• Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
  • Hem
  • Produkter
    • Tofu
    • Tempeh
    • Nudlar & asiatiska såser
    • Färdigrätter
  • Recept
  • Tofuguiden
    • Tofu, vad är det?
    • Laga tofu
    • Klimat och hälsa
    • Tips och artiklar
    • Helgmeny à la Yipin
  • Livsnjut med tofu
  • Om oss
    • Om oss
    • Lediga jobb
    • Pressrum
    • FAQ
  • Köp Yipin
  • Foodservice
SV
  • Svenska
  • Suomi
Tofuguiden Tips och artiklarDet kinesiska köket: Tillagning & tekniker
Tips och artiklar

Det kinesiska köket: Tillagning & tekniker

- Jenny på Yipin

Matlagningsknep från det kinesiska köket

Vill du bemästra det kinesiska köket? Då har du hamnat rätt. Här får du lära dig mer om 5 vanliga tillagningssätt och tekniker för att laga några av Kinas mest populära maträtter!

 

1. Wokning

En av de mest använda teknikerna i kinesisk matlagning är wokning. Att woka något innebär att man snabbt steker ingredienserna på hög värme, vilket ger dem en härlig smak och textur. Det är viktigt att du har förberett alla ingredienser  innan du börjar, eftersom själva tillagningen går väldigt fort. 

6 tips för lättlagad wokning:

  1. Investera i en wokpanna med höga kanter.
  2. Skär alla grönsaker och förbered proteinet innan du börjar.
  3. Skär grönsakerna i jämna smala bitar, t ex strimlor eller skivor, så att de tillagas snabbt.
  4. Använd en värmetålig och neutral olja, till exempel raps-, solros- eller majsolja.
  5. Se till att wokpannan är ordentligt varm när du lägger i ingredienserna.
  6. Tillsätt sås och smaksättning efter att grönsakerna/proteinet har stekts klart för att behålla krispet och undvika vattnighet.
Chow mein, nudlar med marinerad tofu i en tallrik. Gott recept på asiatisk mat!
Chow mein, en kinesisk wokrätt med nudlar och fyllig sås på soja, vitlök och ingefära.

Recept: Chow mein med marinerad tofu

–

2. Ångkokning

Ångkokning är också en vanlig teknik i det kinesiska köket. Det bästa med denna teknik är att den bevarar smaker och näringsämnen i råvarorna som du tillagar. För att ångkoka använder du antingen bambukorgar eller metallådor som placeras över kokande vatten. Denna metod passar perfekt för grönsaker, fisk och skaldjur samt bao buns och olika sorters dumplings.

Tips! När du ångkokar, se till att du håller koll på tiden så att maten inte blir överkokt eller torr. När du använder en bambukorg är det viktigt att tilta locket på ångriset, så att kondensen inte droppar ner på maten och gör den fuktigare eller blötare än önskat.

Har du inte någon ångkorg? Då kan ett durkslag fungera lika bra!

Bao buns fyllda med marinerad tofu, sriracha mayo, lime och picklad rödkål
Bao buns fyllda med marinerad tofu, picklad rödkål, morötter, lime och srirachamayo

Recept: Bao buns med jordnötsmarinerad tofu – ångade med durkslag!

–

3. Fritering

Ett av det godaste sätten att tillaga mat på? Vi tror faktiskt det, och en av de mest välkända inom kinesisk mat. När du vill ha en riktigt krispig yta och mjukt inre, se till att värma upp oljan ordentligt innan du börjar friteringen. Och snåla inte med oljan. 

3 tips för bäst fritering:

  1. Använd neutrala oljor med hög värmetålighet, såsom raps-, solros- och majsolja.
  2. Använd ett tunt lager smet för att få till krispigheten.
  3. Hetta upp oljan ordentligt innan du börjar fritera.
  4. För extra krisp, dubbelfritera med t ex pankoflingor eller ströbröd.
Bilden visar
Krispig pankopanerad tofu som stekts och friterats i olja.

Recept: Pankofriterad tofu

–

4. ”Red cooking”

En något mindre känd tillagningsmetod är ”red cooking”. Det är en långsam bräseringsmetod som innebär att ingredienser får sjuda i en smakrik sås baserad på soja, socker och olika kryddor. Namnet i sig syftar på den mörkröda färgen som maten får efter tillagning, tack vare kryddorna. Med denna tillagningsteknik drar ingredienserna åt sig såsen och alla dess kryddor för ett riktigt smakrikt resultat.

Hong Shao Dou Fu är ett klassiskt recept som använder ”red cooking” som tillagningsmetod.

Banner till vad är tofu som föreställer sticky tofu i en tallrik. Foto av Getty Images
Bräserad tofu med sojasås och salladslök.

–

5. ”Double cooking”

Denna teknik innebär tillagning i två steg. Först kokas eller blancheras ingredienserna (vanligtvis grönsaker) som du ska använda, för att sedan stekas i en wok. Genom att koka eller blanchera grönsakerna innan stekning blir de extra krispiga, samtidigt som de med säkerhet blir fullt tillagade. Denna teknik gör också att smakerna från grönsakerna blir ännu mer framträdande.

Wokpanna med wokade grönsaker, marinerad tofu och jordnötter

 

Fick du mersmak för det kinesiska köket? Vi hoppas det! Med en grundlig förståelse för de olika smakerna och några tillagningsknep kan du lära dig laga kinesiskt på ett enkelt och ofattbart gott sätt.

Vill du fördjupa dina kunskaper ännu mer? Lär dig mer om kinesisk mat och olika smaksättare!

/Yipin och familjen Lu

Recept från det kinesiska köket

Lukas favoritrecept
Vietnamesisk baguette med hoisinsås
20 min | Hoisinsås Chili & Sesam
Dietistens val /Johanna
Vegetarisk bibimbap med tofu – recept
20 min | Tofu Soja & ingefära
Lukas favoriträtt
Mapo tofu
30 min | Fast tofu naturell
Fridas favoritrecept
Dan dan nudlar med tempeh
10 min | Tempeh original
Johannas favoritrecept
Vietnamesiska vårrullar med alspånsrökt tofu
30 min | Alspånsrökt tofu
Lukas favoritrecept
Kung pao tofu
30 min | Friterad tofu
Johannas favoritrecept
Vegetarisk pad thai med tofu
20 min | Friterad tofu
Jennys favoritrecept
Ramensoppa med friterad tofu
30 min | Friterad tofu
Se alla våra recept
Säg hej! <3

Har du frågor eller idéer? Vill du sprida tofukärlek? Hör av dig!

hej@yipin.se

Följ oss

  • Bästsäljare
    • Fast tofu naturell
    • Alspånsrökt tofu
    • Friterad tofu
    • Tofu soja & ingefära
    • Tempeh original
  • FAQ
  • 100+ recept
  • Tofuguiden
  • Köp Yipin
  • Kontakta oss
  • Integritetspolicy
  • IN ENGLISH