• Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
  • Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
Tofuguiden Tips och artiklarVad är umami?
Tips och artiklar

Vad är umami?

- Yipin

Smaken alla pratar om… 🤤

Det har aldrig snackats mer om umami i matvärlden än nu, men vad är det egentligen? Och hur får du fram umami-smaker? Här får du lära dig allt du behöver veta om denna mystiska smak 🤓

 

Vad är umami? 

Umami är en av de fem grundsmakerna vid sidan om sött, salt, surt och bittert. Namnet kommer från japanskan (うま味) och betyder ungefär ”smaklig” eller ”läcker”. Umami-smak beskrivs ofta som fyllig eller köttig, med mycket sälta och smak. Det erkändes som en grundsmak först på 2000-talet, men smaken hade observerats långt tidigare – den japanske forskaren Kikunae Ikeda beskrev umami-smaken redan 1908!

Ramen i en tallrik med nudlar, pak choi och alspånsrökt tofu. Rik på umami.
Ramen, en av de mest umamirika maträtterna som finns.

 

Hur skapas umami?

Umami finns i livsmedel som innehåller en hög halt av aminosyran glutamat, till exempel miso och blåmögelost. När glutamat kombineras med andra smakämnen, såsom nukleotider (som finns i exempelvis kött och fisk), förstärks umami-smaken ytterligare. Men frukta icke! Umami-smaken är lika lätt att uppnå på gröna sätt 🥦

chow mein med tofu och soja, som innehåller mycket umami
Chow mein, en kinesisk rätt med så mycket umamismak att det nästan väller över!

 

Mat med ”umamismak”: Några exempel

  • Sojasås: Känd som en kryddig umamikälla med mycket sälta. Soja används i massvis av asiatiska rätter, t ex chow mein, fried rice, sushi, teriyaki… Och mycket mer.
  • Svampar: Champinjoner, shiitake, matsutake och andra svampar innehåller mycket umamismak! Tror du oss inte? Prova vår nya umamisås med soja och shiitake och se för dig själv 😉
  • Tomater: Speciellt soltorkade tomater är kända för sin rika umami-smak, tack vare den intensifierade koncentrationen av smaker som uppstår under torkningsprocessen. Ketchup och tomatpuré innehåller också extra mycket umami.
  • Sjögräs: Sjögräs och alger är rika på glutamat och används därför flitigt inom asiatisk matlagning, inte minst för att göra smakrika buljonger 🌊
  • Ärtor: Ärtor har faktiskt en förvånansvärt hög nivå av den eftertraktade femte smaken, vilket kanske är anledningen till varför de är populära i många asiatiska rätter såsom fried rice och curry!

 

Nudlar med köttfärssås med Yipin umamisås
Prova vår goda umamisås – mångsidig, enkel att använda och suuupergod.

Umami i en flaska – prova vår nya umamisås!

Vill du spara tid på matlagning och slippa handla massa olika ingredienser? Vår umamisås med soja och shiitake är färdig att använda – som woksås, topping, marinad eller dippsås. Den kommer även i en squeezeflaska som gör den smidig och enkel att använda, och kanske det allra viktigaste: Den är god till typ ALLT, varm eller kall! Köp Umami: soja & shiitake på ICA, Willys, Hemköp eller City Gross 😋

 

Nu vet du allt om den femte grundsmaken 🤤 Så vad väntar du på? Dra på förklädet, ditt bästa humör och bjud dig själv eller någon nära på en umamirik rätt!

Våra bästa umamirika recept

Mums, vad gott!
Jennys favoritrecept
Ramensoppa med friterad tofu
30 min | Friterad tofu
Sallys favoritrecept
Krämig asiatisk köttfärssås med nudlar
20 min | Umamisås Soja & Shiitake
Jennys favoritrecept
Stekt pak choi med umamisås
5 min | Umamisås Soja & Shiitake
Lisas favoritrecept
Asiatiska köttbullar med ris
30 min | Hoisinsås Chili & Sesam
Johannas favoritrecept
Chow mein med marinerad tofu
20 min | Tofu Soja & ingefära
Jocelines favoritrecept
Fried rice med tofu
20 min | Fast tofu naturell
Recept av Louise Laurenius
Tofu sushi sandwich med äpple och avokado
45 min | Extra fast tofu naturell (230g)
Lukas favoritrecept
Teriyaki wok med tempeh
20 min | Tempeh teriyaki
Säg hej! <3

Har du frågor eller idéer? Vill du sprida tofukärlek? Hör av dig!

hej@yipin.se

Följ oss

  • Bästsäljare
    • Fast tofu naturell
    • Alspånsrökt tofu
    • Friterad tofu
    • Tofu soja & ingefära
    • Tempeh original
  • FAQ
  • 100+ recept
  • Tofuguiden
  • Köp Yipin
  • Kontakta oss
  • Integritetspolicy
  • IN ENGLISH