Sallys favoritrecept
20 min |~30 st / 2-4 portioner

Du behöver

  • 230g Yipin tofu soja & ingefära
  • 2 msk Yipin umamisås
  • 1 msk sesamolja
  • 1-2 morötter
  • 250g shiitakesvamp
  • 4 salladslökar
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk sojasås
  • 1 paket färdiga dumpling-degplattor (finns i välsorterade matbutiker eller asiatiska specialbutiker)

Dippsås

  • 1 dl Yipin Teriyakisås Original
  • sesamfrön
  • salladslök

Tips! 

Dippa dina vegetariska dumplings i vår nya hoisinsås för extra smak. Den finns i vegokylen på ICA, Willys, City Gross och Hemköp.

Så gör du

  1. Hacka morötter och skiva svamp och salladslök. Riv ingefära och vitlök.
  2. Smula ner tofun i en panna och stek en stund. Tillsätt grönsakerna, ingefära och vitlök. Fortsätt steka tills allt mjuknat och vätskan försvunnit.
  3. Blanda i umamisåsen samt sojasåsen och dra undan stekpannan från plattan.
  4. Fyll en rund degplatta med ca 1 msk tofublandning. Dutta lite vatten på kanterna av plattan och tryck ena änden mot den andra i mitten, så att den viks på hälften.
  5. Gör små veck på vardera sida, så att din dumpling formas som en halvmåne. Repetera tills du använt all tofublandning.
  6. Stek dina dumplings i omgångar på medelhög till hög värme i olja. Se till att de inte rör varandra så att de fastnar.
  7. Tillsätt ca 2 msk vatten i pannan och lägg på locket. Låt dina dumplings ångas i 1-2 minuter.
  8. När allt vatten avdunstat, ta av locket och stek på hög värme tills dina dumplings fått en krispig undersida.
  9. Servera och dippa dem i Yipin teriyakisås. Njut!

 

Dumplings som medicin? 💊

Det sägs att dumplings uppfanns av en kinesisk läkare för cirka 1800 år sen i syfte att bota frostbitna öron, varför dessa degknyten är formade som just öron! 👂 Om det är sant eller inte kan vi inte bekräfta. Vi vet däremot att dumplings äts på de flesta högtider i Kina, bl.a. kinesiskt nyår, och att de idag är en av de mest populära kinesiska maträtterna runtom i världen. De anses vara lyckosamma och symboliserar framgång och förmögenhet, eftersom dess form liknar historiska kinesiska guldtackor 🏆 Så vad väntar du på? Kavla upp ärmarna och laga dessa urgoda vegetariska dumplings NU 😉

 

Skapa ditt eget dumpling-recept 👨🏾‍🍳

Hemgjorda dumplings är så lätta att anpassa efter ditt eget tycke och smak. Du kan fylla dessa degknyten med i princip vad du vill, t.ex. olika proteiner, spenat, kål, bambuskott, zucchini… Bara fantasin sätter gränser! Använd gärna grönsaker eller ingredienser du redan har hemma för att minska på matsvinnet 👍