Du behöver
- 230g Yipin tofu soja & ingefära
- 2 msk Yipin umamisås
- 1 msk sesamolja
- 1-2 morötter
- 250g shiitakesvamp
- 4 salladslökar
- 1 msk riven ingefära
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk sojasås
- 1 paket färdiga dumpling-degplattor (finns i välsorterade matbutiker eller asiatiska specialbutiker)
Dippsås
- 1 dl Yipin Teriyakisås Original
- sesamfrön
- salladslök
Tips!
Dippa dina vegetariska dumplings i vår nya hoisinsås för extra smak. Den finns i vegokylen på ICA, Willys, City Gross och Hemköp.
Så gör du
- Hacka morötter och skiva svamp och salladslök. Riv ingefära och vitlök.
- Smula ner tofun i en panna och stek en stund. Tillsätt grönsakerna, ingefära och vitlök. Fortsätt steka tills allt mjuknat och vätskan försvunnit.
- Blanda i umamisåsen samt sojasåsen och dra undan stekpannan från plattan.
- Fyll en rund degplatta med ca 1 msk tofublandning. Dutta lite vatten på kanterna av plattan och tryck ena änden mot den andra i mitten, så att den viks på hälften.
- Gör små veck på vardera sida, så att din dumpling formas som en halvmåne. Repetera tills du använt all tofublandning.
- Stek dina dumplings i omgångar på medelhög till hög värme i olja. Se till att de inte rör varandra så att de fastnar.
- Tillsätt ca 2 msk vatten i pannan och lägg på locket. Låt dina dumplings ångas i 1-2 minuter.
- När allt vatten avdunstat, ta av locket och stek på hög värme tills dina dumplings fått en krispig undersida.
- Servera och dippa dem i Yipin teriyakisås. Njut!
Dumplings som medicin? 💊
Det sägs att dumplings uppfanns av en kinesisk läkare för cirka 1800 år sen i syfte att bota frostbitna öron, varför dessa degknyten är formade som just öron! 👂 Om det är sant eller inte kan vi inte bekräfta. Vi vet däremot att dumplings äts på de flesta högtider i Kina, bl.a. kinesiskt nyår, och att de idag är en av de mest populära kinesiska maträtterna runtom i världen. De anses vara lyckosamma och symboliserar framgång och förmögenhet, eftersom dess form liknar historiska kinesiska guldtackor 🏆 Så vad väntar du på? Kavla upp ärmarna och laga dessa urgoda vegetariska dumplings NU 😉
Skapa ditt eget dumpling-recept 👨🏾🍳
Hemgjorda dumplings är så lätta att anpassa efter ditt eget tycke och smak. Du kan fylla dessa degknyten med i princip vad du vill, t.ex. olika proteiner, spenat, kål, bambuskott, zucchini… Bara fantasin sätter gränser! Använd gärna grönsaker eller ingredienser du redan har hemma för att minska på matsvinnet 👍