Tom kha gai soppa – recept
Värm dig inombords med denna underbara tom kha gai, en populär soppa från Thailand gjord med bland annat kokosmjölk, galangal (en rot som liknar ingefära), citrongräs och lime. Traditionellt används kyckling i tom kha gai, men vi använder vår färdigtärnade friterade tofu som drar åt sig soppans smaker och ger ett fint tuggmotstånd 😋 Med sötma från kokosmjölk, lite hetta från chili och ett fräscht sting från lime och citrongräs kan denna rätt bara inte slå fel! Prova vårt recept på tom kha gai så får du se!
Värm dig inombords med denna underbara tom kha gai, en populär soppa från Thailand gjord med bland annat kokosmjölk, galangal (en rot som liknar ingefära), citrongräs och lime. Traditionellt används kyckling i tom kha gai, men vi använder vår färdigtärnade friterade tofu som drar åt sig soppans smaker och ger ett fint tuggmotstånd 😋 Med sötma från kokosmjölk, lite hetta från chili och ett fräscht sting från lime och citrongräs kan denna rätt bara inte slå fel! Prova vårt recept på tom kha gai så får du se!
Du behöver
- 400 ml kokosmjölk
- 200g Yipin friterad tofu
- 200g champinjoner
- 1 gul lök
- 1-2 röd chili
- 1 citrongräs
- 1/2 msk strösocker
- 1 msk valfri fisksås
- 1 bit galangal eller ingefära (ca. 2 cm)
- 1 grönsaks- eller kycklingbuljong
- 1-2 st lime
- 2 dl vatten
- olja till stekning
- salt
- salladslök
- färsk koriander
Tips!
Umamisås kan användas som vegansk fisk- eller ostronsås, då den innehåller samma umamismak som finns i fisk och skaldjur. Osäker på vad ”umami” är? Här förklarar vi denna femte grundsmak en gång för alla!
Så gör du
- Kärna ur och strimla chilin. Krossa roten på citrongräset och skär det i bitar. Grovhacka lök och riv ingefära eller galangal.
- Fräs lök, citrongräs, chili och ingefära eller galangal i olja. Tillsätt fisksås, socker, limejuice, kokosmjölk, buljong och vatten. Låt koka på medelhög värme i 15 min.
- Skiva champinjoner och lägg i soppan tillsammans med tofu. Höj värmen och låt koka upp.
- Toppa med skivad salladslök och färsk koriander. Servera och njut!
Tom kha gai, en soppa för alla 🥣
Tom Kha Gai är en populär förrätt på många thailändska restauranger runtom i världen. Den friska smaken av lime och citrongräs är aptitretande och därav en perfekt start till måltiden. I Thailand kan soppan serveras vid speciella tillfällen som festivaler, familjesammankomster eller högtider, men det är även vanligt för familjer att laga den hemma och ha egna recept för tom kha gai som gått i arv från generation till generation.