Sallys favoritrecept
30 min |2 portioner

Du behöver

  • 400 ml kokosmjölk
  • 200g Yipin friterad tofu
  • 200g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1-2 röd chili
  • 1 citrongräs
  • 1/2 msk strösocker
  • 1 msk valfri fisksås
  • 1 bit galangal eller ingefära (ca. 2 cm)
  • 1 grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 1-2 st lime
  • 2 dl vatten
  • olja till stekning
  • salt
  • salladslök
  • färsk koriander

 

Tips! 

Umamisås kan användas som vegansk fisk- eller ostronsås, då den innehåller samma umamismak som finns i fisk och skaldjur. Osäker på vad ”umami” är? Här förklarar vi denna femte grundsmak en gång för alla! 

 

Vår goda umamisås finns bl.a. på Willys, Hemköp och ICA.

Så gör du

  1. Kärna ur och strimla chilin. Krossa roten på citrongräset och skär det i bitar. Grovhacka lök och riv ingefära eller galangal.
  2. Fräs lök, citrongräs, chili och ingefära eller galangal i olja. Tillsätt fisksås, socker, limejuice, kokosmjölk, buljong och vatten. Låt koka på medelhög värme i 15 min.
  3. Skiva champinjoner och lägg i soppan tillsammans med tofu. Höj värmen och låt koka upp.
  4. Toppa med skivad salladslök och färsk koriander. Servera och njut!

 

Tom kha gai, en soppa för alla 🥣

Tom Kha Gai är en populär förrätt på många thailändska restauranger runtom i världen. Den friska smaken av lime och citrongräs är aptitretande och därav en perfekt start till måltiden. I Thailand kan soppan serveras vid speciella tillfällen som festivaler, familjesammankomster eller högtider, men det är även vanligt för familjer att laga den hemma och ha egna recept för tom kha gai som gått i arv från generation till generation.