Recept av Elvira Ekeblad
45 min |4 portioner

Du behöver

  • 2 msk olivolja
  • 1 schalottenlök
  • 250 g morötter
  • 125 g palsternacka
  • ½ äpple
  • ½ dl röda linser
  • 1 stor bit ingefära
  • 10 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ citron
  • 200 ml kokosmjölk

 

Rostad klibbig blomkål

  • ½ blomkålshuvud
  • 3 msk hoisinglaze från Yipin
  • 1 msk sesamolja
  • ½ dl sesamfrön

 

Tips! 

Köp hem vår hoisinsås från ICA, Willys eller Hemköp.

Så gör du

  1. Skär morot, palsternacka och äpple i grövre bitar. Riv ingefära och finhacka löken.
  2. I en stor gryta, stek lök, morot och palsternacka i olja på medelhög värme i 5-7 min.
  3. Häll i äpple, ingefära, vatten, buljongtärning och linser. Låt koka upp och sänk därefter värmen. Låt sjuda i 15-20 min tills allt är mjukt.
  4. Häll i kokosmjölken och mixa till en slät soppa.
  5. Pressa i citronsaft och zest. Smaka av med salt.

Rostad klibbig blomkål 

  1. Sätt ugnen på 220°C grilleffekt.
  2. Blanda Yipin hoisinsås och sesamolja i en skål. Häll i blomkålen och vänd runt så alla bitar täcks av marinad.
  3. Bred ut blomkålen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen 20 min eller tills den fått fin färg. Vänd efter halva tiden.
  4. Toppa blomkålen med sesamfrön.
  5. Servera soppan i djup skål, tillsammans med rostad blomkål på toppen.

 

Efterrätt till maten?

När vi ändå snackar om morötter, varför inte laga denna goda och hälsosamma morotskaka till efterrätt? Receptet kräver ingen ugn och byter ut sockret med dadlar – smidigt och nyttigt! Morotskakan kan även göras glutenfri.

 

Visste du att…

Om du äter extremt stora mängder morötter kan det faktiskt ge din hud en orangeaktig nyans. Detta kallas för ”karotenemi” och är helt ofarligt. Det kräver dock en enorm konsumtion av morötter, så du behöver inte oroa dig för karotenemi från detta recept på morotssoppa 🥕