• Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
  • Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
Tofuguiden Laga tofuSå lagar du krispig tofu
Laga tofuTips och artiklar

Så lagar du krispig tofu

- Stina på Yipin

Vad är vägen till en tofuskeptikers hjärta? Eller alla hjärtan för den delen? Svaret är enkelt: krispig tofu. Och tro det eller ej, men vägen dit är både snabb och enkel. Här har vi samlat 3 knep för att få tofun riktigt krispig. Välkommen att kliva in i en värld full av sanslöst krisp!

 

1. Pressa och stek i små bitar

Har du en fast tofu som väntar ivrigt på att bli tillagad? Perfekt! Här är några bra första knep för att förvandla fast tofu till sanslöst krispig tofu. Det här knepet består av tre enkla steg; pressa tofu på vatten, dela tofun i små bitar och slutligen; stek tofun på medelhög till hög värme. Let’s go!

Bild till artikeln krispig tofu som visar ett tofublock som pressats på vatten
Fast naturell tofu som pressats på vatten för att få en fastare konsistens. Foto: Image Professionals GmbH

 

Pressa tofu

När du pressar tofun på vatten blir den fastare och mer kompakt i sin konsistens, och den blir ännu enklare att få riktigt krispig. Allt du behöver göra är att följa tre enkla steg för att pressa tofu:

  1. Häll av vattnet ur tofuförpackningen och vira in tofublocket i en ren kökshandduk.
  2. Placera tofun mellan två skärbrädor eller platta tallrikar. Lägg något tungt ovanpå, såsom en gryta eller en tjockare kokbok (eller varför inte Sveriges lagbok?).
  3. Låt stå i kylskåp i cirka 30 minuter, eller längre. Ju längre tofu pressas, desto fastare blir den (och krispigare!).

 

Psst! Att pressa tofu är såklart inget måste. Du kan också torka av tofublocket med en kökshandduk och trycka försiktigt i några minuter. Ett annat alternativ är att använda extra fast tofu, som redan har pressats på vatten.

 

Dela tofun i små bitar

Skivor, kuber eller riven tofu? Alla sätt är möjliga! Du får det krispigaste resultatet om du delar tofun i ganska små eller tunna bitar, cirka 1 cm tjocka.

Tofukuber i en stekpanna. Foto: Getty images
Tofukuber steks i olja på hög värme för att få en krispig yta. Foto: Getty Images

 

Stek tofun på hög värme

Tofu gillar värme! Om du tillagar tofu i stekpanna mår den bra av ganska hög värme i olja. Stek den i ungefär 10 minuter, eller tills alla sidor fått en ordentligt gyllene stekyta. Var inte rädd för att använda olja så att tofun inte blir torr. Smaksätt med valfria kryddor under stekning, eller sänk värmen när tofun börjar få yta och addera japansk sojasås.

 

2. Majsstärkelse-knepet till krispig tofu

Majsstärkelse är tofuns bästa vän. Genom att vända tofun i majsstärkelse innan stekning eller tillagning i ugn, så får tofun enkelt en krispig yta. Det här knepet gör också att du inte behöver pressa tofun på vatten.

Tofu paneras med maizena för att sedan stekas krispig
Majsstärkelse ger tofun en bra och krispig yta.

 

  1. Skär tofun i cirka 1 cm tjocka skivor eller kuber. Valfritt: marinera tofun i ca 20 min.
  2. Häll cirka 4 msk majsstärkelse i en bunke och vänd i några tofubitar åt gången. Se till att tofuns alla sidor täcks och lägg sedan åt sidan. Addera majsstärkelse vid behov.
  3. Stek tofubitarna på medelhög värme i olja i ca 10 minuter, eller tills alla sidor fått en ordentligt gyllene stekyta. Salta och krydda enligt tycke och smak. Vänd till sist gärna ned tofubitarna i en gryta eller varm sås och servera med ris eller potatis.

 

3. Fritera och panera tofu

Att fritera tofu som du panerat med panko eller vanligt ströbröd är riktigt gott! Panko är en asiatisk variant på ströbröd, med lite större flingor som ger extra krisp till tofun. Du kan laga alltifrån veganska fiskpinnar till tofu nuggets. Eller go nuts och dubbelfritera tofun som Vegomagasinet!

Bilden visar pankopanerad tofu lyfts upp med ätpinnar
Krispig pankopanerad tofu som stekts och friterats i olja. Gott alternativ till chicken nuggets.

 

  1. Skär extra fast tofu eller fast tofu i cirka 1 cm tjocka skivor eller kuber. Häll upp majsstärkelse, panko och växtbaserad grädde i separata skålar. Blanda ner lite salt och peppar i den växtbaserade grädden (och andra kryddor om du vill det).
  2. Doppa en av tofukuberna först i majsstärkelse, sedan i grädde och slutligen i panko. Repetera sedan genom att doppa kuben ytterligare en gång i grädden och panko för dubbelpanering.
  3. Hetta upp en panna eller kastrull med rikligt med neutral olja så det täcker botten. Stek tofun på medelhög värme tills alla sidor är gyllene och krispiga. Du kan också fritera tofun i en fritös eller airfryer om du har det.
  4. Servera farligt krispig tofu!

 

Psst! Du kan också använda mjöl istället för majsstärkelse, och det går också utmärkt att panera tofu med cornflakes eller kokosflakes. Följ då samma enkla steg som ovan, men byt ut panko. Fyndigt och supergott tycker vi!

 

Se där ja, nu är det äntligen dags att njuta av krispig tofu! Glöm inte att bjuda tofuskeptikerna; vi är övertygade om att de kommer bli impade.

Recept med krispig tofu

Stinas favoritrecept
Crispy tofu med sötsyrlig nudelsallad
30 min | Fast tofu naturell
Recept av Amelie Johansson
Krispig kokospanerad tofu
30 min | Extra fast tofu naturell (230g)
Johannas favoritrecept
Katsu curry med krispig tofu
30 min | Fast tofu naturell
Recept av Julia Thielen
Vegansk fish taco med tofu
45 min | Fast tofu naturell
Recept av Dietistens val
Veganska tacos med pankopanerad tofu
30 min | Fast tofu naturell
Stinas favoritrecept
Krispig panerad tofu
20 min | Fast tofu naturell
Recept från Linas matkasse
Krispig tofu med pak choi
30 min | Fast tofu naturell
Recept av Yipin
Veganska fiskpinnar
30 min | Fast tofu naturell
se 100+ recept!

Fler artiklar i Tofuguiden

Tips och artiklar
Adventsfika – 5 goda tips
av Jenny på Yipin

Finns det något mysigare än att fika på advent? Vi tror inte det. Så förbered glöggen och bjud sällskapet på riktigt god adventsfika! Bland våra tips hittar du något för alla.

Tips och artiklar
Vegansk julmat – 7 goda recept
av Stina på Yipin

Vill du servera veganska alternativ på årets julbord? Här är våra 7 godaste recept på vegansk julmat som passar hela familjen; från vegansk julskinka, vegansk jansson till tofusill.

Tips och artiklar
5 veganska snittar till fest
av Stina på Yipin

Är en av årets stora högtider runt hörnet, eller ska du ha fest? Då är veganska snittar världens bästa idé. Här har vi listat fem snittar som vi älskar!

Tofu, vad är det?
Klimat och hälsa
Vilken är den bästa tofun?
av Stina på Yipin

Tofu finns i många olika konsistenser och smaker. Men vilken är egentligen den bästa tofun? Här lär du dig allt du vill veta om olika sorters tofu och hur de kan användas.

Klimat och hälsa
Är tofu nyttigt?
av Yipin

Alltfler äter växtbaserad mat oftare; en kost som rekommenderas av dietister och kostvetare. Men tofu då? Är det nyttigt? Läs vidare och lär dig om 5 hälsofördelar med tofu.

Laga tofu
Tips och artiklar
Så lagar du krispig tofu
av Stina på Yipin

Vad är vägen till en tofuskeptikers hjärta? Svaret är enkelt: knaprig och krispig tofu. Och tro det eller ej, men vägen dit är både snabb och enkel. Här har vi samlat 3 knep för att få tofun riktigt krispig.

Laga tofu
Tips och artiklar
Tillaga tofu – 7 enkla och goda sätt
av Stina på Yipin

Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; alltifrån att marinera, ugnsbaka, panera till att steka tofu. Här lär du dig 7 goda och enkla sätt som får dig att älska tofu.

Tofu, vad är det?
Vad är tofu?
av Stina på Yipin

Legenden säger att tofu har funnits lääänge. Men vad är tofu egentligen, var kommer det ifrån och hur tillverkas det? Här är artikeln för dig som är ny på tofu.

Tips och artiklar
Lyx utan lax i midsommar – 3 recept
av Yipin – familjen Lu

Söker du efter goda veganska alternativ till midsommarbuffén som alla kan njuta av? Här är tre enkla recept som lovar just det – med alspånsrökt tofu och varmrökt lyxröra som de stora stjärnorna. Följ med vår familj och fira en midsommar á lyx utan lax.

Klimat och hälsa
Tips och artiklar
Vad är vegansk mat och vad äter en vegan?
av Stina på Yipin

Det har aldrig varit så enkelt att vara vegan som det är idag; och allt fler väljer den vägen för djuren, klimatet eller hälsans skull. Men vad innebär det att vara vegan egentligen? Vad är vegansk mat och vad äter en vegan? Följ med och lär dig allt du vill veta om veganism!

Tips och artiklar
Vad är tempeh?
av Stina på Yipin

Har du hört talas om det växtbaserade superproteinet tempeh? Det har en 1000-årig lång historia men det är först på senare år som Sverige äntligen fattat grejen! Så vad är tempeh egentligen, vad är det gjort av och hur kan det tillagas? Lär dig mer här!

Tips och artiklar
Tillaga tempeh – 7 enkla och goda recept
av Stina på Yipin

Are you tempehted yet? Snart är du det i alla fall! Här hittar du våra 7 favorit-tempeh recept som är fasligt goda och enkla. Alltifrån husman och wok, till wrap och sallad.

Se fler artiklar
Säg hej! <3

Har du frågor eller idéer? Vill du sprida tofukärlek? Hör av dig!

hej@yipin.se

Följ oss

  • Bästsäljare
    • Fast tofu naturell
    • Alspånsrökt tofu
    • Friterad tofu
    • Tofu soja & ingefära
    • Tempeh original
  • FAQ
  • 100+ recept
  • Tofuguiden
  • Köp Yipin
  • Kontakta oss
  • Integritetspolicy
  • IN ENGLISH