 kruka färsk dill
  • salt

 

Så gör du

  1. Smält smöret och mixa kavring. Blanda sedan smör och kavring.
  2. Tryck ut kavringen i botten av en form med avtagbara kanter. Låt den stå i kylen medan du gör skagenröran.
  3. Vegansk skagenröra: Skär alspånsrökt tofu i små kuber och hacka dill. Lägg tofun och dillen i en skål. Blanda i cream cheese, tångrom, rödlök, citronzest och citronsaft. Smaka av med salt.
  4. Ta härefter ut kavringsbottnen ur kylskåpet och fyll den sedan med skagenröran.
  5. Låt stå i kylen 2-3 timmar före servering.
  6. Dekorera till sist med tärnad alspånsrökt tofu, dill och tångkaviar. Njut av lyx utan lax!

 

2. Varmrökt ”laxsallad” med färskpotatis

Här har du en fräsch varmrökt ”laxsallad” – helt utan lax! Upplev smaken av svensk midsommar från färskpotatis, rödlök, färsk dill, citron och aioli. Och det bästa av allt? Den alspånsrökta tofun, som ger en fyllig och rökig smak till salladen och är därför ett utmärkt alternativ till den varmrökta laxen. Perfekt som fräscht tillbehör på midsommarbuffén!

 

En vegansk varmrökt laxsallad med alspånsrökt tofu, dill och färskpotatis - till artikeln vegansk midsommarmat
En vegansk variant på varmrökt laxsallad med alspånsrökt tofu, dill och färskpotatis.

15 min / 2-4 portioner

 

Du behöver

  • 230 g Yipin alspånsrökt tofu
  • 200 g färskpotatis
  • 1 påse salladsmix
  • ½ gurka
  • 10 körsbärstomater
  • 1 avokado
  • 1 liten rödlök
  • salt och peppar
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citronjuice

 

Tillbehör

  • valfri aioli
  • färsk dill
  • knäckebröd

 

Så gör du

  1. Skrubba färskpotatis lätt och koka sedan i en kastrull med lite salt och riktligt med vatten. Det är ca 15 minuter koktid för mindre potatisar, känn med en provsticka eller gaffel för att avgöra om de är mjuka nog. Häll sedan av vattnet och låt svalna.
  2. Under tiden potatisen kokar, skiva alspånsrökt tofu i 1 cm tjocka filéer. Skär gurka, tomat och avokado samt rödlök i tunna skivor.
  3. I två skålar, fördela salladsmix, alla grönsaker och färskpotatis. Blanda ihop med citron och olivolja, smaka av med salt och peppar. Toppa sist med skivad alspånsrökt tofu, dill och aioli. Servera på midsommarbuffén som fräscht tillbehör!

 

3. Gurksnittar med varmrökt lyxröra

Glöm för bövelen inte att servera festliga tilltugg i midsommar! Med varmrökt ”laxröra” har du fräscha snittar som är redo att ätas på mindre än 10 minuter(!). Till och med godare än riktig laxröra om vi får säga det själva. Toppa med tångrom och färska örter så kan det inte bli fel. Vi lovar att även både gammal som ung kommer älska detta.

 

Gurksnittar med krämig varmrökt tofuröra och tångrom
Gurksnittar med krämig varmrökt tofuröra och tångrom. 

10 min / 8-10 bitar

 

Du behöver

  • 200 g Yipin tofuröra varmrökt
  • ½ gurka
  • 1 burk svart eller röd tångrom
  • färsk timjan eller dill

 

Så gör du

  1. Skär en gurka på hälften och skala den. Skiva i 1 cm tjocka ovaler.
  2. Lägg på en generös klick varmrökt tofuröra på varje skiva.
  3. Toppa med valfri tångrom och färska örter. Njut som festligt tillbehör!

 

Tips! Varmrökt tofuröra kan hittas i vegokylen hos ICA. Hittar du inte den i din butik tipsar vi om att prova vår tofuröra skagen istället, eller göra en egen laxröra med vår alspånsrökta tofu. Gott!

 

Önskas mer midsommarinspo?

Inga problem, det kirrar vi. Scrolla ned och låt dig frestas av alltifrån en jordgubbstårta, vegansk ostpaj till grillspett. MUMS!

 

Fler midsommar-recept

Recept av Yipin
Vegansk skärgårdssill
15 min | Fast tofu naturell
Recept av Yipin
Vegansk jordgubbscheesecake med vit choklad
30 min | Silkestofu
Recept av Yipin
Avokado med skagenröra (vegansk)
15 min | Tofuröra skagen
Recept av Yipin
Inlagd tofu – vegansk sill
15 min | Fast tofu naturell
Recept av Yipin
Vegansk jordgubbstårta med vit choklad
20 min | Silkestofu
Recept av Yipin
Vegansk paj – Quiche Lorraine
45 min | Alspånsrökt tofu
Davids favoritrecept
Vegetariska grillspett med marinerad tofu
20 min | Friterad tofu
Recept av Maria Märlegård
Grillad tofu med vitlökspotatis
20 min | Extra fast tofu naturell (230g)
Recept av Yipin
Tofusill med senap
15 min | Fast tofu naturell
Lisas favoritrecept
Vegansk cheesecake (fryst)
30 min | Silkestofu
Recept av Yipin
Veganska revbensspjäll (tofu ribs)
30 min | Extra fast tofu naturell (230g)
Se alla recept

Tips på tilltugg!

Vill du ha enkla tilltugg att servera på midsommarbuffén? Det passar våra lyxiga svensktillverkade tofuröror perfekt till! De är färdiga att servera och är riktigt goda i avokado, tunnbrödd eller krustader. Välj mellan tre olika smaker…

Yipin tofuröra varmrökt
Tofuröra varmrökt
Lyx utan lax – vegansk laxröra
Yipin tofuröra skagen
Tofuröra skagen
Festlig klassiker – nu vegansk
Bilden visar förpackningen till 200 g Yipin Tofuröra Curry, en vegansk curryröra.
Tofuröra curry
Matig & mustig

Alspånsrökt tofu från Vallentuna

Vad är så speciellt med vår alspånsrökta tofu då? Jo, vi har rökt vår tofu med svenskt alspån i vår lilla tofufabrik i Vallentuna. Enda rökta tofun i Sverige, faktiskt. Kombination av umami, rökig smak och fast konsistens gör den galet mångsidig. Laxen i salladen och falukorven i stroganoffen rök direkt. Baconet i carbonaran också. Och när vi skivade den på mackan svimmade vi nästan. Vi är så stolta!

Bilden visar Yipin alspånsrökt tofu, rekommenderad av Dietistens val
Alspånsrökt tofu
#2 tofu i Sverige!
Säg hej! <3

Har du frågor eller idéer? Vill du sprida tofukärlek? Hör av dig!

hej@yipin.se

Följ oss

  • Bästsäljare
    • Fast tofu naturell
    • Alspånsrökt tofu
    • Friterad tofu
    • Tofu soja & ingefära
    • Tempeh original
  • FAQ
  • 100+ recept
  • Tofuguiden
  • Köp Yipin
  • Kontakta oss
  • Integritetspolicy
  • IN ENGLISH