Vad är vegansk mat och vad äter en vegan?
”Pang!” sa det. De senaste åren har vegohyllan totalfyllts med veganska alternativ i matbutikerna. Och wow, vad mycket gott det finns. Det har aldrig varit så enkelt att vara vegan som det är idag, och allt fler väljer den vägen för djuren, klimatet eller hälsans skull. Men vad är vegansk mat? Och vad äter en vegan egentligen? Följ med och lär dig allt du vill veta om veganism!
Vad är veganism?
Veganism är en livsstil där man vill välja produkter fria från animalier och begränsa sitt utnyttjande av djur så mycket som möjligt. Det sträcker sig längre än bara valet av mat som läggs på tallriken; inköp av till exempel kläder och skönhetsprodukter spelar också roll, och man försöker undvika produkter som testats på djur eller är producerade med djurskinn eller päls.

Varför blir man vegan?
Det finns många anledningar att bli vegan, eller bara äta vegansk mat oftare. Anledningarna är olika för varje individ och kan grunda sig i alltifrån djurrätt till att värna om hälsan eller miljö och klimat. Det kan också vara så simpelt som att man bara tycker vegansk mat är godare än animalisk (för mums så gott det kan vara!). Vad som motiverar någon till att vara vegan kan alltså vara…
1. Djurrätt. Tron på att alla levande varelser har rättighet till ett bra liv och bör behandlas likvärdigt; inte till människors förmån.
2. Hälsa. Flera väljer att äta vegansk mat för hälsans skull, och då söker man vanligtvis mindre raffinerade livsmedel; såsom proteinrik tofu, bönor och linser till fullkornsprodukter, nötter och frön. Studier visar att det finns många hälsofördelar med en välplanerad växtbaserad kost; både vad gäller näringsinnehåll till att minska risken för sjukdomar som olika typer av cancer, typ 2-diabetes, högt blodtryck till hjärt- och kärlsjukdomar (1).
3. Miljö- och klimat. Allt fler väljer att äta vegansk mat för miljöns skull. Enligt Jordbruksverket står produktionen av animaliska livsmedel (kött, mejeriprodukter och fisk etc.) för 15% av världens totala växthusgasutsläpp (2). Genom att äta växtbaserat kan man minska sin egen klimatpåverkan från livsmedel ned till en sjättedel jämfört med en typisk västeuropeisk kost som inkluderar animaliska produkter (3).
Vad är vegansk mat?
All färgglad, smakrik och suveränt god mat som kommer från växtriket! Vegansk mat betyder oändligt goda möjligheter för smaklökarna, helt enkelt. Men okej, vad skiljer vegetarisk och vegansk mat åt då? Gemensamt för vegetarisk och vegansk mat är att de inte innehåller kött, fisk eller fågel. Vegansk mat innehåller inte heller ägg, mejeriprodukter eller honung, som vegetarisk mat kan innehålla. Simple as that!

Vad äter en vegan?
Som vegan kan du äta alltifrån pasta, bröd, gryn och potatis till alla typer av grönsaker och proteiner som linser, bönor och tofu. Om du vill äta mer vegansk mat så kan det i början vara enklast att utgå från de maträtter som du är van vid. Då är veganska substitut till t ex kött, fågel eller fisk allra enklast; något du hittar i vegokylen och vegofrysen. Därför har vi satt ihop en liten köttersättningsguide här; så håll hårt i hatten, för här kommer en massa goda tips på vad en vegan kan äta!

Vegansk ”köttersättningsguide”
Köttfärs: soja- eller ärtfärs, hemlagad tofufärs
Skinka, bacon och korv: ”fejkon”, alspånsrökt tofu
Kyckling: friterad tofu, örtmarinerad tofu, tempeh, sojafiléer, vegansk quorn
Fisk: fuskpinnar (färdiga eller hemlagade tofupinnar)
Mjölk, grädde, fraiche, yoghurt: växtbaserade alternativ gjorda på havre, soja, mandel eller kokos.
Ost: kokosbaserad, riven eller block, havrebaserad färskost eller cashewnötsost.
Ägg: scrambled tofu som äggröra, kikärtsspad eller silkestofu för bindning i bakverk, silkestofu som äggstanning.

Är det svårt att vara vegan?
Precis som med vilken vana som helst så kan det vara lite svårt att komma in i nya rutiner i början. Om du vill utforska vegansk mat eller bli vegan är vårt bästa tips att utgå från de maträtter du brukar äta. Ta en sväng förbi vegokylen i din matbutik och låt dig inspireras av allt du kan ersätta det animaliska proteinet med. Det finns massor av goda produkter att välja mellan! Passa också på att utforska alla magiskt goda veganska recept, vi har massor! Vi lovar att det är enklare än du tror.

Men, protein då?
Oavsett om man är vegan, vegetarian eller blandkostare så är det inte särskilt svårt att få i sig tillräckligt med protein, så länge man äter tillräckligt med kalorier och äter varierat. Ett bra motto kan vara att inkludera något proteinrikt i varje större måltid. Protein finns i alla möjliga växtbaserade råvaror, till exempel havregryn, nötter, frön, baljväxter, tofu och sojaprodukter.
Generellt sett brukar veganer rekommenderas att berika sin kost med vitamin B12 och vitamin D. Se gärna Livsmedelsverkets sida för mer information.
Så vad väntar du på? Utforska veganska alternativ och inspireras av våra recept med tofu och tempeh!
Tips på enkla och veganska recept
Fler artiklar från Tofuguiden
Alltfler äter växtbaserad mat oftare; en kost som rekommenderas av dietister och kostvetare. Men tofu då? Är det nyttigt? Läs vidare och lär dig om 5 hälsofördelar med tofu.
Legenden säger att tofu har funnits lääänge. Men vad är tofu egentligen, var kommer det ifrån och hur tillverkas det? Här är artikeln för dig som är ny på tofu.
Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; alltifrån att marinera, ugnsbaka, panera till att steka tofu. Här lär du dig 7 goda och enkla sätt som får dig att älska tofu.