Det kinesiska köket: Tillagning & tekniker
Matlagningsknep från det kinesiska köket
Vill du bemästra det kinesiska köket? Då har du hamnat rätt. Här får du lära dig mer om 5 vanliga tillagningssätt och tekniker för att laga några av Kinas mest populära maträtter!
1. Wokning
En av de mest använda teknikerna i kinesisk matlagning är wokning. Att woka något innebär att man snabbt steker ingredienserna på hög värme, vilket ger dem en härlig smak och textur. Det är viktigt att du har förberett alla ingredienser innan du börjar, eftersom själva tillagningen går väldigt fort.
6 tips för lättlagad wokning:
- Investera i en wokpanna med höga kanter.
- Skär alla grönsaker och förbered proteinet innan du börjar.
- Skär grönsakerna i jämna smala bitar, t ex strimlor eller skivor, så att de tillagas snabbt.
- Använd en värmetålig och neutral olja, till exempel raps-, solros- eller majsolja.
- Se till att wokpannan är ordentligt varm när du lägger i ingredienserna.
- Tillsätt sås och smaksättning efter att grönsakerna/proteinet har stekts klart för att behålla krispet och undvika vattnighet.
Recept: Chow mein med marinerad tofu
–
2. Ångkokning
Ångkokning är också en vanlig teknik i det kinesiska köket. Det bästa med denna teknik är att den bevarar smaker och näringsämnen i råvarorna som du tillagar. För att ångkoka använder du antingen bambukorgar eller metallådor som placeras över kokande vatten. Denna metod passar perfekt för grönsaker, fisk och skaldjur samt bao buns och olika sorters dumplings.
Tips! När du ångkokar, se till att du håller koll på tiden så att maten inte blir överkokt eller torr. När du använder en bambukorg är det viktigt att tilta locket på ångriset, så att kondensen inte droppar ner på maten och gör den fuktigare eller blötare än önskat.
Har du inte någon ångkorg? Då kan ett durkslag fungera lika bra!
Recept: Bao buns med jordnötsmarinerad tofu – ångade med durkslag!
–
3. Fritering
Ett av det godaste sätten att tillaga mat på? Vi tror faktiskt det, och en av de mest välkända inom kinesisk mat. När du vill ha en riktigt krispig yta och mjukt inre, se till att värma upp oljan ordentligt innan du börjar friteringen. Och snåla inte med oljan.
3 tips för bäst fritering:
- Använd neutrala oljor med hög värmetålighet, såsom raps-, solros- och majsolja.
- Använd ett tunt lager smet för att få till krispigheten.
- Hetta upp oljan ordentligt innan du börjar fritera.
- För extra krisp, dubbelfritera med t ex pankoflingor eller ströbröd.
Recept: Pankofriterad tofu
–
4. ”Red cooking”
En något mindre känd tillagningsmetod är ”red cooking”. Det är en långsam bräseringsmetod som innebär att ingredienser får sjuda i en smakrik sås baserad på soja, socker och olika kryddor. Namnet i sig syftar på den mörkröda färgen som maten får efter tillagning, tack vare kryddorna. Med denna tillagningsteknik drar ingredienserna åt sig såsen och alla dess kryddor för ett riktigt smakrikt resultat.
Hong Shao Dou Fu är ett klassiskt recept som använder ”red cooking” som tillagningsmetod.
–
5. ”Double cooking”
Denna teknik innebär tillagning i två steg. Först kokas eller blancheras ingredienserna (vanligtvis grönsaker) som du ska använda, för att sedan stekas i en wok. Genom att koka eller blanchera grönsakerna innan stekning blir de extra krispiga, samtidigt som de med säkerhet blir fullt tillagade. Denna teknik gör också att smakerna från grönsakerna blir ännu mer framträdande.
Fick du mersmak för det kinesiska köket? Vi hoppas det! Med en grundlig förståelse för de olika smakerna och några tillagningsknep kan du lära dig laga kinesiskt på ett enkelt och ofattbart gott sätt.
Vill du fördjupa dina kunskaper ännu mer? Lär dig mer om kinesisk mat och olika smaksättare!
/Yipin och familjen Lu