Olika nudlar – din guide till de bästa nudlarna!
Olika sorters nudlar – vilka ska du välja?
Nudlar är verkligen fantastiska! De kommer i alla former, texturer och storlekar, och det finns så många olika nudelsorter att testa. Så låt oss ta en rundtur i nudelvärlden för att upptäcka några av de mest populära varianterna.
–
1. Ramennudlar
Låt oss börja med en klassiker: Ramen. Denna japanska nudelsort görs av vetemjöl och har en lite tuggig konsistens. Ramen används ofta i en varm soppa med olika smaker och fyllningar som fläsk eller tofu, grönsaker och ägg. Perfekt för en kall dag eller när du bara vill ha något värmande.
Recept: Värmande nudelramen med alspånsrökt tofu >
2. Äggnudlar
Näst på tur är äggnudlar; kanske den mest kända nudelsorten. Dessa nudlar görs av vetemjöl, ägg och vatten och kan liknas vid pasta sett till konsistens och smak. De äggnudlar vi ser i butik är ofta vågiga, men de kan variera i både form och tjocklek. Dessa nudlar drar åt sig smaker bra, vilket gör dem till ett populärt val i många wokrätter.
Recept: Dan dan nudlar med tempeh >
3. Woknudlar
Dessa nudlar är det bästa valet om du ska laga wok; en av våra mest populära vardagsrätter. De görs huvudsakligen av vete, vatten och salt, vilket ger dem en spänstigare konsistens än vad äggnudlar har. Ju mer högkvalitativt vete, desto mer spänst och textur får nudlarna. Till skillnad från äggnudlar innehåller woknudlar inte heller ägg, vilket gör dem tillgängliga för alla, oavsett kosthållning. Du har säkert smakat denna nudelsort på restaurang – de serveras bland annat på ChopChop, PONG och Berns Asiatiska i Stockholm.
Recept: Chow mein med marinerad tofu >
4. Udonnudlar
Udon är en annan japansk favorit. Udonnudlarna är kända för deras tjocka, mjuka och saftiga textur och tillverkas traditionellt av vetemjöl, vatten och salt. Dessa nudlar har en mild smak och är kända för sin förmåga att dra åt sig smaker från olika såser och buljonger. Därför är de väldigt populära i soppor och wokrätter.
–
5. Sobanudlar
Nu tar vi oss till Japan igen för att upptäcka sobanudlar! Dessa tunna nudlar är gjorda av bovetemjöl, vilket gör soba till ett hälsosammare alternativ tack vare sitt höga fiberinnehåll. De är relativt tunna och serveras ofta kalla med en sojabaserad dippsås rik på umami, eller till protein såsom lax eller tofu. De är även en viktig del av japansk nyårstradition, där man äter sobanudlar för att få en ren start på det nya året.
–
6. Glasnudlar
Glasnudlar används flitigt i det koreanska köket. Dessa nudlar är glutenfria eftersom de görs av olika sorters stärkelse, exempelvis på mungbönor, sötpotatis eller potatis. De blir genomskinliga vid kokning och har en fast och lite elastisk konsistens. Glasnudlarna är goda kalla i fräscha sallader eller vietnamesiska vårrullar, eller varma i wok, hot pots och dumplings.
Recept: Vietnamesisk sallad med glasnudlar >
–
7. Risnudlar
Risnudlar känner du kanske till från alla pad thai-rätter du ätit? Denna nudelsort är populär i Thailand och görs av rismjöl och vatten. Ibland adderas även tapioka och majsstärkelse för en lite segare konsistens och ett genomskinligare utseende. Vid wokning av risnudlar finns ett viktigt knep: Snabb tillagning av nudlarna på hög värme, så att nudlarna steks till den perfekta ”al dente”-konsistensen utan att förlora sin kraftfulla smak.
Recept: Vegetarisk pad thai med risnudlar och tofu >
–
Så vilka är de bästa nudlarna?
Det korta, och kanske tråkiga, svaret är: Alla nudlar är bra på sitt sätt, det beror helt på vad du ska laga! För det är faktiskt det fina med dessa nudlar; de går att använda till oändligt mycket och har en fantastisk förmåga att absorbera smaker. Men om du är ute efter glutenfria eller nyttigare nudlar rekommenderar vi glasnudlar eller sobanudlar.
Vill du fördjupa dina kunskaper ännu mer? Se fler tips och artiklar kring asiatiska mat och tofu i vår guide!
/Yipin och familjen Lu