Mapo tofu
Här har du en riktig klassiker med extra sting! Mapo Tofu, även kallad mapo doufu, är en populär maträtt från Sichuanprovinsen i Kina. Signaturkryddan sichuanpeppar hyllas för sin kryddiga och värmande egenskap som ger en nästintill bedövande effekt på tungan; använd varsamt, eller gå all in! Vill du göra ditt mapo tofu recept vegetariskt? Det gör du lätt genom att använda sojafärs istället för nötfärs. Detta är en riktig pangmiddag klar på bara 30 minuter!
Här har du en riktig klassiker med extra sting! Mapo Tofu, även kallad mapo doufu, är en populär maträtt från Sichuanprovinsen i Kina. Signaturkryddan sichuanpeppar hyllas för sin kryddiga och värmande egenskap som ger en nästintill bedövande effekt på tungan; använd varsamt, eller gå all in! Vill du göra ditt mapo tofu recept vegetariskt? Det gör du lätt genom att använda sojafärs istället för nötfärs. Detta är en riktig pangmiddag klar på bara 30 minuter!
Du behöver
- 400 g Yipin naturell fast tofu
- 1 tsk sichauanpeppar
- neutral olja
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk riven ingefära
- 1 msk sambal oelek*
- 3 msk japansk sojasås
- 1 tsk sesamolja
- 200 g valfri färs
- 2 tsk misopasta*
- 2 msk vitt vin
- 4–5 dl vatten
- 2 msk socker
- 1 msk majsstärkelse utblandat i 1 msk vatten
Tillbehör
- ris
- salladslök
- koriander
Tips!
Handla Yipin fast tofu naturell på Mathem.
Så gör du
- Hetta upp en stor stek- eller wokpanna, häll ned sichuanpeppar och rosta i någon minut. Häll sedan upp pepparn i en mortel och mortla finkornigt.
- Häll i olja i pannan och fräs riven vitlök, riven ingefära, sambal oelek, sesamolja och sojasås. Tillsätt färs och stek hårt.
- Addera misopasta och sedan vinet. Koka på låg värme en stund. Under tiden, tärna tofun i ca 1 ½ cm stora kuber och koka ris enligt instruktioner på förpackningen.
- Häll över vatten, socker, tärnad tofu och sichuanpepparn i pannan. Koka i ca 10–15 minuter. Blanda sedan ut majsstärkelse i lite vatten och blanda i pannan. Låt koka några minuter tills önskad konsistens.
- Servera med kokt ris och toppa med hackad salladslök och koriander. Njut av din smarriga mapo tofu!
Ett klassiskt autentiskt mapo tofu recept görs med nötfärs; däremot går det minst lika bra att använda vegetarisk färs. Detta är vår take på mapo tofu, en gryta som är en stor favorit i vår familj i flera decennium!
Här använder vi vår fasta naturella tofu som har den perfekta konsistensen i en mapo tofu, relativt mjuk men som håller ihop väl i grytan och nästan smälter i munnen. När tofun får ligga och puttra en stund i grytan absorberar den fyllig smak från ingefäran, miso och inte minst sichuanpeppar. Kryddigt, smakrikt och värmande!
*Vill du att din mapo tofu ska bli ännu mer autentisk och har tillgång till ett brett sortiment av asiatiska produkter? Använd 2 msk doubanjijang (fermenterad bönpasta) istället för misopasta och sambal oelek.
Fler asiatiska favoriter
Upptäck Tofuguiden!
Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; alltifrån att marinera, ugnsbaka, panera till att steka tofu. Här lär du dig 7 goda och enkla sätt som får dig att älska tofu.
Legenden säger att tofu har funnits lääänge. Men vad är tofu egentligen, var kommer det ifrån och hur tillverkas det? Här är artikeln för dig som är ny på tofu.
Har du hört talas om det växtbaserade superproteinet tempeh? Det har en 1000-årig lång historia men det är först på senare år som Sverige äntligen fattat grejen! Så vad är tempeh egentligen, vad är det gjort av och hur kan det tillagas? Lär dig mer här!
Vad är vägen till en tofuskeptikers hjärta? Svaret är enkelt: knaprig och krispig tofu. Och tro det eller ej, men vägen dit är både snabb och enkel. Här har vi samlat 3 knep för att få tofun riktigt krispig.