Vegansk aioli
Här har du en lätt vegansk aioli med extra finess! Den är ett nyttigare och fettsnålt alternativ till traditionell aioli, då den inte innehåller någon olja alls. Vad är ingredienserna då? Vitlök, citron, dijon, salt, peppar och en gnutta sött. Och silkestofu, såklart. Va!? En otroligt bra idé faktiskt (om vi får skryta lite!) Resultatet är en len, proteinrik och lätt aioli. Prova och njut med dina favoriträtter, eller krispiga pommes!
Här har du en lätt vegansk aioli med extra finess! Den är ett nyttigare och fettsnålt alternativ till traditionell aioli, då den inte innehåller någon olja alls. Vad är ingredienserna då? Vitlök, citron, dijon, salt, peppar och en gnutta sött. Och silkestofu, såklart. Va!? En otroligt bra idé faktiskt (om vi får skryta lite!) Resultatet är en len, proteinrik och lätt aioli. Prova och njut med dina favoriträtter, eller krispiga pommes!
Du behöver
- 400 g Yipin silkesmjuk tofu
- 1 ½ msk citronjuice
- ½ msk dijonsenap
- 1 tsk agave
- 2 vitlöksklyftor (pressade)
- ½ tsk svartpeppar
- 1 tsk salt
Servera t ex. med…
- pommes
- rotfrukter i ugn
- valfri sallad
Tips!
Köp Yipin silkesmjuk tofu på Mathem.
Så gör du
- Ta fram en matberedare eller blender, alternativt en stavmixer och en bunke. Lägg i silkestofun med hjälp av en sked, pressa i vitlök och addera resten av ingredienserna till vegansk aioli.
- Mixa tills du får en slät och len konsistens, och smaka därefter av med salt och peppar. Addera mer vitlök eller citron om mer smak önskas.
- Servera med valfria tillbehör, såsom sötpotatispommes, en filé av valfri sort eller fräsch sallad!
Vegansk aioli på tofu? En riktigt god idé faktiskt, för både kropp och smaklökar. Med silkestofu som bas istället för ägg och rapsolja får du en nyttigare, lättare och fettsnål vegansk sås.
Så vad skiljer en silkestofu från en vanlig fast tofu då? Jo, Silkestofu är ännu mjukare och blir len och slät om den vispas eller mixas. Den är perfekt som krämig bas i både såser och soppor, där den tillför såväl krämighet som extra protein. Precis som fast tofu har den en neutral smak och kan suga åt sig typ vilka smaker som helst!
Silkestofun är otroligt mångsidig och passar även utmärkt för att göra smoothies, bakverk och desserter riktigt krämiga, fluffiga och saftiga. Du kan även använda silkestofu istället för ägg i en scrambled tofu eller i pajfyllningen. Hur gott som helst!