Recept av Yipin
30 min |4 portioner

Du behöver

  • 400 g Yipin fast tofu naturell (eller 2 x 200 g friterad tofu)
  • neutral olja
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 600 g krossade tomater
  • 2–3 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 lagerblad
  • 1 msk sötning (t ex agavesirap eller honung)
  • 2 dl svarta bönor
  • 2 dl kidneybönor
  • 1 ½ röd paprika
  • salt och svartpeppar efter smak

 

Tillbehör:

  • creme fraiche
  • majschips
  • 1 ½ dl majs
  • lime
  • koriander

 

Tips!

Yipin fast tofu naturell finns att köpa på Mathem och Mat.se.

 

Så gör du

  1. Hacka lök och vitlök. Hetta upp en gryta på medelhög värme och tillsätt lite neutral olja. Stek lök och vitlök tills mjuk.
  2. Addera krossade tomater, vatten, buljongtärning, sambal oelek, lagerblad och sötning. Sänk värmen och låt sjuda försiktigt.
  3. Hacka paprika och lägg ner i grytan tillsammans med bönorna. Låt din chili sin carne koka ihop i 20–25 min.
  4. Under tiden, torka av tofublocket med hushållspapper och dela sedan i 1,5 cm stora kuber. Stek krispig på alla sidor i en panna på medelhög värme tillsammans med lite olja. Det går utmärkt att skippa detta steg och istället addera tofun direkt i grytan när det är 5 min kvar av grytans koktid.
  5. Servera vegetarisk chiligryta med majs, creme fraiche, majschips, koriander och lime.

 

Varsågod, en smakresa till Mexico! Vi lovar faktiskt att en vegetarisk chili (chili sin carne) kommer få vilken dag som helst att bli lite bättre. Och godare.

Tips! Vill du ha ännu tuggigare konsistens på tofun? Det går lika bra att använda vår friterade tofu (färdigtärnad) som passar perfekt i grytor och wok. Stek på den i några minuter så att den blir lätt krispig, och lägg sedan ned den i grytan, i slutet av koktiden.