Vegansk paj – Quiche Lorraine
Grattis! Du har hittat till en riktigt god och ”ostig” vegansk paj! Den är inspirerad av Quiche Lorraine – en klassisk fransk paj som vanligtvis innehåller ost, rökt skinka och äggstanning. Fräcka som vi är så bytte vi ut några ingredienser; vegansk ost, alspånsrökt tofu istället för skinka och silkestofu som äggstanning. Och wow, vilken succé det blev! Prova och njuuut!
Grattis! Du har hittat till en riktigt god och ”ostig” vegansk paj! Den är inspirerad av Quiche Lorraine – en klassisk fransk paj som vanligtvis innehåller ost, rökt skinka och äggstanning. Fräcka som vi är så bytte vi ut några ingredienser; vegansk ost, alspånsrökt tofu istället för skinka och silkestofu som äggstanning. Och wow, vilken succé det blev! Prova och njuuut!
Du behöver
Så gör du
- Blanda rumsvarmt smör och mjöl till en smuldeg i en matberedare. Tillsätt därefter vatten och salt. Arbeta sedan ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en rund pajform och nagga härefter botten med en gaffel. Ställ kallt i 30 minuter och sätt sen ugnen på 225°C.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
- Hacka och fräs löken i olja. Tärna alspånsrökt tofu. Lägg tofun och löken i pajskalet. Spara lite tofu till topping.
- Med elvisp, vispa ihop silkestofu, grädde, riven ost, salt och peppar. Häll detta sedan över den alspånsrökta tofun och löken. Fördela resten av den alspånsrökta tofun över pajen.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. När den fått gyllene yta, stäng av ugnen och låt pajen sedan stå kvar i 10 minuter. Ta ut och servera vegansk paj med en god sallad. Mums!
Med alspånsrökt tofu tillför du god konsistens och rökig umami-smak till vilken paj som helst. Om du dessutom toppar pajen med alspånsrökt tofu innan du sätter in den i ugnen adderar du härligt krisp. Och du! Silkestofu fungerar också perfekt som vegansk pajstanning, smart va?