Recept av Elvira Ekeblad
45 min |4 portioner

Du behöver

Tofu paneer

  • 400 g Yipin fast tofu naturell
  • 2 msk näringsjäst
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kokosolja

Spenatsås

  • 500 g fryst spenat
  • ½ påse färsk spenat
  • 2 tsk kokosolja
  • 1 ½ tsk spiskummin
  • 2 lagerblad
  • 1 stor lök
  • 2-3 cm ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • ½ tsk mald koriander
  • 1 tsk cayennepeppar
  • ½ tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 2 dl kokosgrädde
  • ½ citron

Tillbehör

  • basmatiris
  • indiskt naanbröd

Tips!

Handla Yipin fast tofu naturell på Mathem och Mat.se.

Så gör du

  1. Pressa ur vätska ur tofun med en kökshandduk genom att klämma försiktigt på tofun. För ännu krispigare tofu, pressa tofun i cirka 30 minuter (se enkla instruktioner).
  2. Skär tofun i ca 1 ½ cm stora kuber. Blanda runt med näringsjäst, garam masala och salt i en skål.
  3. Hetta upp en stekpanna med olja. Lägg i tofun och stek alla sidor gyllenbruna. Ställ åt sidan.
  4. Tina spenaten, lägg i en mixer med en skvätt vatten och mixa till en fin puré. Hacka lök och vitlök fint, riv ingefäran.
  5. Värm en gryta med olja på medelvärme och häll i spiskummin och lagerblad. Låt fräsas lätt i någon minut. Lägg i löken och fräs 5-7 minuter, rör om då och då tills löken är mjuk och börjar bli blank och få lite färg. Addera ingefära och vitlök och fräs ytterligare någon minut.
  6. Tillsätt garam masala, svartpeppar, mald koriander, cayenne, gurkmeja och salt. Fräs kryddorna i konstant omrörning någon minut, tillsätt sedan spenatpurén. Koka såsen på medelhög värme i 5-6 minuter, rör om då och då, för att mjuka upp spenaten och låta smakerna komma fram. Om det blir för tjockt, tillsätt lite vatten.
  7. Häll i kokosgrädde och den stekta tofun. Låt koka upp. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
  8. Toppa vegansk palak paneer med kokosgrädde och servera med kokt ris och naanbröd. Njuuuut!

Vegansk palak panéer (tofu palak panéer) är inspirerad av en traditionell indisk rätt som traditionellt innehåller panéerost. Denna variant är en vegansk palak paneer som likt originalet har spenat som grundingrediens och massor av goda indiska kryddor. Dessutom gör näringsjästen att tofun blir riktigt lik panéerost i smaken, ett o-ostigt veganskt hack, helt enkelt! Receptet är skapat av Elvira Ekeblad som driver en inspirerande Instagram fylld av gröna och goda recept. Fortsätt inspireras och hitta fler recept hos  @gronaella!

 

Tofu palak panéer blir extra god med just krispigt stekt Yipin fast naturell tofu. För krispigare tofu rekommenderar vi att pressa tofun på vatten innan stekning. Efter tofun fått den där härliga krispiga ytan passar den ypperligt i grytor och drar åt sig smaker som ett proffs. Psst! Du kan också använda dig av majsstärkelse-knepet för ännu mer krisp; då vänder du bara tofun i majsstärkelse innan stekning. Smidigt va?