Vegetariska dumplings – recept
Dum, dum, dum… Dumplings! 🥟 Kanske har du ätit dumplings på restaurang eller köpt färdiggjorda från affären, och undrat hur du kan laga dessa små degknyten hemma? Då ska du prova vårt recept på vegetariska dumplings fyllda med shiitakesvamp, morötter och marinerad tofu 🤤
Dum, dum, dum… Dumplings! 🥟 Kanske har du ätit dumplings på restaurang eller köpt färdiggjorda från affären, och undrat hur du kan laga dessa små degknyten hemma? Då ska du prova vårt recept på vegetariska dumplings fyllda med shiitakesvamp, morötter och marinerad tofu 🤤
Du behöver
- 230g Yipin tofu soja & ingefära
- 2 msk Yipin umamisås
- 1 msk sesamolja
- 1-2 morötter
- 250g shiitakesvamp
- 4 salladslökar
- 1 msk riven ingefära
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk sojasås
- 1 paket färdiga dumpling-degplattor (finns i välsorterade matbutiker eller asiatiska specialbutiker)
Dippsås
- 1 dl Yipin Teriyakisås Original
- sesamfrön
- salladslök
Tips!
Dippa dina vegetariska dumplings i vår nya hoisinsås för extra smak. Den finns i vegokylen på ICA, Willys, City Gross och Hemköp.
Så gör du
- Hacka morötter och skiva svamp och salladslök. Riv ingefära och vitlök.
- Smula ner tofun i en panna och stek en stund. Tillsätt grönsakerna, ingefära och vitlök. Fortsätt steka tills allt mjuknat och vätskan försvunnit.
- Blanda i umamisåsen samt sojasåsen och dra undan stekpannan från plattan.
- Fyll en rund degplatta med ca 1 msk tofublandning. Dutta lite vatten på kanterna av plattan och tryck ena änden mot den andra i mitten, så att den viks på hälften.
- Gör små veck på vardera sida, så att din dumpling formas som en halvmåne. Repetera tills du använt all tofublandning.
- Stek dina dumplings i omgångar på medelhög till hög värme i olja. Se till att de inte rör varandra så att de fastnar.
- Tillsätt ca 2 msk vatten i pannan och lägg på locket. Låt dina dumplings ångas i 1-2 minuter.
- När allt vatten avdunstat, ta av locket och stek på hög värme tills dina dumplings fått en krispig undersida.
- Servera och dippa dem i Yipin teriyakisås. Njut!
Dumplings som medicin? 💊
Det sägs att dumplings uppfanns av en kinesisk läkare för cirka 1800 år sen i syfte att bota frostbitna öron, varför dessa degknyten är formade som just öron! 👂 Om det är sant eller inte kan vi inte bekräfta. Vi vet däremot att dumplings äts på de flesta högtider i Kina, bl.a. kinesiskt nyår, och att de idag är en av de mest populära kinesiska maträtterna runtom i världen. De anses vara lyckosamma och symboliserar framgång och förmögenhet, eftersom dess form liknar historiska kinesiska guldtackor 🏆 Så vad väntar du på? Kavla upp ärmarna och laga dessa urgoda vegetariska dumplings NU 😉
Skapa ditt eget dumpling-recept 👨🏾🍳
Hemgjorda dumplings är så lätta att anpassa efter ditt eget tycke och smak. Du kan fylla dessa degknyten med i princip vad du vill, t.ex. olika proteiner, spenat, kål, bambuskott, zucchini… Bara fantasin sätter gränser! Använd gärna grönsaker eller ingredienser du redan har hemma för att minska på matsvinnet 👍