Kinesisk mat för nybörjare: En guide till smaksättare
Hallå där, foodie! Älskar du kinesisk mat? Då är du inte ensam! Kinesiskt är en av de mest älskade matkulturerna runt om i världen med stor variation och unika smaksättare. Maten är ofta smakintensiv och rätterna många och varierade. Och det är faktiskt enkelt att laga hemma, allt du behöver är lite grundförståelse för smaker och typiska rätter. Så ta på dig förklädet så dyker vi in i den fantastiska världen av kinesisk mat!
Kinas matkultur: en oas av variation
Kina är ett stort land (ja, TJUGOEN gånger så stort som Sverige och över 1,4 miljarder människor!). Nästan för mycket att ta in, eller hur?
Storheten syns även i Kinas matkultur, som skiljer sig mycket mellan provinserna. Det finns hela 31 provinser i Kina, men man brukar prata om primärt åtta provinser när det kommer till det kinesiska köket. Här hittar vi alltifrån het och kryddig mat i Sichuan-provinsen, till mildare mat från provinsen Guangdong. Men nu får vi gå vidare; ska vi gå igenom varje region så kommer du att behöva läsa vår artikel hela natten!
Den viktigaste take awayen här är att det finns otroligt många möjligheter i det kinesiska köket med olika smaksättare, råvaror och tekniker, som sätter igång dansshow för smaklökarna. Så låt oss sätta på discokulan!
Typiska smaksättare i kinesisk mat
Inom kinesisk mat finns det mååånga smaksättare som gör under; förbered smaklökarna för dansshow! Knepet är att kombinera sötma, syra, sälta och umami, och att testa sig fram! Varje ingrediens har sin egen specifika smakprofil som kan påverkas beroende på hur de tillagas eller kombineras med andra ingredienser. Här nere upptäcker du de allra vanligaste smaksättarna, där några kanske är helt nya för dig, medan andra är något du använder till vardags. Let’s go!
1. Sojasås
En av de mest använda smaksättarna i Kinamat är ljus och mörk sojasås, vilket ger en saltsyrlig smak och passar utmärkt till både kött- och vegetariska rätter. Skillnaden mellan ljus och mörk sojasås är styrkan, där ljus ”japansk” sojasås har en mildare smak, medan mörk ”kinesisk” sojasås är mer koncentrerad och fyllig. Ljus sojasås passar utmärkt som dippsås till kinesiska vårrullar, eller som smaksättare i wok och nudlar!
Tips! Addera några droppar sojasås för att höja umamismaken i dina rätter.
Recept: Chow mein-nudlar
2. Hoisinsås
En annan vanlig smaksättare i kinesisk mat som du säkert hört om är hoisinsås, som också kallas för ”kinesisk barbecue-sås”. Denna sås är tjockare än soja, och är gjord på huvudingredienserna sojabönor, vitlök, socker och vinäger. Den används ofta som marinad eller glaze till protein, men också som smaksättare i wokrätter tillsanmmans med sojasås.
Upptäck vår färdiga hoisinsås med chili och sesam.
3. Sesamolja
Sesamolja är en vanlig ingrediens i kinesiska rätter eftersom den har en unik smak och doft som inte kan ersättas med något annat. Den används ofta för att ge rätterna mer djup, lite som salt eller syra gör. Det finns två huvudsakliga typer av sesamoljor: rostade och kallpressade. Beroende på vad du vill laga kan det vara bra att använda antingen den rostade eller den kallpressade varianten.
Den rostade sesamoljan har en starkare smak och passar därför bäst för rätter där du vill ha mer intensiv smak, t.ex. när man marinerar tofu eller grönsaker. Den kallpressande varianten av oljan ger nästan ingen smak alls, vilket gör att just denna typ oftast används för soppa, såser eller dressingar istället.
4. Oyster sauce / Ostronsås
En vanlig smaksättare gjord på ostronextrakt, sojabönor, socker och salt. Den har en söt och salt smak, och används ofta för att ge rätterna en rikare och fylligare umami-smak. Ostronsås är en mångsidig smaksättare som kan användas i allt från wokrätter till marinader. Du kan använda den för att ge grönsaker mer smak eller för att lyfta fram smakerna i fisk och skaldjur.
Upptäck vår umamisås; supergod som vegetarisk ostronsås.
5. Sichuanpeppar
Gillar du hetta? Då är matlagning med sichuanpeppar en must-try! Sichuanpeppar är nämligen en signaturkrydda från Sichuanprovinsen i Kina, en peppar som hyllas för sin kryddiga och värmande egenskap som ger en nästintill bedövande effekt på tungan. Använd varsamt, eller gå all in! Den klassiska rätten ’Mapo tofu’ och ”Kung pao” är exempel på kinesiska maträtter där pepparn är ett måste för att få till både den autentiska smaken som den perfekta hettan.
Recept: Mapo tofu
6. Chili
En välanvänd krydda som du hittar i många olika former! Som du säkert vet, så används chilin för att ge hetta och kryddighet till kinesisk mat (likt sichuanpeppar). Det finns många olika sorter av chili: torkad chili, chilipulver, chili flakes, färsk chili och chiliolja.
Tips! Använd chili efter smak i wokrätter och addera till dina såser och marinader. Eller varför inte använda det som topping.
7. Sambal oelek
Ytterligare en het smaksättare har du här! Sambal oelek är hyfsat välkänd i Sverige: en röd sås gjord på malda röda chilifrukter. Precis som chili används det ofta i wokrätter, soppor och såser för att ge rätterna mer smakintensitet och hetta, men du kan också använda den i en marinad för valfritt protein eller grönsaker.
8. Ingefära
En klassiker hos de flesta hushåll! Färsk ingefära är en av de mest använda ingredienserna i kinesiska maträtter och finns som både färsk och torkad. Färsk ingefära har en mer intensiv smak, medan torkad ingefära är mer subtil och sötare. Några fördelar med att använda färsk istället för torkad är att det ger maten en friskare och mer intensiv smak.
Recept: Kung pao tofu
9. Vitlök
Vem älskar inte vitlök? Det är en av de mest använda ingredienserna i kinesisk mat. Vitlök ger en kraftig och distinkt smak som också hjälper till att lyfte fram andra smaker, och används frekvent i allt från marinader till såser och wok.
Tips! För att få så intensiv och aromatisk vitlökssmak som möjligt, fräs riven eller finhackad vitllök i wok- eller stekpannan i någo minut, innan du adderar såsingredienser.
10. Doubanjiang (bönpasta)
Doubanjiang är en fermenterad bönpasta som görs av sojabönor, salt och chili. Den har en stark smak med en unik umami-ton, som gör att den är perfekt för att smaksätta kött och fisk men också grönsaker och tofu. I Sichuan-provinsen används den ofta i klassiska rätter som Mapo tofu och Gong Bao.
11. Five spice
Five spice, eller ’femkryddor’, är en klassisk kryddblandning som innehåller en mix av kryddor som kanel, stjärnanis, fänkål, kryddnejlika och sichuanpeppar. Five spice används ofta i marinader för kött, kyckling och fisk, och ger en unik distinkt smak, ja nästan lite julig! Prova att använda den i en wokrätt och upptäck hur den lyfter fram smakerna på ett helt nytt sätt! Köp den färdig eller blanda ihop en hemlagad five spice-krydda själv.
Typiska råvaror i kinesisk mat
Vår familj (och TYP alla kinesiska familjer) har en förkärlek för tofu. Tack vare tofuns naturella grundsmak och anpassningsbara konsistens så kan den tillagas i många format och användas i otroligt många olika rätter. Tofun hittar vi exempelvis i den klassiska grytan mapo tofu, friterad i wok och i ”salt and pepper tofu”. Men nu ska vi sluta snacka om bara tofun, i det kinesiska köket används också mycket kyckling, fläsk, nötkött och fisk! Ibland i kombination med tofu faktiskt.
När det gäller grönsaker är pak choi, kinesisk broccoli, sugar snaps, kål och morötter några av de mest använda, och används ofta i rätter som wok, soppor och sallader. Vanlig topping är alltifrån jordnötter och cashewnötter till sesamfrön, chili och salladslök. Det är bara att börja toppa!
Upptäck tofu: Tillaga tofu – 7 enkla och goda sätt
–
Här hittar du vanliga kinesiska ingredienser
Välsorterade matbutiker
Många matbutiker erbjuder ett allt bredare utbud av asiatiska smaksättare och produkter. Kolla i din matbutik och upptäck den asiatiska hyllan.
Asiatiska livsmedelsbutiker
För att vara säker på att få tag på autentiska kinesiska produkter så kan du besöka en asiatisk livsmedelsbutik. Dessa butiker har ett brett sortiment av alla typer av smaksättare och kryddor, men också färska grönsaker och exotiska frukter som du kanske inte hittar på din lokala mataffär. Du kan också beställa ingredienserna online från asiatiska webbshopper, såsom Drakfrukt.se.
Recept: Pankofriterad tofu
Vi hoppas att du blev lite inspirerad att också testa kinesisk mat hemma? Med en grundlig förståelse för de olika smakerna så kan du lära dig laga kinesisk mat på ett enkelt och dessutom ofattbart gott sätt.
Så vilka kinesiska maträtter provar du först? Upptäck fler recept nedan!
//Yipin och familjen Lu