Du behöver
Pajdeg
- 125g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk kallt vatten
- 1 krm salt
Fyllning
- 230g Yipin alspånsrökt tofu
- 1 broccolihuvud
- 1 gul lök
- 200g körsbärstomater
- 200g Yipin silkesmjuk tofu
- 2 dl valfri vispgrädde
- 2 dl valfri riven ost
- salt och peppar
Tips!
Köp Yipin alspånsrökt tofu på Mathem.
Så gör du
- Blanda rumsvarmt smör och mjöl till en smuldeg i en matberedare. Tillsätt vatten och salt. Arbeta ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en rund pajform och nagga botten med en gaffel. Ställ kallt i 30 minuter och sätt ugnen på 225°C.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
- Skiva löken och strimla tofun. Skär broccolin i mindre buketter och stek lök, tofu och broccoli tills gyllene. Lägg allt i pajskalet. Spara lite tofu till topping.
- Vispa silkestofu, vispgrädde, riven ost, salt och peppar med elvisp. Häll fyllningen i pajskalet. Fördela resten av den alspånsrökta tofun över pajen tillsammans med halverade körsbärstomater.
- Grädda mitt i ugnen ca. 45 min. När pajen fått en gyllene yta, stäng av ugnen och låt pajen stå på eftervärme i 10 min. Servera sedan din smakrika vegetariska paj med en god sallad. Mums!
Broccolipaj = receptet till ditt hjärta? 💛
Heja dig! Nu har du lagat en riktigt smakrik vegetarisk paj med broccoli; den ultimata rätten när många magar ska mättas eller när många matlådor ska preppas.
Vi hoppas även att du gillade vår alspånsrökta tofu (läs: det bästa alternativet till korv, bacon och skinka!) i denna paj. Vi är faktiskt väldigt stolta över att röka tofun på äkta vis med svenskt alspån. Och som alltid så görs tofun i vår egen lilla fabrik i Vallentuna.
Tips! Toppa pajen med alspånsrökt tofu innan du ställer in den i ugnen för extra krisp. Och du! Visst fungerar silkestofu alldeles utmärkt istället för ägg i pajstanningen? Gott och (klimat)smart!
Fler goda tips!
Gillade du detta recept på ost- och broccolipaj? Upptäck flera smakrika vegetariska pajer och andra recept här nedan!