Fräsch sallad med marinerad tofu
Ute efter något fräscht, enkelt och nyttigt? Här har du en fräsch sallad med stekt sojamarinerad tofu, nudlar, grönsaker och tahinisås som är fullproppad med goda smaker, protein och nyttigheter. Tack till elitidrottarna och matinspiratörerna Sanna och Lina Elkott Helander som skapat receptet!
Ute efter något fräscht, enkelt och nyttigt? Här har du en fräsch sallad med stekt sojamarinerad tofu, nudlar, grönsaker och tahinisås som är fullproppad med goda smaker, protein och nyttigheter. Tack till elitidrottarna och matinspiratörerna Sanna och Lina Elkott Helander som skapat receptet!
Du behöver
- 400 g Yipin fast tofu naturell
- 2 msk olja till stekning
- 1 ½ msk ljus sojasås (t ex tamari)
- 1 citron, zest (+ juice till topping)
- 2 portioner valfria nudlar (här används lila sötpotatisnudlar)
- 4 msk tahinisås (tahini, citron, vatten och salt)
- ½ zucchini
- 5-8 rädisor
- ½ gul paprika
- 1 morot
- hjärtsallad
Tillbehör
- citronjuice
- salt och peppar
- olivolja
Tips!
Handla Yipin fast tofu naturell på Mathem.
Så gör du
- Torka av tofublocket med en kökshandduk och dela den på hälften. Skär i ca 1,5 cm stora kuber och stek på medelhög-hög värme med olja och sojasås tills de har fin gyllene yta. Riv sist över citronzest och lägg tofun åt sidan.
- Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Tahinisås: i en bunke, blanda ihop tahini (sesampasta) med lite pressad citron och kallt vatten till önskad konsistens. Smaka sedan av med lite salt.
- Med fingrarna eller en gaffel, smula resten av tofublocket som blev över och blanda sedan ihop med tahinisåsen.
- Hyvla zucchini i tunna skivor, skär rädisor, paprika, morot och hjärtsallad i bitar.
- Fördela alla grönsaker, nudlar och stekt tofu på två tallrikar. Toppa med smulad tahini-tofu, pressa över lite citronjuice och ringla sist över olivolja. Servera och njut av en fräsch sallad!
Fräsch sallad goes tofu!
20 min och du har en somrig och fräsch sallad framför dig! Visst var den god? Receptet är helt växtbaserat och framtaget av systrarna Sanna och Lina Elkott Helander, receptkreatörer och kokboksförfattare av färgglad och naturlig vegomat. Är du ute efter fler fräscha och nyttiga recept så upptäck deras Instagram, samt kokboken ”Ät färg, spring berg”. Du kommer inte ångra dig.
Tofutips! Fast naturell tofu mår bra av att pressas lite på vatten innan tillagning. Då hjälper du tofun att nå sin fulla potential; få djupare smak, bättre tuggmotstånd och en krispigare yta. Hur gör du det då? Jo, du gör det enkelt genom att bara torka av den med en kökshandduk och försiktigt trycka ur vatten i någon minut. Galet enkelt!
Vill du ha ännu krispigare tofu så kan du även pressa tofun under en längre tid genom att lägga något tungt ovanpå. Läs mer i vår artikel: Tillaga tofu – 7 enkla och goda sätt.