Ost och broccolipaj med ugnsbakade tomater
Vill du bjuda dina nära och kära på något riktigt gott till helgen eller festen? Eller vill du kanske bara laga goda matlådor till jobbet eller plugget? Då är vårt recept på ost- och broccolipaj din nya bästa vän! Detta är en riktigt smakrik vegetarisk paj med broccoli, ost, körsbärstomater och alspånsrökt tofu istället för skinka 😋 Prova och njut!
Vill du bjuda dina nära och kära på något riktigt gott till helgen eller festen? Eller vill du kanske bara laga goda matlådor till jobbet eller plugget? Då är vårt recept på ost- och broccolipaj din nya bästa vän! Detta är en riktigt smakrik vegetarisk paj med broccoli, ost, körsbärstomater och alspånsrökt tofu istället för skinka 😋 Prova och njut!
Du behöver
Pajdeg
- 125g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk kallt vatten
- 1 krm salt
Fyllning
- 230g Yipin alspånsrökt tofu
- 1 broccolihuvud
- 1 gul lök
- 200g körsbärstomater
- 200g Yipin silkesmjuk tofu
- 2 dl valfri vispgrädde
- 2 dl valfri riven ost
- salt och peppar
Tips!
Köp Yipin alspånsrökt tofu på Mathem.
Så gör du
- Blanda rumsvarmt smör och mjöl till en smuldeg i en matberedare. Tillsätt vatten och salt. Arbeta ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en rund pajform och nagga botten med en gaffel. Ställ kallt i 30 minuter och sätt ugnen på 225°C.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
- Skiva löken och strimla tofun. Skär broccolin i mindre buketter och stek lök, tofu och broccoli tills gyllene. Lägg allt i pajskalet. Spara lite tofu till topping.
- Vispa silkestofu, vispgrädde, riven ost, salt och peppar med elvisp. Häll fyllningen i pajskalet. Fördela resten av den alspånsrökta tofun över pajen tillsammans med halverade körsbärstomater.
- Grädda mitt i ugnen ca. 45 min. När pajen fått en gyllene yta, stäng av ugnen och låt pajen stå på eftervärme i 10 min. Servera sedan din smakrika vegetariska paj med en god sallad. Mums!
Broccolipaj = receptet till ditt hjärta? 💛
Heja dig! Nu har du lagat en riktigt smakrik vegetarisk paj med broccoli; den ultimata rätten när många magar ska mättas eller när många matlådor ska preppas.
Vi hoppas även att du gillade vår alspånsrökta tofu (läs: det bästa alternativet till korv, bacon och skinka!) i denna paj. Vi är faktiskt väldigt stolta över att röka tofun på äkta vis med svenskt alspån. Och som alltid så görs tofun i vår egen lilla fabrik i Vallentuna.
Tips! Toppa pajen med alspånsrökt tofu innan du ställer in den i ugnen för extra krisp. Och du! Visst fungerar silkestofu alldeles utmärkt istället för ägg i pajstanningen? Gott och (klimat)smart!
Fler goda tips!
Gillade du detta recept på ost- och broccolipaj? Upptäck flera smakrika vegetariska pajer och andra recept här nedan!