Lukas favoriträtt
30 min |4 portioner

Du behöver

  • 400 g Yipin naturell fast tofu
  • 1 tsk sichauanpeppar
  • neutral olja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 msk sambal oelek*
  • 3 msk japansk sojasås
  • 1 tsk sesamolja
  • 200 g valfri färs
  • 2 tsk misopasta*
  • 2 msk vitt vin
  • 4–5 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 1 msk majsstärkelse utblandat i 1 msk vatten

 

Tillbehör

  • ris
  • salladslök
  • koriander

 

Tips!

Handla Yipin fast tofu naturell på Mathem.

 

Så gör du

  1. Hetta upp en stor stek- eller wokpanna, häll ned sichuanpeppar och rosta i någon minut. Häll sedan upp pepparn i en mortel och mortla finkornigt.
  2. Häll i olja i pannan och fräs riven vitlök, riven ingefära, sambal oelek, sesamolja och sojasås. Tillsätt färs och stek hårt.
  3. Addera misopasta och sedan vinet. Koka på låg värme en stund. Under tiden, tärna tofun i ca 1 ½ cm stora kuber och koka ris enligt instruktioner på förpackningen.
  4. Häll över vatten, socker, tärnad tofu och sichuanpepparn i pannan. Koka i ca 10–15 minuter. Blanda sedan ut majsstärkelse i lite vatten och blanda i pannan. Låt koka några minuter tills önskad konsistens.
  5. Servera med kokt ris och toppa med hackad salladslök och koriander. Njut av din smarriga mapo tofu!

 

Ett klassiskt autentiskt mapo tofu recept görs med nötfärs; däremot går det minst lika bra att använda vegetarisk färs. Detta är vår take på mapo tofu, en gryta som är en stor favorit i vår familj i flera decennium!

Här använder vi vår fasta naturella tofu som har den perfekta konsistensen i en mapo tofu, relativt mjuk men som håller ihop väl i grytan och nästan smälter i munnen. När tofun får ligga och puttra en stund i grytan absorberar den fyllig smak från ingefäran, miso och inte minst sichuanpeppar. Kryddigt, smakrikt och värmande!

*Vill du att din mapo tofu ska bli ännu mer autentisk och har tillgång till ett brett sortiment av asiatiska produkter? Använd 2 msk doubanjijang (fermenterad bönpasta) istället för misopasta och sambal oelek.